Genel Tanım
Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı) |
Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezli Yüksek Lisans programı 2018 yılında kurulmuştur. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalının; Türkiye genelinde Gastronomi ve Mutfak sanatları alanında gerçekleştirilecek bilimsel çalışmaların sayısının ve niteliğinin artırılmasına katkı sağlaması hedeflenmiştir.
|
Kazanılan Derece |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans |
Derecenin Düzeyi |
İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi) |
Kabul ve Kayıt Koşulları |
Lisans Diploması (Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm İşletmeciliği, Konaklama İşletmeciliği, Yiyecek-İçecek Hizmetleri, Gıda Mühendisliği, Beslenme ve Diyetetik, İşletme, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavının (ALES) Eşit Ağırlık Puan türünden ya da eşlenirliği kabul edilen sınavlardan (GRE/GMAT) en az 55 puan almış olmak,
|
Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar |
Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül Üniversitesinde aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir. |
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları |
2 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 120 AKTS. |
Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları) |
Bu programın amacı öğrenciye bağımsız araştırma yapma, bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmaktır. Akademik personel yetiştirmenin yanı sıra, bu programın diğer bir amacı ise bilgi ve beceriyle donanmış, gerek ülke içinde, gerekse uluslararası alanda rekabet edebilecek bilinçli, bilgili yönetici şefler yetiştirmektir.
|
Temel Program Kazanımları |
||||||||||||
|
Mezunların İstihdam Profilleri |
Mezunlar gastronomi alanında faaliyet gösteren kamu ve özel sektörde, yönetici şef pozisyonlarında çalışabilmektedir. Ayrıca, üniversitelerin ilgili bölümleri ve alanlarında araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, öğretim üyesi pozisyonlarında akademik kariyer yapma olanakları bulunmaktadır. |
Üst Derece Programlarına Geçiş |
Üçüncü düzey programlara başvurabilir. |
TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi |
Ders Yapısı ve Kredileri |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme |
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
|
Mezuniyet Koşulları |
Yüksek Lisans programı teziyle beraber, ilgili dersler (55 AKTS), uzmanlık alanı dersi (2 AKTS), Seminer (3 AKTS) ve tez çalışması (60 AKTS) olmak üzere toplamda 120 AKTS'den oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir. |
Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme) |
Tam zamanlı |
Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri) |
Anabilim Dalı Başkanı : Doç. Dr. Turgay BUCAK
|