: Politika, Mekan ve Ölçek Sorunu

DOÇ.DR. ERDAL ONUR DİKTAŞ

Kentsel Tasarım Doktora
Kentsel Tasarım Yüksek Lisans

Bu derste toplumsal karar üretme mekanizması olarak politika, bunların gerçekleşme zemini olan mekan ve gerçekleşmenin ölçeği arasındaki ilişkilerin farklı oluşum bölgeleri aracılığıyla irdelenmesi amaçlanmaktadır.

1   Öğrenciler ölçek sorununu mekan, zaman ve örgütlenme boyutları ile tanımlayabilecektir (Bilgi)
2   Öğrenciler ölçeğin farklı disiplinlerce aldığı içerik ve biçimleri listeleyebilecektir (Bilgi)
3   Öğrenciler belirlenim ve ölçek arasındaki ilişkiyi betimleyebileceklerdir (Kavrama)
4   Öğrenciler farklı ölçekler arasında karşılaştırmalı bir çalışma yapabileceklerdir (Uygulama)
5   Öğrenciler kent sorunu ve ölçek sorunu arasındaki ilişkiyi saptayabileceklerdir (Analiz)

1 Genel Bağlamda Ölçek Sorunu, Epistemolojik Ölçek Sürekliliği Bu hafta öğrencilere bir okuma listesi verilecektir.
2 Ölçek Sorununun Eleştirel Kentsel Teoride Ortaya Çıkışı
3 Epistemolojik Çerçeve Olarak Ölçek
4 Ölçeğin Boyutları: Mekan, zaman ve örgütlenme Bu hafta öğrencilere ödev konuları dağıtılacaktır.
5 Örgütlenme Sorunu, Olasılıkçı Determinizm Teorisi ve Varoluşun yeniden Üretimi 1
6 Örgütlenme Sorunu, Olasılıkçı Determinizm Teorisi ve Varoluşun yeniden Üretimi 2
7 Diyalektik: Olasılıktan Determinizme Doğru
8 Birikim temelli örgütlenme, küreselleşme süreci ve ölçeğin boyutları 1: Modern Dünya Sistemi ve Dünya Sistemi
9 Birikim temelli örgütlenme, küreselleşme süreci ve ölçeğin boyutları (2) :David Harvey Zaman-Mekan Sıkışması
10 Olasılıkçı determinizm teorisi bağlamında mikro ve makro örnekler ile örgütlenme, oluş/etki belirlenim ilişkisi
11 Ölçek sorununun oluş/gerçekleşme ve etki/belirlenim bağlamında değerlendirilmesi
12 Ödev teslim ve sunum Bu hafta öğrenciler hazırladıkları ödevleri teslim edecekler ve iki saatlik ders süresince birbirlerine kısa sunumlarla aktaracaklardır.
13 Ödev sunum Bu hafta öğrenciler hazırladıkları ödevleri iki saatlik ders süresince birbirlerine kısa sunumlarla aktarmaya devam edeceklerdir.
14 Politika, mekan ve ölçek sorunu üzerine bir sonuç değerlendirme

- Diktaş, E. O. (2010) Oluş-Gerçekleşme ve Etki-Belirlenim ilişkisi bağlamında mekan, zaman ve örgütlenme boyutları ile ölçek sorunsalı, Yayımlanmamış Doktora tezi, DEÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir
- Manson, S.M., (2006). Does scale exist An epistemological scale continuum for complex human environment systems. Geoforum (2006), doi:10.1016/j.geoforum.2006.09.010
- Marston, S., Jones, J. P., Woodward, K. (2005). Human geography without scale. Transactions of the Institute of British Geographers, NS 30 416 432 2005
- Meentemeyer, V. (1989). Geographical perspectives of space, time and scale. Landscape Ecology, Vol. 3 nos. 3/4, pp. 163-173.
- Moore, A. (2008). Rethinking scale as a geographical category: from analysis to practice. Progress in Human Geography 32(2) (2008), pp. 203 225
- Wu, J. ve Li H. (2006). Concepst of Scale and Scaling. Scaling and Uncertainty Analysis in Ecology-Methods and Applications içinde (sf.3-16). Dordrecht: Sipringer Pub.

Ders, okuma ve izleme listesi üzerinden konferans sunumlar ve tartışmalar biçiminde sürdürülecektir. Öğrencilerden dönem içinde hazırlanıp sunulmak üzere, kendi ilgi alanları ve ders içeriği ile ilişkilendirecekleri konularda ödev yapmaları, final aşamasında ise dönem içi çalışmalarını alan geneli ile ilişkilendirerek yetkinleştirmeye çalışmaları beklenmektedir. Bu yolla kendi teorik / pratik ilişkilerini kurmalarına yardımcı olmaya çalışılacaktır.

1 ODV ÖDEV
2 YSS YIL SONU SINAVI
3 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ODV * 0.50 +YSS * 0.50
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ODV * 0.50 + BUT * 0.50

Tanımlama ve Listeleme (Bilgi) ile Betimleme (Kavrama) ve Yorumlama (Uygulama) Ödev ile ölçülmektedir
İlişkilendirme (Analiz) Final Sınavı ile ölçülmektedir.

erdal.diktas@deu.edu.tr

Salı 13:30-14:30