DERS ADI

: GIDA POLİTİKASI

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TAR 4218 GIDA POLİTİKASI SEÇMELİ 2 0 0 3

Dersi Veren Birim

Tarımsal İşletmecilik

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DİLEK YÜCEL ENGİNDENİZ

Dersi Alan Birimler

Tarımsal İşletmecilik (İÖ)
Tarımsal İşletmecilik

Dersin Amacı

Bu dersin sonunda öğrenciler; gıda politikası hedeflerini, uygulama araçlarını ve ilgili kurumları, gıda sistemlerinin amaçlarını, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler ve özellikle Türkiye ölçeğinde değerlendirebileceklerdir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde izlenen gıda politikalarını yorumlayabilme.
2   Gıda üretim ve tüketim politikalarında değişmeleri ve gelişmeleri değerlendirebilme.
3   Türkiye de gıda üretim ve tüketim politikalarını analiz edebilme.
4   Gıda politikasında uluslararası organizasyonların rolü ve önemini değerlendirebilme.
5   Gıda egemenliği kavramını yorumlayabilme.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gıda maddelerinin tanımı
2 Gıda maddelerinin kapsamı ve özellikleri
3 Gıda sistemlerinin amaçları
4 Gelişmekte olan ülkelerde gıda arzı problemleri
5 Türkiye de gıda üretim, ticaret ve tüketim politikaları
6 Dünyada ve Türkiye de gıda egemenliği kavramı
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 Gıda sanayi standartları ve düzenlemeler
10 Standartların ve düzenlemelerin işlenmiş gıda firmaları üzerine etkileri
11 Standartların ve düzenlemelerin çiftçiler üzerine etkileri
12 Standartların ve düzenlemelerin tüketiciler üzerine etkileri
13 Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde izlenen gıda egemenliği politikaları
14 Gıda politikasında uluslararası politikalar

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak:
1. TÜSİAD, 2008, Türkiye de Tarım ve Gıda: Gelişmeleri Politikalar ve Öneriler, ISBN: 978-9944-405-32-4, İstanbul.
2. Mahmutoğlu, T., 2010, Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek, Uğurer Tarım Kitapları, Kayseri,
Yardımcı Kaynak:
1. Simon Maxwell and Rachel Slater, Food Policy Old and New.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders anlatımı
2. Soru-cevap
3. Aktif Katılım

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40 + FIN* 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40 + BUT* 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara sınav ve final sınavı ile öğrenme çıktıları ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 2 24
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 1 12
Vize Sınavına Hazırlık 1 15 15
Final Sınavına Hazırlık 1 15 15
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 68

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15
ÖK.1111
ÖK.211
ÖK.3111
ÖK.411
ÖK.51