: Kentsel Ağ

DOÇ.DR. HİLMİ EVREN ERDİN

Kentsel Tasarım Doktora
Kentsel Tasarım Yüksek Lisans

Kentler sahip oldukları nitelikler itibariyle doğal, idari, ekonomik, sosyal, kültürel ve fiziki gibi çok çeşitli ağ oluşumlarının bir aradalığı ile ortaya çıkmış çok katmanlı bir yapıya sahiptir. Kentsel ağların her biri kendine özgü niteliklere sahiptir ve bu çerçevede sahip olduğu, ilke, kural ve standartlara göre geliştirilmektedir. Bu kapsamda dersin, karmaşık yapıya sahip kentlerin bölgesel ve kentsel ağlar ile olan ilişkisini, çeşitli kentsel ağ oluşumlarını, özelliklerini, sorunlarının ve çözümlerini, kentsel ağların arazi kullanımlar ve kent formu ile olan ilişkisini, kent planlama ve kentsel tasarım sürecinde yürütülen analiz çalışmalarını, kentsel ağlara temellenen tasarım yaklaşım, strateji ve standartlarını ele alması amaçlanmaktadır. Böylece öğrencilerin kentsel ağları çeşitli boyutları ile algılama ve kavrama, kentsel tasarım ve planlama süreci içerisinde sorgulama ve değerlendirme olanağı yaratılacaktır.

1   Bölgesel ve kentsel ağları, oluşumlarını ve özelliklerini tanımlayabilecek,
2   Kentsel ağların sorunlarını ve çözümlerini açıklayabilecek,
3   Kentsel ağların birbirleriyle ve kentsel kullanımlar ve kent formu ile arasındaki ilişkiyi tartışabilecek,
4   Kentsel ağların çeşitli yönleri ile kent planlama ve kentsel tasarım süreci içerisindeki konumunu sorgulayabilecek,
5   Kentsel ağların okunmasına yönelik alternatif yöntemleri değerlendirebilecek,
6   Dünya ve Türkiye'deki uygulamalarından hareketle kent planlama ve kentsel tasarım süreci içerisinde kentsel ağlara temellenen tasarım yaklaşım, strateji ve standartlarını geliştirebilecektir.

1 Giriş; tanımlar ve kavramlar: Karmaşık Kentler - Kentlerin gereksinimleri ve kentsel ağ
2 Bölgesel ve kentsel ağlar ve kent planlama ile ilişkisi
3 Çeşitli kentsel ağ oluşumları, kent makroformu ile ilişkisi ve kentsel ağ analizi Bu hafta öğrencilere ödev konuları dağıtılacaktır.
4 Doğal ağlar
5 Ulaşım ve yol ağları
6 Ulaşım ve yol ağları
7 Fiziki ve teknik altyapı ağları su, kanalizasyon, yağmur suyu drenajı, katı atık, iletişim, elektrik gibi.
8 Fiziki ve teknik altyapı ağları su, kanalizasyon, yağmur suyu drenajı, katı atık, iletişim, elektrik gibi.
9 Ara sınav
10 Sosyal, kültürel ve ekonomik ağlar
11 Sosyal, kültürel ve ekonomik ağlar
12 Ödev/teslim ve sunumları
13 Kent planlama ve kentsel tasarımda kentsel ağlar
14 Kent planlama ve kentsel tasarımda kentsel ağlar

Brearley, J. & Qun, F., (2010), Networks Cities, China Architecture & Building Press.
Guy, S., Marvin, S. ve Moss, T. (2001). Urban infrastructure in transition: networks, buildings,plans. London: Earthscan Publications.
Erdin, H.E., (2009), Şehirsel Yerleşmelerde Teknik Altyapı Projelerinin Ortak Eşgüdümsel Niteliklerinin Belirlenmesi Örnek Alan: Tire Belediyesi / İzmir, DEÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İzmir, 2009.
Kılınçaslan, T., Kentsel Ulaşım, Ninova Yayıncılık, İstanbul, 2012.
Philippe, B., (2009), Mathematical Analysis of Urban Spatial Networks, Springer Berlin Heidelberg.
Rainer, G. (1990). Understanding infrastructure. Mississauga: John Wiley & Sons.

Ders, konferans sunumlar biçiminde işlenerek ve okumalar verilerek öğretilecek, öğrenciler aktarılan konferans sunumları ve okumalar ile dersi öğrenecektir. Öğrencilerden ara sınav dışında dönem içerisinde bir de ödev hazırlamaları istenecektir.

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.25 + ODV *0.25 +YSS *0.50
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.25 + ODV *0.25 +BUT *0.50

Tanımlama, açıklayabilme ve tartışabilme Ara Sınav Değerlendirmesi ile ölçülmektedir
Sorgulayabilme, değerlendirebilme ve geliştirebilme ödev ve final sınavı ile ölçülmektedir.

Ders, konferans sunumlar, ödevler ve okumalar üzerinden tartışmalar biçiminde sürdürülecektir.

evren.erdin@deu.edu.tr

Çarşamba: 10.30-12.00