: Çocuk Hukuku

Hukuk

DOÇ.DR. KORAY DOĞAN

Hukuk

Çocuk Hukuku dersinin temel amacı; Çocuk Hukuku alanında, temel hukukî bilgilerin kazanılması; çocuğun hukuk karşısındaki konumunun irdelenmesi; çocuğun aile ve toplum içindeki hak ve yükümlülüklerinin bilinmesi ve çocuğun korunması; çocuk ceza hukukunda ihtiyaç duyulan farklılıkların belirtilmesi ve bu özel alana ilişkin ceza hukuku kurallarının irdelemesidir.

1   Çocuk Hukuku ile ilgili temel (çocuk, ergin, erginlik, çırak vs.) kavramlara ve çocuk ceza hukukuna ilişkin temel ulusal-uluslararası belgelere, kusur yeteneğini etkileyen hal olarak TCKda yer alan yaş küçüklüğü düzenlemelerine ve çocuk koruma kanununda düzenlenen çocuklara özgü güvenlik tedbirlerine hâkim olabilme.
2   Çocuk Hukukunun genel ilkelerini (çocuğun menfaatine üstünlük gibi), hukukî ihtilaf/sorun ve diğer hukuk dalları (Anayasa, Yargılama H., Ceza H. vs.) ile ilişkilendirebilme.
3   Çocuk Hukuku konularında, var olan hukukî düzenlemelerin değerlendirilmesi yoluyla hangi kuralların uygulanacağı konusunda çözüm önerileri üretebilme.
4   Çocuk Hukuku konularını (çocuğun insan hakları ve anayasa bağlamında temel haklarını, kamu hukuku (TCK, Çocuk Koruma K., Vatandaşlık K. vb) ve özel hukuk (TMK, özellikle velâyet, vesayet, hısımlık, soybağı, çocuk malları vs.) ile ilgili hak ve yükümlülüklerini, çocuk yargılamasına hakim olan ilkeler ışığında olaya uygulayabilme.
5   Kriminoloji açısından çocuk suçluluğunu ve çocuklar hakkında hükmedilen cezaların infazının özelliklerini değerlendirebilme.

1 Çocuk Hukuku Hakkında Genel Bilgiler: (Çocuk ve erginlik kavramı, Çocukların Korunmasının Amacı, Çocuk Haklarının Anlamı ve Önemi) Çocuk haklarını düzenleyen kaynaklar: Ulusal Düzenlemelerde Çocuk Hakları ve Çocuğun Korunması, Anayasa, Türk Medenî Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemeleri Kanunu, Çocuk Koruma Kanunu, Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kanunu, İş Kanunu)
2 Uluslararası Düzenlemeler Işığında Çocuk Hukuku'nun Temel İlkeleri ve Anayasada Çocuk Hakları (Temel İlkeler, Temel Haklar)
3 Genel Olarak Medeni Hukuk Açısından Çocuğun Konumu ve Hakları Çocuğun Hak ve Fiil Ehliyeti
4 Çocuğun Kişiliğinin Korunması-Çocuğun Kişisel Durumu
5 Çocuk ile Ana Babası Arasındaki İlişkiler : I.Soybağı
6 II. Velayet (Velayet hakkına sahip ana ve/veya babanın hakları ve yükümlülükleri, çocuğun temsili, çocuk malları)
7 Çocuk Mallarının Korunması, Çocuğun Vesayet Yoluyla Korunması
8 Birleşmiş Milletler Çocuk Ceza Adaleti Sisteminin Uygulanması Hakkında Asgari Standart Kurallar (Beijing Kuralları)'da ve diğer uluslararası belgelerde çocuk kuralları, Çocuk haklarının kullanılmasına ilişkin Avrupa Sözleşmesi
9 Arasınav
10 Arasınav
11 Suçlu çocuk, suça sürüklenen çocuk kavramları, Kusur yeteneğini etkileyen hal olarak TCKda yaş küçüklüğü
12 Çocuklar hakkında uygulanabilecek koruyucu ve destekleyici tedbirler
13 Çocuk mahkemeleri, Çocuk muhakemesinde soruşturma ve kovuşturma işlemleri (ifade alma, gözaltı, tutuklama, yargılama faaliyetleri vs.)
14 TCKdaki çocuklara yönelik işlenebilecek suç tipleri (Çocuğun cinsel istismarı, çocuğun kaçırılması veya alıkonulması vs.)
15 Kriminoloji açısından çocuk suçluluğu

1.AKINTÜRK, Turgut: Türk Medeni Hukuku, Yeni Medeni Kanuna Uyarlanmış Aile Hukuku, C.II., İstanbul 2010.
2.AKYÜZ, Emine: Çocuğun Haklarının ve Güvenliğinin Korunması, (Ulusal ve Uluslararası Hukukta), Ankara 2012.
3.ANKAY, Aydın; Çocuk Hukuku, Ankara 1999.
4.DURAL, Mustafa/ÖĞÜZ, Tufan/GÜMÜŞ, Alper: Türk Özel Hukuku, C. III, Aile Hukuku, 4.Bası, İstanbul 2011.
5.HODGKİN, Rachel/NEWELL, Peter: Çocuk Haklarına Dair Sözleşme Uygulama El Kitabı,UNICEF, 1998.
6.İNAN, Ali Naim: Çocuk Hukuku, İstanbul 1968.
7.SEROZAN, Rona: Çocuk Hukuku, İstanbul 2005.
8. Özbek Veli Özer/ Kanbur M. Nihat/ Doğan Koray/ Bacaksız Pınar/ Tepe İlker, Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ankara 2010.
9. Karşılaştırmalı Güncel Ceza Hukuku Serisi, Çocuklar ve Suç-Ceza, Yayına Haz. Doç.Dr. Yener Ünver, Ankara 2005.
10.Erdoğan Oktay, Çocuk Ceza Hukuku, Ankara 2012.
11. Balo Yusuf Solmaz, Çocuk Koruma Kanunu ve Uygulaması, Ankara 2009
12. Demirbaş Timur, Kriminoloji, Ankara 2006.

Çocuk Hukuku ile ilgili konularında ders anlatımı Yargıtay kararlarının öğrencilerle beraber incelenmesi.

1 VZ Vize
2 KPU Vize Katkı Puanı