DERECE PROGRAMLARI

: Hukuk

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Hukuk Fakültesi 1978 yılında Ege Üniversitesi bünyesinde kurulmuştur. Aynı yıl (15 Kasım 1978) lisans eğitimine geçmiştir. Hukuk Fakültesi, 20 Temmuz 1982 tarihinde Ege Üniversitesi bünyesinden ayrılarak, Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Buca Tınaztepe Kampüsünde yer alan Fakülte, Kuruluş tarihi itibariyle Türkiyenin üçüncü Hukuk Fakültesidir. Fakültenin kurulduğu yıl 8 olan öğretim elemanı sayısı bugün için 100'e yakındır. Fakülteye bağlı olarak Adalet Meslek Yüksekokulu da aynı çatı altında 1983 yılından bugüne eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Hukuk Fakültesi 480 öğrencilik kontenjanı ile Türkiyedeki hukuk fakülteleri içerisinde ön sıralarda yer almaktadır.

Kazanılan Derece

Hukuk, Lisans Derecesi

Derecenin Düzeyi

Birinci Düzey ( Lisans Derecesi )

Kabul ve Kayıt Koşulları

Dokuz Eylül Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 11.maddesinde açıklanmıştır.
Genel olarak kayıt koşulu Lise Diplomasına sahip olmak ve ülke genelinde yapılan Öğrenci Seçme Sınavı sonucunda fakültemize yerleştirilmeye hak kazanmış olmaktır.
Özel Öğrenciler: Yönetmeliğin 12 maddesine göre İlgili mevzuat hükümlerine göre açılan dersleri izlemeye yeterli görülen kimseler ile diğer üniversitelerin öğrencilerine, belirli konularda bilgilerini arttırmak amacıyla, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile özel statüde ders alma izni verilebilir. Bu öğrenciler, kayıtlandığı ders için belirlenen bütün kurallara uymak zorundadır ve Üniversite Yönetim Kurulunun belirleyeceği katkı payını öderler. Bu öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanamaz. Kendilerine diploma verilmez, ancak, Fakülte Yönetim Kurulu tarafından durumlarını gösterir bir belge verilir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Yüksek Öğretim Kurumlarında önceki öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik kapsamında gerçekleştirilmektedir. Bu hususta ayrıca Dokuz Eylül Üniversitesi Çift Anadal Yönergesi geçerlidir.
Adalet Meslek Yüksekokullarından Fakülteye dikey geçişler 19.02.2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik çerçevesinde yapılmaktadır.
Fakültemiz öğretim planında yer alan yabancı dil dersleri için akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Başarılı olan öğrenciler ilgili dersten muaf olurlar.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Tüm derslerin başarı ile tamamlanması gerekir.
Öğrenim süresince staj yapma zorunluluğu yoktur. Ancak Avukat, Noter, Hakim veya Savcı olabilmek için ilgili kurumlar nezdinde staj yapılması gerekmektedir.
Bitirme projesi hazırlama zorunluluğu yoktur.
Minimum AKTS kredisi: Her yıl için 60, toplamda 240 kredi.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Evrensel hukuk ilkelerini özümsemiş/içselleştirmiş, hukukun temel kavram ve kurallarına, hukuk mevzuatına hâkim, ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip ederek hukuki açıdan değerlendirebilecek ve çözüm üretebilecek, hukukî sorun ve uyuşmazlıkları tespit ederek çözebilecek hukukî bilgi birikimi ve hukukî muhakeme yetisiyle donatılmış, topluma örnek olabilen, eleştirel düşünme ve bireyleri/toplumu hukukî konularda aydınlatabilme yeteneğine sahip hukukçular yetiştirmektir.
Fakülte kapsamında okutulan temel derslerden bazıları Hukuk Başlangıcı, Medeni Hukuk, Anayasa Hukuku, Borçlar Hukuku, Ceza Hukuku, İdare Hukuku, Ticaret Hukuku, Medeni Usul Hukuku, Vergi Hukuku ve İş Hukukudur. Bu dersler aynı zamanda Fakültenin temel araştırma alanlarını da göstermektedir.
Fakülte ve ülke genelinde yapılan bilimsel çalışmaların hakemli olarak yayınlandığı Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi düzenli olarak yayınlanmaktadır.
Fakülte hukuk alanında faaliyet gösteren tüm kamusal ve özel kurumlarla işbirliği içerisindedir. Bu kapsamda örneğin Adalet Bakanlığı, Hakimler ve Savcılar Kurulu, İzmir Barosu, İzmir ve Karşıyaka Adliyeleri, Adli Tıp Kurumu, İzmirde yer alan Ceza İnfaz Kurumları, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü gibi kurumlarla ortak çalışma ve araştırmalar yapılmaktadır. Fakültenin Erasmus + Programı kapsamında Almanya, Fransa, İspanya, Polonya, Slovenya, Letonya, Hollandadaki çeşitli üniversitelerle anlaşması bulunmaktadır. Farabi Değişim Programı kapsamında da ülke içindeki diğer Fakültelerle öğrenci değişimi yapılabilmektedir.
Fakülte öğrencileri Tınaztepe Kampüsünde yer alan sosyal ve spor tesislerinden yararlanabilmektedirler. Kendi bünyesinde yabancı diller ve süreli yayınlar kısımları olmak üzere kapsamlı bir kütüphanesi bulunmaktadır. Ayrıca öğrencilerin teorik bilgilerini öğretim üyeleri ile birlikte uygulama imkanına kavuştukları bir mahkeme salonu bulunmaktadır.

