DERECE PROGRAMLARI

: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezli Yüksek Lisans programı 2018 yılında kurulmuştur. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalının; Türkiye genelinde Gastronomi ve Mutfak sanatları alanında gerçekleştirilecek bilimsel çalışmaların sayısının ve niteliğinin artırılmasına katkı sağlaması hedeflenmiştir.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Lisans Diploması (Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm İşletmeciliği, Konaklama İşletmeciliği, Yiyecek-İçecek Hizmetleri, Gıda Mühendisliği, Beslenme ve Diyetetik, İşletme, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavının (ALES) Eşit Ağırlık Puan türünden ya da eşlenirliği kabul edilen sınavlardan (GRE/GMAT) en az 55 puan almış olmak,
Yabancı dil sınavlarından (ÜDS/KPDS/YDS/e-YDS/YÖKDİL) ya da eşlenirliği ÖSYM tarafından kabul edilmiş olan diğer yabancı dil sınavlarından en az 50 puan almış olmak ya da Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nun yaptığı sınavdan en az 55 puan almış olmak,
Not Döküm Çizelgesi; Yüksek Lisans Bilim Sınavından en az 65 puan almış olmak,
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezli Yüksek Lisans Programına başvuracak adaylardan mezuniyet notu puan barajı aranmaz.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül Üniversitesinde aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

2 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 120 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Bu programın amacı öğrenciye bağımsız araştırma yapma, bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmaktır. Akademik personel yetiştirmenin yanı sıra, bu programın diğer bir amacı ise bilgi ve beceriyle donanmış, gerek ülke içinde, gerekse uluslararası alanda rekabet edebilecek bilinçli, bilgili yönetici şefler yetiştirmektir.

Temel Program Kazanımları

1   Gastronomi ve yiyecek içecek sektörü ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirebilme.
2   Gastronomi ve yiyecek içecek sektörü ile ilgili kuramlara ve ilkelere eleştirel anlayışla yaklaşmasını sağlayacak ileri düzey alan bilgisine sahip olabilme.
3   Gastronomi ve yiyecek içecek sektörünün gereksinim duyduğu dil becerilerini, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme
4   Gastronomi ve yiyecek içecek sektörüne ait güncel ve mesleki projeleri yönetebilme
5   Gastronomi alanında torik ve pratik bilgilere sahip olma
6   Gastronomi ve yiyecek içecek sektöründeki hizmet süreçlerini tanımlayabilme ve analiz edebilme.

Mezunların İstihdam Profilleri

Mezunlar gastronomi alanında faaliyet gösteren kamu ve özel sektörde, yönetici şef pozisyonlarında çalışabilmektedir. Ayrıca, üniversitelerin ilgili bölümleri ve alanlarında araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, öğretim üyesi pozisyonlarında akademik kariyer yapma olanakları bulunmaktadır.

Üçüncü düzey programlara başvurabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi

Ders Yapısı ve Kredileri

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezli Yüksek Lisans programında zorunlu ve seçmeli dersler olup, 2 dönemde gerçekleştirilen derslerini başarıyla tamamlayan öğrenciler, son yıllarında tez yürütmek ve başarmakla yükümlüdürler. Staj olanağı yoktur. Birinci dönem derslerinde alanla ilgili teorik ağırlıklı giriş ve ilkeler verilmektedir. İkinci dönem ise analiz ve yorumlama ve araştırmaya dönük niteliktedir.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar

4.Dönem:
B 1 GMS 5099 Tez Çalışması ZORUNLU 0 1 0 30

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği web adresi: http://www.sbe.deu.edu.tr/sbe/mevzuat

Mezuniyet Koşulları

Yüksek Lisans programı teziyle beraber, ilgili dersler (55 AKTS), uzmanlık alanı dersi (2 AKTS), Seminer (3 AKTS) ve tez çalışması (60 AKTS) olmak üzere toplamda 120 AKTS'den oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam zamanlı

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Anabilim Dalı Başkanı : Doç. Dr. Turgay BUCAK