DERECE PROGRAMLARI

: Tarih

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

1998 yılında kurulan bölümümüz 2005-2006 öğretim yılında lisans öğretimine başlamıştır. Bölümümüz lisans eğitimi, dört yıllık bir süreyi kapsamaktadır. Bölümümüzde Yüksek Lisans ve Doktora çalışmaları da devam etmekte olup; Doktora Programında Karşılaştırmalı Tarih Metodu kullanılmaktadır. Bölümümüzde Yüksek Lisans ve Doktora çalışmaları da yapılmaktadır.
Programımızda eğitim dili Türkçedir. Her dönem başında öğrencilere dönemin konularını içeren bir okuma listesi verilir. Bu okuma listesi, öğrencilerimizin ana metin içinden gerekli ve farklı tarih konularını karşılaştırmalı olarak görmelerini sağlar. Bu yöntemle öğrencilerimizin eleştirel ve analitik düşünce yeteneklerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu yeteneklerini geliştiren öğrenciler tarihsel sürecin yapılandırılmasında bu edindikleri yetenekleri kullanabilmektedirler. Bu yöntemle bölümümüz; tarih metodolojisine ve Sosyal Bilimlere katkı yapmayı amaçlamıştır.

Kazanılan Derece

Tarih, Lisans Derecesi

Derecenin Düzeyi

Birinci Düzey ( Lisans Derecesi )

Kabul ve Kayıt Koşulları

Lise diploması , ülke genelinde yapılan Öğrenci Seçme Sınavı ile yerleştirme. Lise diploması ve ulusal düzeyde merkezi sistemle yapılan Öğrenci Seçme Sınavının sonunda programa yerleştirilmiş olma. Merkezi sistemle öğrenci yerleştirme işlemleri Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilmektedir. Yerleştirme sınavlarına ilişkin ayrıntılı bilgiye http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşılabilir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün ) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulunun belirlemiş olduğu YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği değerlendirme şartları kapsamında gerçekleştirilmektedir.
(1) Edebiyat Fakültesine yatay geçişlerde, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.
(2) Edebiyat Fakültesine dikey geçişlerde; 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.
(3) Lisans öğrenimlerini tamamlamayan veya tamamlayamayanların meslek yüksekokullarına geçişlerinde, 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Türkiyede örgün eğitim kurumları dışında formal olmayan sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı (in-formal ve non-formal ) öğrenmenin tanınma süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Dokuz Eylül Üniversitesinin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, öğrenci bölümün öğretim planında bulunan derslerden bazılarını daha önce öğrenim gördüğü kurumlarda başarıyla tamamlamışsa, oluşturulan intibak komisyonunun görüşleri doğrultusunda, bu derslerin tümünden ya da bazılarından muaf sayılabilmektedir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

4 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 240 AKTS.Fakültemizde bir öğrencinin, öğretimini başarı ile bitirerek diploma alabilmesi için, genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir. İzledikleri programdan mezun olmak için, gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları halde mezun olmak için gerekli 2.00 genel not ortalamasını sağlayamayan son sınıf öğrencilerine, genel not ortalamalarını yükseltmek üzere öğretim planında yer alan son dört yarıyıl derslerinden 2.00 genel not ortalaması şartını sağlayabilecek ise tek ders sınav hakkı tanınır. 2.00 genel not ortalaması şartını tek ders sınavı ile sağlayamayanlara ise son dört yarıyıl derslerinden yarıyıl içi, yarıyıl sonu veya bütünleme sınav hakkı tanınır. Öğrenciler bu sınav haklarını derslerin açıldığı yarıyıldaki sınav döneminde kullanır. Bu sınav hakkından yararlanmak isteyen öğrenciler, hangi derslerden sınava gireceklerini yarıyıl başında kayıt yenileme işlemi sırasında bildirirler.
Bu çerçevede Tarih Bölümü lisans programından mezun olmak için programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak gerekli yeterlilik koşuludur.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Tarih lisans programının amacı: araştırmacı, meraklı, eleştirel, yüksek bilimsel donanımı olan, tarihçilik ahlakına sahip, güncel gelişmeleri takip eden, yorumlayabilen ve analiz edebilen, tarihe çok yönlü olarak bakabilme bilgi ve becerisine sahip, objektif ve çağdaş bilim insanları ve tarihçiler yetiştirmektir.Tarih lisans programının dili Türkçedir. Tarih Bölümü ile Fakültemizin Arkeoloji Bölümü arasında Çift Anadal ve Yandal Programların yürütülmesi konusunda anlaşmaya varılmıştır. Bu doğrultuda Üniversitemizin Çift Anadal ve Yandal Yönetmenliklerinde belirlenen özel koşulları sağlayan Tarih Bölümü öğrencileri Arkeoloji Bölümünde Çift Anadal veya Yandal yapabilirler. Özel koşullar için Üniversitemizin Çift Anadal ve Yandal Yönetmeliklerinde belirlenen kriterlere bakılabilir:
http://www.deu.edu.tr/DEUWeb/Icerik/Icerik.php KOD=5820
http://www.deu.edu.tr/DEUWeb/Icerik/Icerik.php KOD=5821