Temel Program Kazanımları

1   Hukuk devleti, hukukun üstünlüğü, adalet, yargı bağımsızlığı, eşitlik gibi temel ilkeleri özümsemiş, hukukun evrensel ilkelerini benimsemiş bir hukukçu olarak mesleği icra etme becerisine sahip olur.
2   İnsan haklarına dayalı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk düzeninin benimsenmesi için çalışır.
3   Toplumsal, mesleki ve bilimsel etik davranış ilkelerinin bilincindedir.
4   Hukuki terimlere ve Türk hukuk mevzuatına hâkim olup hukuk alanındaki yayınları takip etmek suretiyle bilgi sahibidir.
5   Hukuki kavramları bilimsel yöntemlerle değerlendirip hukuki uyuşmazlıkları tespit edip çözebilir, tartışmalar yapabilir, olgu ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirebilir.
6   Hukuk alanında en güncel bilgileri içeren ders kitapları, yargı içtihatları ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen bilgi ve kavrayışa sahip olup bunları kullanır.
7   Güncel konu ve sorunlar hakkında, hukuki, tarihi, iktisadi, sosyal ve kültürel boyutlarıyla birlikte bilgi ve fikir sahibi olup toplumsal gelişmeleri yakından takip edebilir.
8   Birey-devlet arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarına hâkim olup bu kuralları yorumlayabilir.
9   Bireylerin ve toplumların haklarının tarihsel gelişimi ve bu süreçte kabul edilen temel metinler hakkında bilgi sahibidir.
10   Hukukla ilgili konularda kişi ve kurumlarla karşılıklı bilgi alışverişinde bulunarak konuyla ilgili düşüncelerini ve çözüm önerilerini sunabilecek mesleki yabancı dil bilgisi ile Türkçe yazılı ve sözlü iletişim yeterliğine sahiptir.
11   Toplumdaki bireylerin daha yüksek bir hukuk bilincine erişebilmesi için her fırsatta bilgisini paylaşır.
12   Yargının önemi, işlevi ve yargı çeşitleri ile yargılamaya hakim olan ilkeler hakkında bilgi sahibidir.
13   Hukuki sorunların ve uyuşmazlıkların çözümünde gerekli olan hukuk metodolojisi bilgisine sahiptir.
14   Yaşam boyu öğrenme, öğrenmeyi öğrenme becerisi ve alanındaki gelişmeleri izleyebilme becerisi kazanır.
15   Hukuk alanıyla ilgili olarak disiplinler arası bir bakış açısı kazanıp disiplinler arası çalışmaları yapabilme becerisi elde eder ve alanının gerektirdiği bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.

