DERS ADI

: TARIM İŞLETMELERİNİN ANALİZ VE PLANLANMASI

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TAR 4233 TARIM İŞLETMELERİNİN ANALİZ VE PLANLANMASI ZORUNLU 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Tarımsal İşletmecilik

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DİLEK YÜCEL ENGİNDENİZ

Dersi Alan Birimler

Tarımsal İşletmecilik (İÖ)
Tarımsal İşletmecilik

Dersin Amacı

Bu dersin amacı öğrencilerin; tarım işletmelerinin yıllık faaliyet sonuçlarını değerlendirmeyi öğrenmesini, belli başlı planlama yöntemlerini kullanma ve uygulama becerisini kazanmasını sağlamaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Temel işletmecilik prensiplerini uygulamaya aktarabilme.
2   Tarım işletmelerinin yapısal durumlarını ve farklılıklarını yorumlayabilme.
3   Tarım işletmelerinin analizinde ve planlamasında kullanılan verileri toplayabilme.
4   Tarım işletmelerinin faaliyet sonuçlarını ve başarı durumlarını belirleyebilme.
5   Üretim dallarının maliyet ve kârlılıklarını belirleyebilme.
6   Tarım işletmelerinde kaynakların etkin kullanımını tespit edebilme.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Tarım işletmeciliği kavramı ve kapsamı
2 Tarım işletmesi kavramı ve tarım işletmelerinin sınıflandırılması
3 Tarım işletmelerinin özellikleri ve diğer işletmelerden farklı yönleri, tarım işletmelerinin çalışmalarını (şekillenmesini) etkileyen faktörler
4 Tarımsal işletmelerin sermaye yapısı ve yıllık faaliyet sonuçları
5 Tarımsal işletmecilikte temel kavram ve ilkeler
6 Tarımsal işletmecilik kararlarının alınmasında işletmecilik kavram ve ilkelerinin uygulanması
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 Tarımsal işletmecilikte plan ve planlama kavramları, planlamanın önemi, gereği
10 Planlama ile ilgili veriler
11 Planlama yöntemleri (Bütçeleme Yöntemi)
12 Planlama yöntemleri (Program Planlama Yöntemi)
13 Planlama yöntemleri (Doğrusal Programlama Yöntemi; kâr maksimizasyonu)
14 Planlama yöntemleri (Doğrusal Programlama Yöntemi; masraf minimizasyonu)

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak: Rehber, E., Tipi, T., 2005, Tarımsal İşletmecilik ve Planlama, Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı, Bursa
Erkuş, A., R. Demirci, 1996, Tarımsal İşletmecilik ve Planlama, A.Ü. Zir.Fak. Yay., Yayın no:1435, Ders kitabı: 417, Ankara.
Yardımcı kaynaklar: İnan, H., 1999, Çiftlik Yönetimi ve Planlaması, Tekirdağ.
Miran, B., 2005, Uygulamalı İşletme Planlaması, İzmir.
Talim, M., 1999, Tarımsal Üretimin Ekonomisi, Ege Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları,Yardımcı Ders Kitabı, İzmir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders anlatımı
2. Soru-cevap
3. Aktif Katılım

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40 + FIN* 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40 + BUT* 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara sınav ve final sınavı ile öğrenme çıktıları ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Uygulama 12 0 0
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 1 12
Vize Sınavına Hazırlık 1 8 8
Final Sınavına Hazırlık 1 12 12
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 70

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15
ÖK.1111111
ÖK.2111111
ÖK.31111111
ÖK.411111
ÖK.5111111
ÖK.6111111