Temel Program Kazanımları

1   Tarih biliminin temel kavramlarını anlamak, diğer bilim dalları ile ilişkilerini kavramak ve ilgili bilimdalına yönelik çalışmalarını çeşitlendirebilmek
2   Tarih öncesi devirler ve Antik Çağ uygarlıkları hakkında bilgi sahibi olmak.
3   Eski Türk Tarihi hakkında bilgi sahibi olmak.
4   Doğu da ve Batı da Ortaçağ toplumlarının siyasal, sosyal ve ekonomik geçmişleri hakkında bilgi sahibi olmak.
5   Selçuk tarihi ve Anadolu beylikleri dönemi hakkında bilgi sahibi olmak. Osmanlı Devletinin Kuruluş ve yapılanma süreci hakkında bilgi sahibi olmak.
6   Yeni Çağda Osmanlı Siyasal, Sosyal ve Ekonomik Tarihini öğrenmek. Yeni Çağda Avrupa da Siyasal, Sosyal ve Ekonomik Tarihini öğrenmek
7   Tarih Bilim Felsefesi ve Metodolojisini öğrenmek, Dünya Tarihçiliğindeki son gelişmeleri yakından takip edebilmek.
8   Yerel Tarih Araştırmaları ve yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak.
9   Yakınçağ da Osmanlı Devleti nin sosyo-ekonomik dönüşümü, modernleşme süreci ve siyasi tarihi hakkında bilgi sahibi olmak. Yakınçağda Avrupa nın sosyo-ekonomik ve siyasi dönüşümü hakkında bilgi sahibi olmak.
10   Son yüzyıllarda Dünya da ve Türkiye de demokrasi ve modernleşme süreçlerini, dönüm noktalarını değerlendirebilecek bilgi birikimine sahip olmak.
11   Yakın dönem Türkiye ve Dünya Tarihinin siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel boyutları üzerine yeterli bilgi sahibi olabilmek ve analiz yapabilmek.
12   Dönemin kaynaklarını inceleyebilecek düzeyde kaynak dillerini kullanabilme becerisine sahip olmak

Mezunların İstihdam Profilleri

Bu derece, sahibinin mesleğini özel ve resmi işletmelerde icra etmesini sağlar.Pedagojik formasyon eğitimi alanlar, KPSSden yeterli puanı almaları durumunda MEB tarafından tarih öğretmeni olarak atanmaktadırlar. Ayrıca tercih etmeleri halinde farklı kamu hizmeti veren alanlarda da çalışma imkanına sahiptirler. Mezunlarımız özel, eğitimi destekleyici kurumlarda tarih eğitmenliği yapabildikleri gibi, yerel yönetim, personel yönetimi, gazetecilik, uluslararası organizasyonlar, turizm, kültürel mirasın yönetimi ve değerlendirilmesi, arşivler, müzeler, kütüphaneler de istihdam olanağına sahiptirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde Tarih bilgisine sahip olup olmadıklarını ölçmek amacıyla yapılan bilim sınavından başarılı olmaları koşuluyla; üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde yer alan Tarih Anabilim Dalının lisansüstü programlarına başvurabilirler. Ayrıca dört yıllık lisans mezuniyeti ön koşulu taşıyan diğer lisansüstü programlarına başvuru şarlarını yerine getirmek koşuluyla başvurabilirler.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Tarih bölümü öğretim planında öğrencilere toplam 240 AKTSye karşılık gelen dersler önerilmektedir. Öğrencilerin, 45 zorunlu, 14 seçmeli ve 2 Alandışı seçmeli ders almaları gerekmektedir.Bitirme Tezi Seçmeli bir ders olup yıllıktır. 2. ve 3. sınıf öğrencileri her yarıyılda 2 (iki) bölüm içi seçmeli ders almak zorundadır. 3. sınıf öğrencileri her yarıyılda 1 (bir) bölüm dışı seçmeli ders almak zorundadır. * En az 3 AKTS değerinde bölüm dışı ders seçilmelidir. 4. sınıf öğrencileri her iki yarıyılda 3 (üç) bölüm içi seçmeli ders almak zorundadır.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 ATA 1001 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I ZORUNLU 2 0 0 2
G 2 KPD 1000 Kariyer Planlama ZORUNLU 1 0 0 2
G 3 TAR 1001 Osmanlı Paleografyası I ZORUNLU 4 0 0 6
G 4 TAR 1015 Eskiçağ Tarihine Giriş ZORUNLU 3 0 0 4
G 5 TAR 1017 İslam Tarihi ZORUNLU 3 0 0 3
G 6 TAR 1019 Eski Türk Tarihi ZORUNLU 3 0 0 4
G 7 TAR 1023 Tarih Bilimine Giriş ZORUNLU 3 0 0 5
G 8 TDL 1001 Türk Dili I ZORUNLU 2 0 0 2
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 2
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 BDE 1003 Beden Eğitimi SEÇMELİ 2 0 0 2
G 2 GSH 1003 Halk Oyunları SEÇMELİ 2 0 0 2
G 3 GSM 1003 Müzik SEÇMELİ 2 0 0 2
 
2. Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 ATA 1002 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II ZORUNLU 2 0 0 2
B 2 TAR 1002 Osmanlı Paleografyası II ZORUNLU 4 0 0 6
B 3 TAR 1024 Büyük Selçuklular ZORUNLU 3 0 0 4
B 4 TAR 1026 Türk Demokrasi Tarihi ZORUNLU 3 0 0 4
B 5 TAR 1028 Çağdaş Dünya Tarihi ZORUNLU 3 0 0 4
B 6 TAR 1032 Eskiçağ'da Ön Asya ZORUNLU 3 0 0 4
B 7 TAR 1034 Türk Kültür Tarihi ZORUNLU 3 0 0 4
B 8 TDL 1002 Türk Dili II ZORUNLU 2 0 0 2
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 0
TOPLAM:   30
 
3 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 TAR 2001 Osmanlıca Tarih Metinleri I ZORUNLU 3 0 0 4
G 2 TAR 2027 Osmanlı Devleti'nin Kuruluş ve Yapılanma Süreci (1300-1453) ZORUNLU 3 0 0 4
G 3 TAR 2035 Eski Anadolu Tarihi ZORUNLU 3 0 0 4
G 4 TAR 2037 İslam Kültür ve Uygarlığı ZORUNLU 3 0 0 4
G 5 TAR 2039 Türk-İslam Devletleri Tarihi ZORUNLU 3 0 0 4
G 6 TAR 2041 Çağdaş Türk Dünyası Tarihi ZORUNLU 3 0 0 4
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 6
TOPLAM:   30
 
3 .Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 GÇD 1000 Gönüllülük Çalışmaları SEÇMELİ 1 2 0 4
G 2 TAR 2013 Anadolu Tarihi Coğrafyası SEÇMELİ 2 0 0 3
G 3 TAR 2017 Tarih ve Roman SEÇMELİ 2 0 0 3
G 4 TAR 2021 Tarih ve Milliyetçilik SEÇMELİ 2 0 0 3
G 5 TAR 2023 Mitoloji SEÇMELİ 2 0 0 3
G 6 TAR 2033 Karadeniz'in Kuzeyindeki Türk Halkları Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 3
G 7 TAR 2047 Avrupa Birliği Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 3
G 8 TAR 2051 Eskiçağ'da Tarikatlar SEÇMELİ 2 0 0 3
G 9 TAR 2055 Çağdaş Tarihçiliğin Evrimi SEÇMELİ 2 0 0 3
 
4. Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 TAR 2002 Osmanlıca Tarih Metinleri II ZORUNLU 3 0 0 4
B 2 TAR 2004 Ortaçağ Avrupa Tarihi ZORUNLU 3 0 0 4
B 3 TAR 2034 Yeniçağ Osmanlı Siyasal Tarihi ZORUNLU 3 0 0 4
B 4 TAR 2036 Roma Tarihi ZORUNLU 3 0 0 4
B 5 TAR 2038 Hellen Tarihi ve Uygarlığı ZORUNLU 3 0 0 4
B 6 TAR 2054 Türkiye Selçukluları Tarihi ZORUNLU 3 0 0 4
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 6
TOPLAM:   30
 
4. Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 TAR 2014 Dinler Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 3
B 2 TAR 2018 Tarih ve Anılar SEÇMELİ 2 0 0 3
B 3 TAR 2020 Roma Uygarlığı SEÇMELİ 2 0 0 3
B 4 TAR 2024 Denizcilik Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 3
B 5 TAR 2040 Tarih ve Sinema SEÇMELİ 2 0 0 3
B 6 TAR 2044 Demokrasi Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 3
B 7 TAR 2046 Ortaçağ Ticaret Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 3
B 8 TAR 2048 Kadın Tarihi Çalışmaları SEÇMELİ 2 0 0 3
B 9 TAR 2052 Dünya Yazı Sistemleri Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 3
 
5 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 TAR 3063 Yerel Tarih Çalışmaları ZORUNLU 3 0 0 4
G 2 TAR 3067 Yeniçağ Osmanlı Sosyo-Ekonomik Yapısı ZORUNLU 3 0 0 5
G 3 TAR 3073 Yeniçağ Avrupa Siyasal Tarihi ZORUNLU 3 0 0 4
G 4 TAR 3075 Yakınçağ Osmanlı Siyasal Tarihi ZORUNLU 3 0 0 4
G 5 TAR 3077 Türkiye Cumhuriyeti Tarihine Giriş ZORUNLU 3 0 0 4
G 6 YDİ 1019 Yabancı Dil I (İngilizce) ZORUNLU 2 0 0 3
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 6
TOPLAM:   30
 
5 .Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 TAR 3011 Tarihte Araştırma Yöntemleri SEÇMELİ 2 0 0 3
G 2 TAR 3025 Osmanlı Aydını ve Kimlik Arayışı SEÇMELİ 2 0 0 3
G 3 TAR 3035 Osmanlıca Tarih Belgeleri I SEÇMELİ 2 0 0 3
G 4 TAR 3039 Bilim Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 3
G 5 TAR 3049 Anadolu'da Türkler SEÇMELİ 2 0 0 3
G 6 TAR 3051 Osmanlı Şehircilik Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 3
G 7 TAR 3053 Küreselleşme Sürecinde Türkiye SEÇMELİ 2 0 0 3
G 8 TAR 3055 Oryantalizm SEÇMELİ 2 0 0 3
G 9 TAR 3061 Sami Halkları Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 3
G 10 TAR 3065 Selçuklu Kültür ve Uygarlığı SEÇMELİ 2 0 0 3
 
6. Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 TAR 3004 Yakınçağ Avrupa Siyasal Tarihi ZORUNLU 3 0 0 5
B 2 TAR 3068 Yakınçağ Osmanlı Sosyal ve Ekonomik Tarihi ZORUNLU 3 0 0 4
B 3 TAR 3078 Bizans Tarihi ZORUNLU 3 0 0 4
B 4 TAR 3088 Türk Eğitim Tarihi ZORUNLU 3 0 0 4
B 5 TAR 3090 Osmanlı Modernleşme Tarihi ZORUNLU 3 0 0 4
B 6 YDİ 1020 Yabancı Dil II (İngilizce) ZORUNLU 2 0 0 3
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 6
TOPLAM:   30
 
6. Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 TAR 3022 Haçlı Seferleri Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 3
B 2 TAR 3026 Yakınçağ Diplomasi Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 3
B 3 TAR 3038 Osmanlıca Tarih Belgeleri II SEÇMELİ 2 0 0 3
B 4 TAR 3040 Türk Modernleşmesi SEÇMELİ 2 0 0 3
B 5 TAR 3046 Türk Hukuk Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 3
B 6 TAR 3054 Rusya Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 3
B 7 TAR 3056 Yeniçağ Avrupa Sosyo-Ekonomik Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 3
B 8 TAR 3058 Tarih ve Soykırım SEÇMELİ 2 0 0 3
B 9 TAR 3060 Türkoloji Çalışmaları SEÇMELİ 2 0 0 3
B 10 TAR 3074 Eski İran Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 3
B 11 TAR 3080 İmparatorluktan Günümüze İç İsyanlar ve Islahat Hareketleri SEÇMELİ 2 0 0 3
B 12 TAR 3092 ABD Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 3
 