Mezunların İstihdam Profilleri

Kamu veya özel sektörde çalışabilir. Avukat ve noter olabilmek için staj zorunluluğu, Adalet Bakanlığı bünyesinde hakim veya savcı olabilmek için sınav ve staj zorunluluğu vardır.

Üst Derece Programlarına Geçiş

YÖK Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin 2. maddesi uyarınca lisans diplomasına sahip olup diğer kabul koşullarını yerine getiren adaylar üst derece (ikinci/üçüncü düzey) programlara geçilebilir. Başvurulan kurumun ek şartlar isteyebileceği dikkate alınmalıdır.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

2001-2008 yılları arasında Aktif Eğitim Sistemini kabul eden Fakülte artan kontenjan sayısı nedeniyle Klasik Eğitim Sistemine geri dönmüştür. Ancak mevcut derslerin çoğunda olay çözümü şeklinde pratik çalışmalar yapılmaktadır. Zorunlu ders sayısı: 34 - oranı: yaklaşık olarak tüm derslerin % 24'ü Seçmeli ders sayısı:105 - oran: yaklaşık olarak tüm derslerin %76'sı Zorunlu ders/ Seçmeli ders oranı: Bir öğrenci öğrenim hayatı boyunca 34 zorunlu, 15 seçmeli ders olmak üzere toplam 46 dersi almak zorundadır. Bu şekliyle seçimlik dersler zorunlu derslerin yaklaşık olarak yarısına eşittir. Toplamı 240 AKTS olan derslerden, öğrencinin öğrenim hayatı boyunca alacağı 15 seçmeli dersin toplamı 60 AKTS olmaktadır. AKTS bakımından hesaplandığında öğrenci toplam olarak zorunlu derslere oranla % 25 oranında seçimlik ders almaktadır.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
 
1. Yıl:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
H 1 ATA 1000 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ZORUNLU 2 0 0 4
H 2 HUK 1013 Medeni Hukuk ZORUNLU 4 0 0 8
H 3 HUK 1015 Anayasa Hukuku ZORUNLU 4 0 0 8
H 4 HUK 1019 Roma Hukuku ZORUNLU 2 0 0 6
H 5 HUK 1061 Hukuk Başlangıcı ZORUNLU 2 0 0 6
H 6 HUK 1066 İktisat ZORUNLU 2 0 0 2
H 7 HUK 1067 İnsan Hakları ZORUNLU 2 0 0 4
H 8 KPD 1000 Kariyer Planlama ZORUNLU 1 0 0 2
H 9 TDL 1000 Türk Dili ZORUNLU 2 0 0 4
H 10 YDA 1000 Yabancı Dil (Almanca) ZORUNLU 2 0 0 4
H 11 YDF 1000 Yabancı Dil (Fransızca) ZORUNLU 2 0 0 4
H 12 YDİ 1000 Yabancı Dil (İngilizce) ZORUNLU 2 0 0 4
H 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 4
TOPLAM:   60
 
