DERS ADI

: ORGANİK TARIM

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TAR 4219 ORGANİK TARIM SEÇMELİ 2 0 0 3

Dersi Veren Birim

Tarımsal İşletmecilik

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DİLEK YÜCEL ENGİNDENİZ

Dersi Alan Birimler

Tarımsal İşletmecilik (İÖ)
Tarımsal İşletmecilik

Dersin Amacı

Bu dersi alan öğrenciler, ülkemizde ve dünyada üretim alanı ve önemi giderek artan organik tarımsal ürünlerin yetiştiriciliğini temel kurallarıyla öğrenmiş olacaktır. Ayrıca organik tarım sisteminin diğer tarım sistemlerine göre avantajları ve dezavantajlarını değerlendirebileceklerdir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Organik tarım sistemini ve aşamalarını değerlendirebilme.
2   Organik tarım sisteminin küresel sorun olan çevre kirliliği ve sürdürülebilir toprak verimliliği ile doğrudan ilişkisini açıklayabilme.
3   Alternatif bitki besleme materyallerinin ve yenilenebilir kaynakların organik tarım sistemi içerisindeki rolünü irdeleyebilme.
4   Organik tarım sistemi ve insan sağlığı arasındaki olumlu ilişkileri değerlendirebilme.
5   Dünya nın artan nüfusun gıda ihtiyacını sağlıklı yollardan karşılayabilmekteki temel tarım sistemi olan organik tarım sisteminin diğer tarım sistemlerinden farkının ortaya koyabilme.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Derse giriş, organik tarım kavramı
2 Organik tarımla yetiştiriciliğin prensipleri, diğer tarım kollarından farkları, Organik tarımın Dünya da ve ülkemizdeki durumu
3 Organik tarımda yetiştirme teknikleri (Yer seçimi, Toprak işleme, Toprak verimliliğinin artırılması, Toprak verimliliğinin korunması)
4 Organik tarımda kullanılan organik madde ve besin maddesi kaynakları (Bitkisel atıklar, yeşil gübreler, mikroorganizmalar, kompost hazırlama)
5 Organik tarımda ekim nöbeti ve ekim nöbeti plânları (Temel prensipler, sebze ve meyve türlerine uygun ekim nöbeti örnekleri)
6 Organik tarımda ekim nöbeti ve ekim nöbeti plânları (Temel prensipler, sebze ve meyve türlerine uygun ekim nöbeti örnekleri)
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 Organik bahçe tarımında tarımsal savaş (Temel esaslar, Pasif korunma yöntemleri
10 Organik bahçe tarımında tarımsal savaş ( toprak sağlığı, ekim nöbeti, dayanıklı çeşit, karışık ekim, gübreleme, yabancı otlar)
11 Organik ürünlerin hasadı, sınıflandırılması, paketlenmesi ve muhafazası
12 Organik üretimin denetlenmesi, kontrol ve sertifikasyonu
13 Organik üretimin denetlenmesi, kontrol ve sertifikasyonu
14 Organik tarımın sorunlarını tartışma

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak: Yrd. Doç.Dr. Mehmet Zengin, , 2009. Organik Tarım - Hasad Yayıncılık, İstanbul.
Yardımcı kaynaklar: Anaç, D., B. Çolak Esetlili, Ö. Çobanoğlu, 2011. Toprak Verimliliği, Kompost ve Organik Tarım. İzmir Büyükşehir Belediyesi Küçük Aile İşletmelerinde Organik Atıkların Değerlendirilmesi Modeli Projesi Kitabı.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders anlatımı-sunumu
2. Soru-cevap
3. Aktif Katılım

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40 + FIN* 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40 + BUT* 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara sınav ve Final sınavı ile 5 öğrenme çıktısı ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 2 24
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 1 12
Vize Sınavına Hazırlık 1 15 15
Final Sınavına Hazırlık 1 15 15
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 68

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15
ÖK.11
ÖK.21
ÖK.31
ÖK.41
ÖK.511