: Kentsel Tasarım Teorileri

PROF.DR. ŞEBNEM GÖKÇEN

Kentsel Tasarım Yüksek Lisans
Kentsel Tasarım Doktora

Kültürlerarası etkileşimlere ve çatışmalara ev sahipliği yapan Akdeniz i, kültürel, coğrafi, fiziksel ve sosyo-ekonomik ilişkiler ağı üzerinden okumayı hedefleyen ders, Akdeniz havzasındaki kent ve mimarlıkları çok-kültürlülük, çok-kimliklilik, kozmopolitanizm... vb çoğul yapıları üzerinden irdelemeyi hedeflemektedir. Gerçekleştirilmesi hedeflenen çoklu okumaların, yere ait kapsamlı analitik çözümlemeler içeren sunum ve raporlarla belgelenmesi hedeflenmektedir.

1   Akdeniz havzasının kültürel, tarihi, sosyal ve siyasal geçmişine dair bilgi edinmek
2   Çok-kültürlü kimlikler, kültürlerarası alışverişler ve kozmopolit ilişki ağları konularında tanışıklık geliştirmek
3   Akdeniz kentlerinin oluşumu ve yerel mimarlık örnekleri hakkında analitik karşılaştırmalar yapabilmek
4   Modern ile yerel mimarlıkların karşılaşmasının Akdeniz havzasındaki farklı yorumlarını tartışabilmek
5   Akdeniz deki kentlerin ve mimarlıkların çoğul yapısını sözel, yazılı ve görsel olarak formüle edebilmek

1 Giriş ve genel çerçevenin çizilmesi. Ders içeriğinin duyurularak, derse ilişkin kaynak ve okumaların dağıtılması
2 Akdeniz Tarihi I - Ortaklığın İnşası / ''Ayırıcı'' Karşısında ''Bütünleyici Deniz'' Söyleminin İnşası
3 Akdeniz Tarihi II - Kutuplaşmalar / Politik Arena olarak Akdeniz
4 Akdeniz Mekânı I - Ortaklığın İnşası / Kentsel çeşitlenmelerin oluşturduğu alt bölgeler
5 Akdeniz Mekânı II - Çeşitlenmeler / Kentsel Ayrışmalar & Mimari Farklılıklar
6 Akdeniz de Kültürel Tercüme I / Kültürel Aktarımların Mekansal ve Toplumsal İzleri
7 Akdeniz de Kültürel Tercüme II / Akdeniz Kentlerinin ve Mimarisinin Kurucu Öğeleri
8 Akdeniz de Kültürel Tercüme III / Modern Mimarlığın Yerel Mimarlıklar ile Karşılaşması
9 Öğrenci Sunumları / Akdeniz Kentini ve Mimarisini Okumak I - Örnek Kent
10 Öğrenci Sunumları / Akdeniz Kentini ve Mimarisini Okumak II - Örnek Kent
11 Öğrenci Sunumları / Akdeniz Kentini ve Mimarisini Okumak III - Örnek Kent
12 Öğrenci Sunumları / Akdeniz Kentini ve Mimarisini Okumak IV - Örnek Kent
13 Öğrenci Sunumları / Akdeniz Kentini ve Mimarisini Okumak V - Örnek Kent
14 Öğrenci Sunumları / Akdeniz Kentini ve Mimarisini Okumak VI - Örnek Kent

ALTIOK, M. (2013). Mittelmeerland: An Urban Portrait of the Mediterranean, Lars Müller Verlag.
BRAUDEL, F., (1989). Akdeniz ve Akdeniz Dünyası 2. Cilt, İstanbul: Eren Yayıncılık.
BRAUDEL, F., (2013). Akdeniz; Mekân, Tarih, İnsanlar ve Miras, İstanbul: Metis Yayınları.
BIRKSTED, J., (2004). Modernism and the Mediterranean: The Maeght Foundation (Histories of Vision), Ashgate Pub.
ISENSTADT, S.; RIZVI, K. (Eds.) (2008). Modernism and the Middle East; Architecture and Politics in the Twentieth Century, Seattle: Uni of Washington Press.
LEJEUNE, J-F.; SABATINO, M. (Eds.) (2010). Modern Architecture and The Mediterranean; Vernacular Dialogues and Contested Identities, New York: Routledge Pub..
PETRUCCIOLI, A. (2008). Bellek Yitiminin Ardından: Akdeniz İslam Kent Dokusunun Öğrettikleri , İstanbul: Yem Yayınevi.
PIETROPAOLO, D.; SOMIGLI, L.; BRANCATO, D.; (2006). Modernism and Modernity in the Mediterranean World; Toronto: Legas Pub.

Çalışma raporu ve sunumlar, öğrencinin konuyu ve problemi ele alışındaki özgünlüğüne, araştırma, rapor ve sunumlardaki derinliğine ve yeterliliğine göre değerlendirilecektir.
Derse katılım, öğrencinin devamlılığına, dersteki tartışmalara aktif katılımına ve analiz çalışmalarındaki performansına bağlı olacaktır.
Ödev/Sunum %40, Final Sınavı %50, Derse Aktif Katılım %10

1 SUN SUNUM
2 ODV ÖDEV
3 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU SUN * 0.50 + ODV * 0.50

Ödev/Sunum %40 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5)
Final Sınavı %50 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5)
Derse Aktif Katılım %10

1. Derse katılım zorunludur.
2. Geç teslimler, farklı değerlendirmeye tabi tutulacaktır.
3. Her türlü kopya ya da intihal girişimi fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.

Doç. Dr. Deniz GÜNER
Tel: 0 232 301 84 96