1 .Yıl: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
H 1 ERA 1000 Türk Hukukuna ve Türk Hukuk Terminolojisine Giriş SEÇMELİ 2 0 0 6
H 2 ERA 1001 Türk Anayasal Sistemine Giriş SEÇMELİ 2 0 0 6
H 3 HUK 1034 Hukuk Metodolojisi SEÇMELİ 2 0 0 4
H 4 HUK 1036 Türk Anayasa Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 4
H 5 HUK 1037 Mesleki Yabancı Dil I (İngilizce) SEÇMELİ 2 0 0 4
H 6 HUK 1038 Mesleki Yabancı Dil I (Almanca) SEÇMELİ 2 0 0 4
H 7 HUK 1057 Siyasi Düşünceler ve Hukuk SEÇMELİ 2 0 0 4
H 8 HUK 1062 İngilizce Konuşma I SEÇMELİ 2 0 0 4
H 9 HUK 1063 Almanca Konuşma I SEÇMELİ 2 0 0 4
H 10 ERA 1002 Türk Aile Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 6
H 11 HUK 1040 Muhasebe SEÇMELİ 2 0 0 4
H 12 HUK 1042 Yasa Yapma Teknikleri SEÇMELİ 2 0 0 4
H 13 HUK 1043 Siyasi Partiler Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 14 HUK 1044 İşletme Ekonomisi SEÇMELİ 2 0 0 4
H 15 HUK 1046 Uluslararası İlişkiler Tarihi SEÇMELİ 2 0 0 4
H 16 HUK 1047 Mesleki Yabancı Dil II (İngilizce) SEÇMELİ 2 0 0 4
H 17 HUK 1048 Mesleki Yabancı Dil II (Almanca) SEÇMELİ 2 0 0 4
H 18 HUK 1050 Sosyolojiye Giriş SEÇMELİ 2 0 0 4
H 19 HUK 1054 Disiplin Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 20 HUK 1055 Borçlar Hukukunun Temel Kavramları SEÇMELİ 2 0 0 4
H 21 HUK 1058 Karşılaştırmalı Anayasa Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 22 HUK 1059 Yorum Teorisi SEÇMELİ 2 0 0 4
H 23 HUK 1064 İngilizce Konuşma II SEÇMELİ 2 0 0 4
H 24 HUK 1065 Almanca Konuşma II SEÇMELİ 2 0 0 4
 
 
2. Yıl:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
H 1 HUK 2012 Türk Hukuk Tarihi ZORUNLU 2 0 0 5
H 2 HUK 2013 Maliye ZORUNLU 2 0 0 4
H 3 HUK 2017 Uluslararası Kamu Hukuku ZORUNLU 3 0 0 6
H 4 HUK 2018 Genel Kamu Hukuku ZORUNLU 2 0 0 6
H 5 HUK 2019 Ceza Genel Hukuku ZORUNLU 3 0 0 6
H 6 HUK 2064 İdare Hukuku ZORUNLU 3 0 0 6
H 7 HUK 2065 Borçlar Genel Hukuku ZORUNLU 4 0 0 8
H 8 TBT 2003 Temel Bilgi Teknolojileri ZORUNLU 2 0 0 3
H 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 16
TOPLAM:   60
 
2 .Yıl: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
H 1 ERA 2000 Türk Borçlar Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 6
H 2 ERA 2001 Türk Ceza Hukukuna Giriş SEÇMELİ 2 0 0 6
H 3 ERA 2002 Türk Vatandaşlık Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 6
H 4 ERA 2003 İdare Hukukunun Genel Esasları SEÇMELİ 2 0 0 6
H 5 GÇD 1000 Gönüllülük Çalışmaları SEÇMELİ 1 2 0 4
H 6 HUK 2036 Anayasa Yargısı SEÇMELİ 2 0 0 4
H 7 HUK 2039 Medya Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 8 HUK 2040 Envanter Bilanço SEÇMELİ 2 0 0 4
H 9 HUK 2043 Mesleki Yabancı Dil I (İngilizce) SEÇMELİ 2 0 0 4
H 10 HUK 2044 Mesleki Yabancı Dil I (Almanca) SEÇMELİ 2 0 0 4
H 11 HUK 2060 Osmanlı Devleti Yargı Teşkilatı SEÇMELİ 2 0 0 4
H 12 HUK 2063 Hükümet Sistemleri SEÇMELİ 2 0 0 4
H 13 HUK 2066 İngilizce Konuşma I SEÇMELİ 2 0 0 4
H 14 HUK 2067 Almanca Konuşma I SEÇMELİ 2 0 0 4
H 15 ERA 2004 Türkiye-AB Ortaklık Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 6
H 16 ERA 2005 Anayasa Hukukunun Genel Esasları SEÇMELİ 2 0 0 6
H 17 HUK 2037 Seçim Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 18 HUK 2046 Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Uygulaması SEÇMELİ 2 0 0 4
H 19 HUK 2047 Parlamento Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 20 HUK 2048 Kriminoloji SEÇMELİ 2 0 0 4
H 21 HUK 2050 Bütçe Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 22 HUK 2053 Uluslararası Kurumlar Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 23 HUK 2055 Mesleki Yabancı Dil II (İngilizce) SEÇMELİ 2 0 0 4
H 24 HUK 2056 Mesleki Yabancı Dil II (Almanca) SEÇMELİ 2 0 0 4
H 25 HUK 2058 Aile Hukukunun Güncel Sorunları SEÇMELİ 2 0 0 4
H 26 HUK 2061 Eski Vakıf Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 27 HUK 2062 Tebligat Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 28 HUK 2068 İngilizce Konuşma II SEÇMELİ 2 0 0 4
H 29 HUK 2069 Almanca Konuşma II SEÇMELİ 2 0 0 4
 
