DERECE PROGRAMLARI

: Turizm ve Otel İşletmeciliği

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı üniversitemiz bünyesinde İzmir Meslek Yüksekokulunda Buca Eğitim Fakültesi Yerleşkesinde 1982 yılından beri eğitim vermektedir. Programa her yıl 180 öğrenci kayıt yaptırmaktadır. Öğrenciler ilgili meslek liseleri (Ticaret Liseleri) mezunları arasından sınavsız olarak ve bunun yanında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile seçilmektedir.

Kazanılan Derece

Turizm ve Otel İşletmeciliği, Önlisans Derecesi

Derecenin Düzeyi

Önlisans Derecesi

Kabul ve Kayıt Koşulları

Meslek lisesi diploması veya lise diploması, ulusal Öğrenci Seçme Sınavı ile yerleştirme.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Yatay Geçişle gelen öğrenciler:
Türkiyedeki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır. Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; fakülte ve yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir.

Dikey Geçişle gelen öğrenciler:
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır. Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir. Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül Üniversitesinde aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir.

Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF ya da FD notunun bulunmaması gerekmektedir. Mezuniyet için en az 120 AKTS kredisi ve 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalaması sağlanmalı, 30 günlük staj tamamlanmış olmalıdır.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Programı teorik ve pratik eğitim yoluyla Turizm ve Otel İşletmeciliği mesleğinin temel becerilerine sahip, girişimci, etkin iletişim becerisi olan ve alanı ile ilgili bilgisayar programlarını kullanabilen bireyler yetiştirmektir. Bu amaçlar doğrultusunda öğrencileri mesleğe hazırlamakta ve gerekli bilgileri edinmesini sağlamaktadır. Programda ders kitaplarıyla öğretilen bilgileri desteklemek ve pekiştirmek için 30 iş gününü içeren staj zorunludur. Bölümden mezun olan öğrenciler, Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca örgün veya Uzaktan Eğitim Sistemi ile öğrenim yapan programlara dikey geçiş yapma olanağına sahiptir.

Temel Program Kazanımları

1   Turizm ve otel işletmeciliğine ait olguları, kavramları, kuramları ve gelişim süreçlerini öğrenir ve açıklayabilir.
2   Mesleğini yaparken ihtiyaç duyacağı çağdaş teknik araç-gereçleri tanır ve kullanabilir.
3   Turizm sektörüne özgü yasa ve yönetmelikleri temel düzeyde anlayabilir.
4   Turizm sektörüne özgü mesleki standartları temel düzeyde bilir ve uygulayabilir.
5   Turistik ürünle ilgili planlama, geliştirme, çeşitlendirme ve fiyatlama bilgilerine sahiptir ve kullanabilir.
6   Turizm sektöründe faaliyet gösteren konaklama, yiyecek içecek ve seyahat işletmelerinin organizasyonu, yönetimi ve karlılığının sağlanması hakkında bilgiye sahiptir ve uygulayabilir.
7   Turizm arzı, talebi ve turizm ekonomisi hakkında temel bilgilere sahiptir ve bu alandaki analizleri yapabilir.
8   Temel işletmecilik bilgileri ile turizm ve otel işletmeciliği tekniklerini birlikte kullanabilir sorunlara çözüm önerileri geliştirebilir, çözüm için paydaşlarla işbirliği yapabilir ve sorun çözme takımlarında rol alabilir.
9   Turizm sektöründe hizmet süreçlerini tanımlayabilir, oluşturabilir, ve analiz edebilir.
10   Turizm ve otel İşletmeciliği ile ilgili bilgileri izleyebilir, içselleştirebilir, yorumlayabilir ve yararlanma becerilerini geliştirerek yaşam boyu öğrenme ve gelişimi sürdürebilir.
11   Türkçe ve İngilizce olarak mesleğinin gerektirdiği düzeyde yazılı ve sözlü ve iletişim kurabilir.
12   Avrupa Dil Portfoyü A2 Genel Düzeyinde İngilizce kullanarak turizm ve otel işletmeciliği alanındaki bilgileri izleyebilir
13   Turizm ve otel işletmeciliğine ait otomasyon programları ve ilgili diğer bilişim teknolojilerini kullanabilir.
14   Turizm ve otel işletmeciliği alanında bilgi yönetimi modellerini tanır ve işletmelerde uygulayarak bilgi edinme maliyetini azaltarak ve bilgiden en yüksek yararı sağlayabilir.
15   Mesleğini yaparken inisiyatif sahibi, yenilikçi ve yaratıcı olabilir.
16   Mesleği ile ilgili her türlü faaliyette toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun davranabilir.
17   Sosyal sorumluluk sahibi olma ve gerek meslek alanında gerekse bireysel yaşamında bu sorumluğa göre hareket edebilir, yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilir ve bunları uygulayabilir.
18   Turizm sektöründe karmaşık güncel ve mesleki projeleri hazırlayabilir, yönetebilir ve karar verme sorumluluğunu alabilir.

