: İdari Yargılama Hukukunun Genel Esasları

Hukuk

DOÇ.DR. LALE BURCU ÖNÜT

Hukuk

İdari Yargılama Hukukundaki temel kavram, ilke ve usuller ile Türk idari yargı teşkilatının tanıtılması, diğer ülkelerden farklı yönlerin belirlenmesidir

1   İdari Yargı Teşkilatını tanımlayabilme
2   İdari yargı sisteminin temel özelliklerini açıklayabilme
3   İptal ve tam yargı davalarını karşılaştırabilme
4   İdarenin denetimi konusunda farklı ülkelerde geçerli yöntemleri karşılaştırabilme
5   İdari yargılama sürecini uygulayabilme

1 Dersin amacı, içeriği, dersin işlenme metodu hakkında bilgi verilmesi
2 İdari yargı sisteminin temel özellikleri
3 İdari yargı denetiminin kapsamı
4 Uyuşmazlık Mahkemesinin görevleri
5 İdare Mahkemelerinin yapısı, işlev ve görevleri
6 Bölge İdare Mahkemelerinin yapısı, işlev ve görevleri
7 Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin yapısı, işlev ve görevleri
8 Danıştay ın yapısı, işlev ve görevleri
9 İptal davası
10 Yürütmenin durdurulması
11 Tam yargı davası
12 Olağan ve olağanüstü kanun yolları

1. http://www.justice.gov.tr/judicialsystem.pdf
2. Aybay Rona, An Introduction to Law, Alfa Yayınları, Eylül 2013.
3. http://www.danistay.gov.tr/eng/index.html
4. http://www.uyusmazlik.gov.tr/eng/index.html

Derste anlatım, ders öncesi ve ders sonrasında öğrencilerin konulara hazırlanması, öğrencilerin görüş açıklama, soru sorma, ödev hazırlama ve sunum yolu ile konulara katılımı

1 VZ Vize
2 KPU Vize Katkı Puanı
3 FN Final
4 FSB Final Sonu Başarı KPU+FN
5 BUT Bütünleme
6 BSB Bütünleme Sonu Başarı KPU+BUT

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ ÖĞRETİM VE SINAV UYGULAMA ESASLARI
Başarı notu ve başarı düzeyinin değerlendirilmesi
MADDE 24 (1) Öğrencinin bir derste veya dönemde sağladığı başarı notu o dersi veya dönemi başarmış olup olmadığının tespitinde ve diploma derecesinin belirlenmesinde esas alınacak nottur. Başarı notu ve başarı düzeyinin değerlendirilmesine ilişkin esaslar şunlardır:
a) Derslere devam zorunlu olup, bir dersin başarı notu; dönem içi ara sınav notlarının ortalamasına karşılık gelen katkı puanıyla yarıyıl sonu/yılsonu veya bütünleme sınav notunun toplanması ile elde edilir. Seçimlik dersler için başarı notu; dönem içi ara sınav notuna karşılık gelen katkı puanıyla yarıyıl sonu veya bütünleme sınav notunun toplanması ile elde edilir. Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için, yarıyıl sonu/yılsonu veya bütünleme sınavından en az 50 almış olması ve başarı notunun en az 60 olması gerekir. Tüm notlar 100 üzerinden verilir ve not hesaplamasının her aşamasında kesirler en yakın tamsayıya çevrilir.
b) Aşağıda belirtilen katkı puanları, muafiyet notuna, muafiyet söz konusu değilse, yarıyıl sonu/yılsonu veya bütünleme sınav notuna eklenir (ya da çıkartılır) ve bu şekilde hesaplanan not, başarı notu olarak değerlendirilir.
Ara Sınav Not Ortalaması Katkı Puanı
39-35 - 2
34-30 - 3
29-25 - 4
24-20 - 5
19-10 - 6
9-0 - 8
Katkı puanı ile elde edilecek değer 100 ü aşamaz. ( - ) olan katkı puanı yarıyıl sonu/yılsonu veya bütünleme notundan indirilir.)
c) Bir dersin yarıyıl sonu/yılsonu veya bütünleme sınavına girebilme şartlarını yerine getirmeyen öğrencilerin listesi, dersi veren öğretim elemanı tarafından yılın son haftası içerisinde Fakülte Dekanlığına verilir ve ilan edilir. Bu öğrenciler bu dersten (D) notu alırlar.
d) Bu Uygulama Esaslarının 7 nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca sorumlu olduğu tek dersin sınavına girmeye hak kazanan öğrencilerden sorumlu olduğu tek dersi en az bir kez almış ve 17 nci maddenin birinci fıkrasının a, b, ve c bentlerinde belirtilen şartları yerine getirmiş olan bir öğrenci o derste sağladığı yıl içi notuna bakılmaksızın sınavda 100 üzerinden en az 60 almış olması halinde o dersi başarmış sayılır.
e) Zorunlu derslerin yılsonu ve bütünleme sınavına girebilme şartlarının tümünü yerine getirmiş ve bir yarıyılda en az bir, iki yarıyılda en az iki ara sınavı yapılmış olmak kaydı ile dönem içi ara sınav not ortalamasının 100 üzerinden 80 ve daha yüksek olması durumunda, öğrenci yıl sonu ve bütünleme sınavından muaf tutulur. Seçimlik derslerin yarıyıl sonu ve bütünleme sınavına girebilme şartlarının tümünü yerine getirmiş olmak kaydıyla dönem içi ara sınav notunun 100 üzerinden 80 ve daha yüksek olması durumunda, öğrenci yarıyıl sonu ve bütünleme sınavından muaf tutulur. Başarı notu yarıyıl içi/yıl içi notuna bu maddenin (b) bendindeki katkı puanı eklenmek suretiyle belirlenir. Muaf olan öğrenciler, yarıyıl sonu/yıl sonu ve bütünleme sınavına girmezler.

burcu.onut@deu.edu.tr

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15