 
3. Yıl:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
H 1 HUK 3013 Ceza Özel Hukuku ZORUNLU 2 0 0 6
H 2 HUK 3014 Vergi Hukuku ZORUNLU 2 0 0 5
H 3 HUK 3015 Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi ZORUNLU 2 0 0 5
H 4 HUK 3017 Medeni Usul Hukuku ZORUNLU 3 0 0 8
H 5 HUK 3019 Ticari İşletme ve Şirketler Hukuku ZORUNLU 3 0 0 8
H 6 HUK 3079 Eşya Hukuku ZORUNLU 3 0 0 6
H 7 HUK 3087 Borçlar Özel Hukuku ZORUNLU 2 0 0 3
H 8 HUK 3088 Tüketici Hukuku ZORUNLU 2 0 0 3
H 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 16
TOPLAM:   60
 
3 .Yıl: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
H 1 ERA 3000 Türk Yabancılar Hukukuna Giriş SEÇMELİ 2 0 0 6
H 2 ERA 3001 İdari Yargılama Hukukunun Genel Esasları SEÇMELİ 2 0 0 6
H 3 ERA 3002 Ticari Ceza Hukukunun Esasları I SEÇMELİ 2 0 0 6
H 4 ERA 3003 Şirketler Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 6
H 5 HUK 3045 Avrupa Birliği Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 6 HUK 3046 İmar Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 7 HUK 3047 İnşaat Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 8 HUK 3049 İdarenin Sözleşmeleri SEÇMELİ 2 0 0 4
H 9 HUK 3052 Vatandaşlık Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 10 HUK 3053 Milletlerarası Aile Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 11 HUK 3054 Uluslararası Hava Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 12 HUK 3055 AİHS ve Ceza Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 13 HUK 3056 İnsan Haklarının Uluslararası Boyutları SEÇMELİ 2 0 0 4
H 14 HUK 3059 Mesleki Yabancı Dil I (İngilizce) SEÇMELİ 2 0 0 4
H 15 HUK 3060 Mesleki Yabancı Dil I (Almanca) SEÇMELİ 2 0 0 4
H 16 HUK 3082 Adli Yazışma Usulleri SEÇMELİ 2 0 0 4
H 17 HUK 3089 Yargısal Temel Haklar SEÇMELİ 2 0 0 4
H 18 HUK 3091 İngilizce Konuşma I SEÇMELİ 2 0 0 4
H 19 HUK 3092 Almanca Konuşma I SEÇMELİ 2 0 0 4
H 20 ERA 3004 Türk Medeni Usul Hukukuna Giriş SEÇMELİ 2 0 0 6
H 21 ERA 3005 Türk Eşya Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 6
H 22 ERA 3006 Ticari Ceza Hukukunun Esasları II SEÇMELİ 2 0 0 6
H 23 ERA 3007 Ekonomik İdare Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 6
H 24 HUK 3066 Yabancılar Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 25 HUK 3067 Göç ve Mülteciler Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 26 HUK 3069 Noterlik Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 27 HUK 3071 Vergi Ceza Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 28 HUK 3072 İnfaz Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 29 HUK 3074 Sermaya Şirketlerinde Yapısal Değişiklikler ve Şirketler Topluluğu Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 30 HUK 3076 Mesleki Yabancı Dil II (İngilizce) SEÇMELİ 2 0 0 4
H 31 HUK 3077 Mesleki Yabancı Dil II (Almanca) SEÇMELİ 2 0 0 4
H 32 HUK 3083 Trafik Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 33 HUK 3084 Fikri ve Sınai Mülkiyet Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 34 HUK 3086 Milletlerarası Usul Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 35 HUK 3090 Kültür ve Tabiat Varlıkları Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 36 HUK 3093 İngilizce Konuşma II SEÇMELİ 2 0 0 4
H 37 HUK 3094 Almanca Konuşma II SEÇMELİ 2 0 0 4
 
