DERECE PROGRAMLARI

: Tarımsal İşletmecilik

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Tarımsal İşletmecilik Programı Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde İzmir Meslek Yüksekokulu Buca Eğitim Fakültesi Yerleşkesinde 2008 2009 eğitim döneminden beri eğitim vermektedir. Programa her yıl 60'ı örgün 60'ı ikinci öğretim olmak üzere 120 öğrenci kayıt yaptırmaktadır. Öğrenciler ilgili meslek liseleri (Ticaret Liseleri) mezunları arasından sınavsız olarak ve bunun yanında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile seçilmektedir.

Kazanılan Derece

Tarımsal İşletmecilik , Önlisans

Derecenin Düzeyi

Önlisans Derecesi

Kabul ve Kayıt Koşulları

Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümlerinden mezun olan öğrenciler programa sınavsız olarak girebilmektedirler. Bunun dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve Tarımsal İşletmecilik için yeterli YGS 6 puanı almaları halinde programa yerleştirileceklerdir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Yatay Geçişle gelen öğrenciler:
Türkiyedeki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır. Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; fakülte ve yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir.

Dikey Geçişle gelen öğrenciler:
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır. Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir. Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül Üniversitesinde aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir.

Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF ya da FD notunun bulunmaması gerekmektedir. Mezuniyet için en az 120 AKTS kredisi ve 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalaması sağlanmalı, 30 günlük staj tamamlanmış olmalıdır.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Tarımsal İşletmecilik Ön Lisans Programının amacı kamu ve özel sektörde yer alan tarımsal işletmeler için meslek elemanı yetiştirmektir. Ayrıca meslek elemanları tarımsal girdi satışı yapan ve tarımsal danışmanlık hizmeti veren kuruluşlarda da çalışabilmektedir. Bu amaçlar doğrultusunda öğrencileri mesleğe hazırlamakta ve gerekli bilgileri edinmesini sağlamaktadır. Programda ders kitaplarıyla öğretilen bilgileri desteklemek ve pekiştirmek için 30 iş gününü içeren staj zorunludur. Bölümden mezun olan öğrenciler,ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Ziraat Fakülteleri ve İktisadi İdari Bilimler Fakültelerinin ilgili bölümlerine geçiş yapabilmektedirler.

Temel Program Kazanımları

1   Tarımsal işletmecilik alanıyla ilgili temel bilgilere sahip olur, edindiği bilgileri işletmecilik alanına uygular ve güncel bilgileri kullanır.
2   Tarım işletmelerinin kurulumuna ilişkin girişimcilik becerilerine sahip olur, tarımsal yatırım projelerini hazırlayabilir ve değerlendirme becerisi kazanır, Tarım işletmelerinin finansal kaynaklarını sağlayabilir ve finansal işleri yönetir.
3   Tarım, tarıma dayalı sanayi ve kaynak ekonomisinin temel ilke ve kavramlarını uygular.
4   Tarım işletmelerinin yönetimi, organizasyonu ile ilgili temel kavramları ve yöntemleri edinir ve tarım işletmelerinde uygular.
5   Çiftçiler ile etkin iletişim kurar ve yenilikleri onlara aktarır.
6   Doğanın sürdürülebilir kullanımına ilişkin yerel ve küresel politikaları yorumlar.
7   Verimli bitkisel ve hayvansal üretim yapar.Tarımsal İşletmecilik Ön Lisans Programının amacı kamu ve özel sektörde yer alan tarımsal işletmeler için meslek elemanı yetiştirmektir. Ayrıca meslek elemanları tarımsal girdi satışı yapan ve tarımsal danışmanlık hizmeti veren kuruluşlarda da çalışabilmektedir. Bu amaçlar doğrultusunda öğrencileri mesleğe hazırlamakta ve gerekli bilgileri edinmesini sağlamaktadır.
8   Tarımsal ekonomi ile ilgili temel göstergeleri değerlendirerek tarımsal malların değerlerini belirleme becerisi kazanır.
9   Tarım ve gıda politikalarındaki temel tartışmaları kavrar, Türkiye ve AB tarım politikalarını analiz eder.
10   Bilimsel araştırmaların hazırlanmasında gerekli olan alanı ile ilgili literatürü tarama beceresi kazanır ve verilere güncel teknolojileri kullanılarak (kütüphane, online veritabanları, sosyal ağlar vb) ulaşır.
11   Tarımsal kooperatifçiliğin önemini kavrar ve tarımsal kooperatifçiliğin ulusal ve yerel kalkınmada kullanılması için yaratıcı fikirleri geliştirme beceresi kazanır.
12   Tarımsal ürünlerin işlenmesi konusunda temel ilkeleri kavrar.
13   Bilişim teknolojileri hakkında temel bilgileri edinir ve ofis programlarını kullanır.
14   Kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince ulaşır.
15   Mesleki etik ve sosyal sorumluluk konusunda yeterli bilince sahip olur ve iş hayatında meslek etiğine uygun davranış gösterir.

