DERS ADI

: Uluslararası ve Ulusal Gıda Mevzuatı

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 5013 Uluslararası ve Ulusal Gıda Mevzuatı SEÇMELİ 3 0 0 6

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Dersin Düzeyi

Yüksek Lisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ TOLGA AKCAN

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Dersin Amacı

Besin zehirlenmelerini önlemek ve hijyeni sağlamak için besinlerin satın alınmasından servisine kadar geçen süredeki kural ve ilkelerin öğretilmesi

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Türk Mevzuatını öğrenme
2   Uluslararası Standartlar hakkında bilgi sahibi olma
3   Gıda Mevzuatı ve hazırlanma gerekçeleri, Gıda Mevzuatının temel prensipleri ve Gıda Ürünleri Kodeksleri hakkında bilgi sahibi olma
4   Gıda Ambalaj ve Etiketlemeyle İlgili Düzenlemeleri kavrama
5   Tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları sistemi: uygulanması, izlenmesi, dokümantasyonu hakkında bilgi sahibi olma

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gıda Kontrolünün Önemi
2 Kalite Kavramı ve Gıdaların Kalite Ögeleri
3 Kanun, Yönetmelik, Tebliğ ve Talimatlar Hakkında Genel Bilgiler
4 Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği
5 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu
6 Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 Bazı Gıda Maddelerinin Etiketlerini İnceleme
10 Gıda Hijyeni Yönetmeliği
11 Gıda Standartları ve Kontrol Kriterleri
12 Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktalarının Tanımı (HACCP)
13 Bazı Gıdaların Üretiminde HACCP Uygulamaları
14 ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
15 Dönem sonu sınav
16 Dönem sonu sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Dr. Teslime Mahmutoğlu, Gıda Endüstrisinde `Güvewnli Gıda Üretmek, ODTÜ Yayıncılık, 2007
Mustafa ÖZEN, Gıda HUKUKU, ISBN 9786051466521, Adalet yayıncılık, 2015 (pandora.com.tr)
Süleyman ERDOĞAN, GIDA GÜVENLİĞİ, ISBN 9786051510736, Hayat yayıncılık, 2014

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS* 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT* 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 7 84
Vize Sınavına Hazırlık 1 3 3
Final Sınavına Hazırlık 1 4 4
Sunum Hazırlama 5 4 20
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 149

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.155
ÖK.255
ÖK.3555555
ÖK.4
ÖK.5