 
4. Yıl:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
H 1 HUK 4053 İcra İflas Hukuku ZORUNLU 3 0 0 7
H 2 HUK 4054 Deniz Ticareti Hukuku ZORUNLU 2 0 0 5
H 3 HUK 4055 İdari Yargılama Hukuku ZORUNLU 2 0 0 4
H 4 HUK 4056 Miras Hukuku ZORUNLU 2 0 0 5
H 5 HUK 4058 Kıymetli Evrak ve Sigorta Hukuku ZORUNLU 2 0 0 6
H 6 HUK 4059 Ceza Muhakemesi Hukuku ZORUNLU 2 0 0 6
H 7 HUK 4060 Uluslararası Özel Hukuk ZORUNLU 2 0 0 4
H 8 HUK 4101 İş Hukuku ZORUNLU 3 0 0 5
H 9 HUK 4102 Sosyal Güvenlik Hukuku ZORUNLU 1 0 0 2
H 0 - SEÇMELİ DERSLER ZORUNLU - - - 16
TOPLAM:   60
 
4 .Yıl: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
H 1 ERA 4000 İş Hukukunun Güncel Sorunları SEÇMELİ 2 0 0 6
H 2 ERA 4001 İdare Hukuku ve İdari Yargılama Hukukunun Genel Esasları SEÇMELİ 2 0 0 6
H 3 HUK 4062 Uluslararası Ceza Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 4 HUK 4063 Çevre Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 5 HUK 4064 Vergi Yargılaması Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 6 HUK 4066 Adli Tıp SEÇMELİ 2 0 0 4
H 7 HUK 4067 Atipik Sözleşmeler Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 8 HUK 4068 Kamulaştırma Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 9 HUK 4069 Tıp Ceza Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 10 HUK 4070 H.L.A. Hart'ın Hukuk Teorisi SEÇMELİ 2 0 0 4
H 11 HUK 4072 Türk Vergi Sistemi SEÇMELİ 2 0 0 4
H 12 HUK 4074 Kefalet Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 13 HUK 4075 Mesleki Yabancı Dil I (İngilizce) SEÇMELİ 2 0 0 4
H 14 HUK 4076 Mesleki Yabancı Dil I (Almanca) SEÇMELİ 2 0 0 4
H 15 HUK 4104 Tahkim SEÇMELİ 2 0 0 4
H 16 HUK 4105 İngilizce Konuşma I SEÇMELİ 2 0 0 4
H 17 HUK 4106 Almanca Konuşma I SEÇMELİ 2 0 0 4
H 18 ERA 4002 Yabancı Kararların Türk Hukukunda Tenfizi SEÇMELİ 2 0 0 6
H 19 ERA 4003 Milletlerarası Özel Hukuka Giriş SEÇMELİ 2 0 0 6
H 20 HUK 4079 Eski Eserler Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 21 HUK 4080 Avukatlık Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 22 HUK 4081 Kamu İcra Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 23 HUK 4082 Ticari Ceza Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 24 HUK 4084 Milletlerarası Ticaret Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 25 HUK 4087 Banka Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 26 HUK 4088 Taşıma Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 27 HUK 4090 Deniz ve Basın İş Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 28 HUK 4092 İş Yargılaması SEÇMELİ 2 0 0 4
H 29 HUK 4093 Mesleki Yabancı Dil II (İngilizce) SEÇMELİ 2 0 0 4
H 30 HUK 4094 Mesleki Yabancı Dil II (Almanca) SEÇMELİ 2 0 0 4