Mezunların İstihdam Profilleri

Tarımsal İşletmecilik Programı mezunları;#Bitkisel ve hayvansal üretim yapan tüm tarım işletmelerinde (seracılık, büyükbaş ve küçükbaş hayvan çiftlikleri, tavukçuluk işletmeleri, balık çiftlikleri vb.)
#Tarıma dayalı sanayi işletmelerinde ( konserve, salça, meyve suyu, süt işleme vb.)
#Paketleme ve soğuk hava tesislerinde,
#Tarımsal girdi üretim ve satışı yapan firmalarda,
#Tarımsal danışmanlık ve değerleme şirketlerinde,
#Tarımsal kooperatiflerde,
#Bankaların ilgili bölümlerinde,
#Tarım ve Orman Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarında,
#Tarımla ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilmektedirler.Ayrıca;
#Zirai ilaç ve tohumluk pazarlama hizmetlerinde 3 yıl çalıştıktan sonra, Tarım ve Orman Bakanlığının düzenlemiş olduğu Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılık Sınavında başarılı olmaları halinde zirai ilaç bayii açabilmektedirler.
#Tarım ve Orman Bakanlığı Tarafından yapılan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sınavında başarılı olmaları halinde alacakları belgeler ile tarım işletmelerinde danışmanlık yapabilmektedirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Tarımsal İşletmecilik ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde fakültelerin benzer lisans programlarına (Ziraat Fakültesi ve İ.İ.B.F) dikey geçiş yapabilirler.
2019 Dikey Geçiş klavuzuna göre Tarımsal İşletmecilik Ön Lisans Mezuniyet Alanı Tercih Yapılabilecek Lisans Programları:
- İşletme
- İşletme- Ekonomi
- Lojistik
- Lojistik Yönetimi
- Tarım Ekonomisi
- Tarım İşletmeciliği

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

ZORUNLU VE SEÇMELİ DERS ORANI Seçmeli Ders Oranı %17.5 Zorunlu Ders Oranı %82.5
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 TAR 4113 HAYVANSAL ÜRETİM ZORUNLU 2 2 0 4
G 2 TDL 1001 Türk Dili I ZORUNLU 2 0 0 2
G 3 MİK 4000 MİKRO EKONOMİ ZORUNLU 2 0 0 3
G 4 MAT 4003 MATEMATİK ZORUNLU 3 0 0 3
G 5 DAV 4000 DAVRANIŞ BİLİMLERİ ZORUNLU 3 0 0 3
G 6 İŞY 4001 İŞLETME YÖNETİMİ 1 ZORUNLU 3 0 0 3
G 7 ATA 1001 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I ZORUNLU 2 0 0 2
G 8 TAR 4115 BİTKİSEL ÜRETİM ZORUNLU 2 2 0 4
G 9 BİT 4000 BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ ZORUNLU 2 1 0 4
G 10 YDİ 1001 Yabancı Dil I (İngilizce) ZORUNLU 2 0 0 2
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 0
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEÇMELİ DERS YOK
 
2. Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 TAR 4102 BİTKİ KORUMA ZORUNLU 2 2 0 3
B 2 YDİ 1014 Yabancı Dil II (İngilizce) ZORUNLU 2 0 0 2
B 3 ATA 1002 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II ZORUNLU 2 0 0 2
B 4 İST 4000 İSTATİSTİK ZORUNLU 3 0 0 3
B 5 MAK 4000 MAKRO EKONOMİ ZORUNLU 2 0 0 3
B 6 İŞY 4002 İŞLETME YÖNETİMİ 2 ZORUNLU 3 0 0 3
B 7 TDL 1002 Türk Dili II ZORUNLU 2 0 0 2
B 8 TAR 4108 BİTKİ BESLEME VE GÜBRELEME ZORUNLU 2 2 0 3
B 9 TAR 4104 TARIM EKONOMİSİ VE İŞLETMECİLİĞİ ZORUNLU 3 0 0 3
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 6
TOPLAM:   30
 
2. Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 TAR 4114 ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ SEÇMELİ 2 0 0 3
B 2 BİL 4002 BİLGİSAYAR 2 SEÇMELİ 2 1 0 3
B 3 TAR 4106 TARIMDA İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ SEÇMELİ 3 0 0 3
B 4 TAR 4122 MESLEK ETİĞİ SEÇMELİ 2 0 0 3
B 5 TAR 4118 TARIMSAL MEKANİZASYON SEÇMELİ 2 0 0 3
B 6 TAR 4110 TARIMDA TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SEÇMELİ 2 0 0 3
 
3 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 TAR 4227 TARIM POLİTİKASI 1 ZORUNLU 3 0 0 3
G 2 TAR 4211 TARIMSAL KREDİ VE FİNANSMAN ZORUNLU 2 0 0 2
G 3 TAR 4233 TARIM İŞLETMELERİNİN ANALİZ VE PLANLANMASI ZORUNLU 3 0 0 3
G 4 TAR 4231 TARIMSAL KOOPERATİFÇİLİK ZORUNLU 3 0 0 4
G 5 TAR 4229 TARIMSAL PAZARLAMA ZORUNLU 3 0 0 4
G 6 TAR 4235 TARIM MUHASEBESİ ZORUNLU 3 0 0 3
G 7 TAR 4203 TARIM HUKUKU ZORUNLU 2 0 0 2
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 9
TOPLAM:   30
 
3 .Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 TAR 4221 KÖY SOSYOLOJİSİ SEÇMELİ 2 0 0 3
G 2 TAR 4225 TARIMA DAYALI SANAYİ İŞLETMECİLİĞİ SEÇMELİ 3 0 0 3
G 3 TAR 4219 ORGANİK TARIM SEÇMELİ 2 0 0 3
G 4 TAR 4217 TARIMSAL GİRİŞİMCİLİK SEÇMELİ 2 0 0 3
G 5 AYT 4000 ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ SEÇMELİ 2 0 0 3
 
4. Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 TAR 4230 TARIMSAL KIYMET TAKTİRİ ZORUNLU 3 0 0 3
B 2 TAR 4232 TARIMSAL PROJE HAZIRLAMA TEKNİĞİ ZORUNLU 3 0 0 3
B 3 TAR 4226 TARIMSAL YAYIM VE İLETİŞİM ZORUNLU 3 0 0 3
B 4 TAR 4224 TARIM POLİTİKASI 2 ZORUNLU 3 0 0 3
B 5 EDÖ 4003 Endüstriye Dayalı Öğretim / Staj (8 Hafta - 40 İşgünü) STAJ 0 20 0 10
B 6 TAR 4202 KIRSAL KALKINMA ZORUNLU 2 0 0 2
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 6
TOPLAM:   30
 
4. Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 TAR 4222 TOHUMCULUK SEÇMELİ 2 0 0 3
B 2 TAR 4218 GIDA POLİTİKASI SEÇMELİ 2 0 0 3
B 3 GÇD 1000 Gönüllülük Çalışmaları SEÇMELİ 1 2 0 4
B 4 TAR 4220 TARIM SİGORTALARI SEÇMELİ 2 0 0 3
B 5 TAR 4216 ULUSLARARASI TARIM TİCARETİ SEÇMELİ 2 0 0 3
B 6 TAR 4210 MESLEKİ UYGULAMA SEÇMELİ 1 1 0 2
B 7 TAR 4228 DOĞAL KAYNAKLAR VE ÇEVRE EKONOMİSİ SEÇMELİ 2 0 0 3
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim elemanları tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Önlisans, Lisans Eğitim ve Öğretim Sınav Yönetmeliğinin İzmir Meslek Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Uygulama Esaslarının ilgili maddeleri uygulanır. Tarımsal işletmecilik programında ders geçme sistemi ile eğitim öğretim yapılır. Bağıl not değerlendirme sistemi uygulanır.
http://imyo.deu.edu.tr/mevzuat/2.pdf

Mezuniyet Koşulları

Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF ya da FD notunun bulunmaması gerekmektedir. Mezuniyet için en az 120 AKTS kredisi ve 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalaması sağlanmalı, 30 günlük staj tamamlanmış olmalıdır.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Program Koordinatörü
Dr. Öğretim Üyesi Esin CANDAN DEMİRKOL
esin.candan@deu.edu.tr