DERS ADI

: HAYVANSAL ÜRETİM

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TAR 4113 HAYVANSAL ÜRETİM ZORUNLU 2 2 0 4

Dersi Veren Birim

Tarımsal İşletmecilik

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DİLEK YÜCEL ENGİNDENİZ

Dersi Alan Birimler

Tarımsal İşletmecilik (İÖ)
Tarımsal İşletmecilik

Dersin Amacı

Öğrencilerin hayvansal üretimin önemi ve hayvansal ürünlerin insan yaşamındaki ve ülke ekonomisindeki yeri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Çiftlik hayvanlarının ve elde edilen ürünlerin önemini açıklayabilme.
2   Ekonomik önemi olan türler ile ırkların kökenlerini sınıflandırabilme.
3   Çiftlik hayvanlarında üreme organları ve üreme etkinliklerine ait temel bilgileri karşılaştırabilme.
4   Hayvan ıslahı kavramı ile hayvansal üretim arasında ilişki kurabilme.
5   Hayvan beslemenin temel ilkelerini ve besin maddelerini sınıflandırabilme.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Hayvansal üretim ve önemi, hayvansal ürünlerin, insan yaşamındaki, aile ve tarım işletmesindeki ve ülke ekonomisindeki yeri, Dünya ve Türkiye'de hayvansal üretim, hayvan varlığı, hayvansal üretim miktarları, hayvansal üretimin sorunları
2 Evciltme, evciltmeyle meydana değişimler, tür ve ırk kavramı, ırkların sınıflandırılması
3 Üremenin biyolojik temelleri, tohumlama yöntemleri
4 Gebelik ve doğum, memenin yapısı, laktasyon ve laktasyon eğrisi
5 Süt verimini ve kalitesini etkileyen faktörler
6 Hayvan ıslahı ve kapsamı
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 Seleksiyon ve seleksiyon yöntemleri, yetiştirme yöntemleri
10 Hayvan ve yem ilişkisi, yem besin maddeleri, yem enerjisi
11 Hayvan beslemede yaşama payı ihtiyaçlarının karşılanması ilkeleri ve istirahat beslenmesi
12 Yaşama payı ihtiyaçlarını etkileyen faktörler
13 Hayvan beslemede verim payı ihtiyaçlarının karşılanması ilkeleri (Dölerme, gebelik, gelişme ve besi için)
14 Hayvan beslemede verim payı ihtiyaçlarının karşılanması ilkeleri (Yumurta, süt, yapağı ve iş için)

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak: Şengonca, M., 2005. Hayvan Yetiştirme İlkeleri: Ders Kitabı, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yay. No:534, İzmir, 192s.
Yardımcı kaynak: Rice, V.A., 1957. Breeding and improvement of farm animals, McGraw-Hill Book Company, inc., New York, London, 516p.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders anlatımı-Sunumu
2. Soru-cevap
3. Aktif Katılım

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40 + FIN* 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40 + BUT* 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara sınav ve Final sınavı ile 5 öğrenme çıktısı ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 2 24
Ders Anlatımı 12 2 24
Vize Sınavına Hazırlık 1 8 8
Final Sınavına Hazırlık 1 12 12
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 70

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15
ÖK.111
ÖK.211
ÖK.311
ÖK.41
ÖK.51