H 31 HUK 4096 Çocuk Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 32 HUK 4098 Bilişim Ceza Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 33 HUK 4100 Uzlaşma ve Arabuluculuk SEÇMELİ 2 0 0 4
H 34 HUK 4103 İş Sağlığı ve Güvenliği Hukuku SEÇMELİ 2 0 0 4
H 35 HUK 4107 İngilizce Konuşma II SEÇMELİ 2 0 0 4
H 36 HUK 4108 Almanca Konuşma II SEÇMELİ 2 0 0 4
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim ve Sınav Uygulama Esaslarının ilgili maddeleri (m. 22, 23, 24) uygulanır.
Genel olarak zorunlu dersler bakımından bir akademik takvim süresince iki vize ve tek final-tek bütünleme uygulaması yapılmaktadır. Seçimlik dersler bakımından ise tek vize ve tek final-tek bütünleme uygulaması yapılmaktadır.
Yönetmeliğin 17. maddesine göre Öğrencinin bir dersin yarıyıl sonu/yılsonu ve bütünleme sınavına girebilmesi için, aşağıdaki şartları yerine getirmesi gerekir:
a) Teorik derslerin ve öğretim üyeleri veya elemanları tarafından sınıfta yapılan uygulamaların en az %70ine katılmış olması,
b) Uygulamalar, seminer ve benzeri yarıyıl içi veya yıl içi çalışmalarının en az % 80ine katılmış olması,
c) Dersi veren öğretim elemanı tarafından ders değerlendirme kriterlerinde başarı sınırının belirlenmesi koşuluyla o derse ilişkin uygulama, ev ödevi ve benzeri yarıyıl içi veya yıl içi çalışmalarının ve yapılan eğitim öğretimin özelliklerinin gerektirdiği çalışmaları verilen süreler içinde ve başarılı olarak yapmış olması.
Yönetmeliğin 23. maddesine göre Başarı notunun en az 60 olması zorunludur.
Öğrencinin bir dersi başarmış sayılması için, o dersin yarıyıl sonu/yıl sonu veya bütünleme sınavından tam not 100 üzerinden 50 not almış olması ve 24 üncü maddenin (b) bendi uyarınca hesaplanan başarı notunun da tam not 100 üzerinden en az 60 olması gerekir.bunun dışında derslere özgü geçme şartı yoktur.

Mezuniyet Koşulları

Tüm derslerin başarı ile tamamlanması gerekmektedir.
Mezun sayılabilmek için staj yapma zorunluluğu yoktur. Ancak Avukat, Noter, Hakim veya Savcı olabilmek için ilgili kurumlar nezdinde staj yapılması gerekmektedir.
Bitirme projesi hazırlama zorunluluğu yoktur.
Minimum AKTS kredisi: Her yıl için 60, toplamda 240 kredi.
Genel not ortalaması: Her ders için en az 60 olmak zorundadır. Bunun dışında herhangi bir genel not ortalaması zorunluluğu yoktur.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Dekan
Prof. Dr. M.Refik KORKUSUZ
Tel: (+90) 232 420 18 24-25
Adres: Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü Hukuk Fakültesi 35390 Buca/İZMİR
e-posta: mehmetrefik.korkusuz@deu.edu.tr

AKTS/Diploma Eki Koordinatörü:
Yrd.Doç.Dr. Münevver Aktaş
Tel: (+90) 232 301 61 99
Adres: Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü Hukuk Fakültesi 35390 Buca/İZMİR
e-posta: munevver.acabey@deu.edu.tr