: Roma Hukuku

Hukuk

DOÇ.DR. İREM KARAKOÇ

Hukuk

Bu dersin amacı; hukukun temel kavram ve kurumlarını, Roma Hukukundaki temelleri ile birlikte ele almak ve tarihi gelişim sürecini de göz önünde bulundurmak suretiyle öğrencilere tanıtmaktır. Bu derste öğrencilere, hukuk öğrenimleri boyunca görecekleri derslerden özel hukuk alanındaki Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku ve Eşya Hukukuna ilişkin temel ve genel bilgiler verilmekte, bu hukuk dallarındaki kavram, kurum ve ilkelerin temellerinin Roma Hukukunda ne şekilde yer aldığı ve günümüze kadar nasıl şekillendiği gösterilmekte ve ayrıca belirtilen alanlarda Roma Hukuku sistemiyle günümüz hukukundaki düzenlemeler karşılaştırılarak, öğrencilerin bundan sonraki dönemlerde alacakları hukuk derslerinin alt yapısı hazırlanmaya çalışılmaktadır.

1   Roma Hukukundaki kavramları tanımlayabilme.
2   Hukuk kurallarını açıklayabilme.
3   Kaynağını Roma Hukukunda bulan özel hukuk-kamu hukuku dallarını ayırt edebilme.
4   Uyuşmazlıkların çözümü için hukuk kurallarını uygulayabilme.
5   Bir hukukî ilişkiyi oluşturan unsurları tespit edebilme.
6   Roma Hukukundaki hukuki kavramları modern hukukla ilişkilendirebilme.

1 Dersin amacı ve içeriği hakkında genel bilgiler; dersin işlenme metodu hakkında bilgi verilmesi; öğrencilere dersin işlenişi ile ilgili materyallerin verilmesi
2 Roma Hukukunun Konusu ve Önemi; Roma Siyasal Tarihinin Ana Hatları, Roma Hukukunun Tarihî Dönemleri
3 Roma Hukukunun Kaynakları; Roma Hukukunun Sınıflandırılması
4 Ius (Hak-Hukuk) ve Actio (Dava) kavramları
5 Kişi Kavramı ve Roma Hukukunda Hak Ehliyeti
6 Hukukî İşlem
7 Roma Hukukunda Hukukunda Hukukî İşlem Ehliyeti
8 Şart, Vade, Temsil
9 Haksız Fiiller
10 Roma Medenî Usul ve İcra Hukukunun Konuları ve Gelişim Aşamaları
11 Özel Yargılama Sistemi (Ordo Iudiciorum Privatorum), Sistem Dışı Yargılama (Cognitio Extra Ordinem)
12 Pratik Çalışma
13 I. Ara Sınav
14 I. Ara Sınav
15 Roma Borçlar Hukukunun Önemi; Genel olarak Borç İlişkisi, Borç Kavramı ve Borç İlişkisinin Unsurları,Tabii Borçlar (obligatio naturalis)
16 Borçlunun Sorumluluğu, Borçların Kaynakları, Roma Hukukunun Sözleşmeler Sistemi, Sözleşme Kavramı, Aynî Sözleşmeler
17 Sözlü Sözleşmeler, Stipulatio, Yazılı Sözleşmeler
18 Alım Satım (emptio venditio); Kira, Hizmet ve Eser Sözleşmeleri (locatio conductio rei, locatio conductio operarum, locatio conductio operis)
19 Ortaklık Sözleşmesi (societas); Vekâlet Sözleşmesi (mandatum); İsimsiz Sözleşmeler; Anlaşmalar (pacta)
20 Sözleşme Benzerleri (quasi contractus); Haksız Fiil Benzerleri (quasi delictum)
21 Eşya Hukuku Kavramı, Aynî Haklar ve Aynî Hakların Özellikleri
22 Pratik Çalışma
23 II. Ara Sınav
24 II. Ara Sınav
25 Zilyetlik (possessio)
26 Mülkiyet (dominium, proprietas)
27 Mülkiyetin Kazanılması
28 Mülkiyetin Korunması ve Sınırlı Aynî Haklar
29 Pratik Çalışma
30 Yılsonu Sınavı
31 Yılsonu Sınavı

Ana kaynaklar: Karadeniz-Çelebican, Özcan: Roma Hukuku, Tarihî Giriş-Kaynaklar-Genel Kavramlar-Şahsın Hukuku-Hakların Korunması, Yeni Medenî Kanun'a Uyarlanmış 18.Bası, Ankara 2020; Söğütlü, Özlem: Roma Özel Hukuku, Ankara 2020; Tahiroğlu, Bülent/Erdoğmuş, Belgin: Roma Hukuku Dersleri, Tarihi Giriş-Hukuk Tarihi-Genel Kavramlar-Usul Hukuku, 14. Baskı, İstanbul 2020; Rado, Türkân: Roma Hukuku Dersleri, Borçlar Hukuku, 14. Baskı, İstanbul 2018; Erdoğmuş, Belgin: Roma Borçlar Hukuku Dersleri, 1.7.2012'de Yürürlüğe Giren Yeni Türk Borçlar Kanunu'na Göre Hazırlanmış Yeni Bası, İstanbul 2019; Erdoğmuş, Belgin: Roma Eşya Hukuku, İstanbul 2020; Umur Ziya: Roma Hukuku Ders Notları, 3. Baskı, İstanbul 1999; Koschaker, Paul/Ayiter, Kudret: Modern Özel Hukuka Giriş Olarak Roma Hukukunun Ana Hatları, İzmir 1993.
Yardımcı kaynaklar: Gaius Institutiones, Borçlar Kısmı (çev.: Rado, Türkân), İstanbul 1953; Iustinianus: Institutiones (çev.: Umur, Ziya), İstanbul 1968; Umur, Ziya: Roma Hukuku Lügatı, İstanbul 1983; Koçhisarlıoğlu, Cengiz/Söğütlü Erişgin, Özlem: Roma Özel Hukuku Uygulamalı Çalışmaları, 3. Baskı, Ankara 2018; Erdoğmuş, Belgin/Tahiroğlu, Bülent: Roma Hukuku Pratik Çalışmaları: Meseleleri, İstanbul 2014; Günal, Nadi/Küçükgüngör, Erkan: Çağdaş Özel Hukuka Giriş Olarak Roma Hukuku Pratik Çalışmaları, Genişletilmiş 2. Baskı, Ankara 2002.

Ders anlatımı, örnek olay çözümü, pratik çalışma.

1 VZ1 1.Vize
2 VZ2 2.Vize