7 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 TAR 4005 Türkiye Cumhuriyeti Tarihi I ZORUNLU 3 0 0 6
G 2 TAR 4009 Yakınçağ Avrupa Sosyal ve Ekonomik Tarihi ZORUNLU 3 0 0 5
G 3 TAR 4031 Milli Mücadele Tarihi ZORUNLU 3 0 0 5
G 4 TAR 4053 Osmanlı Devlet Teşkilatı ZORUNLU 3 0 0 5
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 9
TOPLAM:   30
 
7 .Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 TAR 4017 Anadolu Beylikleri SEÇMELİ 2 0 0 3
G 2 TAR 4027 Meşrutiyet Dönemi Basın, Anılar ve Örgütler SEÇMELİ 2 0 0 3
G 3 TAR 4033 Osmanlı Diplomatikası I SEÇMELİ 2 0 0 3
G 4 TAR 4035 Türk Dış Politikası SEÇMELİ 2 0 0 3
G 5 TAR 4039 Osmanlı'da Gündelik Yaşam SEÇMELİ 2 0 0 3
G 6 TAR 4043 Ortadoğu Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 3
G 7 TAR 4047 Türkiye'de Askeri Darbeler SEÇMELİ 2 0 0 3
G 8 TAR 4051 Bitirme Tezi I. SEÇMELİ 0 4 0 3
G 9 TAR 4055 Eskiçağ'da Akdeniz Ticareti SEÇMELİ 2 0 0 3
G 10 TAR 4057 Tarih Yazıcılığının Sorunları SEÇMELİ 2 0 0 3
G 11 TAR 4059 Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Türk Ermeni İlişkileri SEÇMELİ 2 0 0 3
 
8. Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 TAR 4004 Türkiye Cumhuriyeti Tarihi II ZORUNLU 3 0 0 6
B 2 TAR 4008 Türkiye'nin Sosyal ve Ekonomik Tarihi ZORUNLU 3 0 0 6
B 3 TAR 4028 Toplumsal Tarih Çalışmaları ZORUNLU 3 0 0 6
B 4 TAR 4042 Siyasal Düşünceler Tarihi ZORUNLU 3 0 0 3
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 9
TOPLAM:   30
 
8. Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 İHD 1001 İnsan Hakları SEÇMELİ 2 0 0 4
B 2 TAR 4016 İzmir Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 3
B 3 TAR 4018 Türk Basın Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 3
B 4 TAR 4022 Tarih Boyunca Seyyahlar ve Seyahatnameler SEÇMELİ 2 0 0 3
B 5 TAR 4032 Osmanlı Diplomatikası II SEÇMELİ 2 0 0 3
B 6 TAR 4034 Cumhuriyet Tarihi Yazıcılığının Sorunları SEÇMELİ 2 0 0 3
B 7 TAR 4036 İktisadi Doktrinler Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 3
B 8 TAR 4040 Balkan Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 3
B 9 TAR 4044 Eski Batı Edebiyatı Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 3
B 10 TAR 4046 Bitirme Tezi II. SEÇMELİ 0 4 0 3
B 11 TAR 4050 Bizans Kültür ve Uygarlığı SEÇMELİ 2 0 0 3
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve Bilgi Paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ve Edebiyat Fakültesi Öğretim ve Sınav Uygulama Esaslarının ilgili maddeleri uygulanır. Uygulama Esaslarına ilişkin bilgi için:
http://edebiyat.deu.edu.tr/index.php option=com_content&view=article&id=183&Itemid=244&lang=tr

Mezuniyet Koşulları

Eğitim programındaki tüm dersleri ve 240 AKTS kredisini başarıyla tamamlayan, kümülatif not ortalaması en az 2.00 / 4.00 olan öğrenciler Lisans Derecesi almaya hak kazanır.Mezuniyet koşulları Yeterlilik Koşulları ve Kuralları bölümünde açıklandığı gibidir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Program Başkanı: Prof. Dr. Mustafa DAŞ
Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, Tınaztepe Yerleşkesi Buca / İZMİR 35160
tel: +90 232 301 85 22
e-mail: mustafa.das@deu.edu.tr.

AKTS/DS Koordinatörü: Yrd. Doç. Dr Bilgin ÇELİK
Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, Tınaztepe Yerleşkesi Buca / İZMİR 35160
tel: +90 232 301 87 47
e-mail: bilgin.celik@deu.edu.tr

Bölüm internet sayfası: http://www.deu.edu.tr/DEUWeb/Icerik/Icerik.php KOD=537