Mezunların İstihdam Profilleri

Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı mezunları konaklama işletmeleri, seyahat acenteleri, yiyecek içecek işletmeleri ve ağırlama hizmeti veren kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Turizm ve Otel İşletmeciliği ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde ilgili fakültelerin ve yüksekokulların benzer lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Dersler zorunlu ve seçmeli olarak iki gruba ayrılmaktadır. Öğrenciler her dönem 30 AKTS olacak şekilde seçmeli ders alabilmektedir. Program toplam 120 AKTS'den oluşmaktadır. Teorik derslerin yanı sıra uygulamalı derslerde edindikleri bilgi ve becerileri uygulama şansına sahip olmaktadırlar.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 TDL 1001 Türk Dili I ZORUNLU 2 0 0 2
G 2 YDİ 1001 Yabancı Dil I (İngilizce) ZORUNLU 2 0 0 2
G 3 TUR 4101 ÖNBÜRO HİZMETLERİ ZORUNLU 3 0 0 4
G 4 ATA 1001 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I ZORUNLU 2 0 0 2
G 5 KPD 1002 Kariyer Planlama ZORUNLU 1 0 0 2
G 6 TUR 4119 GENEL TURİZM ZORUNLU 3 0 0 4
G 7 TUR 4121 YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ZORUNLU 2 2 0 5
G 8 TUR 4123 TURİZM EKONOMİSİ ZORUNLU 3 0 0 4
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 5
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 TUR 4127 MESLEKİ YABANCI DİL SEÇMELİ 3 0 0 3
G 2 GNİ 4000 GENEL İŞLETME SEÇMELİ 3 0 0 3
G 3 BİT 4000 BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ 2 1 0 4
G 4 TUR 4111 İKİNCİ YABANCI DİL (ALMANCA) 1 SEÇMELİ 3 0 0 3
G 5 TUR 4109 İŞLETME MATEMATİĞİ SEÇMELİ 2 0 0 2
G 6 TUR 4125 MUTFAK YÖNETİMİ SEÇMELİ 2 0 0 2
 
2. Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 TUR 4118 KAT HİZMETLERİ ZORUNLU 2 1 0 4
B 2 ATA 1002 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II ZORUNLU 2 0 0 2
B 3 TUR 4116 MESLEKİ İNGİLİZCE 1 ZORUNLU 3 0 0 4
B 4 YDİ 1014 Yabancı Dil II (İngilizce) ZORUNLU 2 0 0 2
B 5 TDL 1002 Türk Dili II ZORUNLU 2 0 0 2
B 6 TUR 4102 OTEL İŞLETMECİLİĞİ ZORUNLU 2 0 0 4
B 7 TUR 4120 TURİZM İŞLETMELERİ YÖNETİMİ ZORUNLU 3 0 0 3
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 9
TOPLAM:   30
 
2. Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 TUR 4124 GASTRONOMİ TRENDLERİ SEÇMELİ 2 0 0 3
B 2 MVU 4000 MUHASEBE SEÇMELİ 3 0 0 3
B 3 HUK 4000 HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI SEÇMELİ 2 0 0 3
B 4 PAZ 4104 GİRİŞİMCİLİK SEÇMELİ 3 0 0 4
B 5 TUR 4122 TURİZM TERMİNOLOJİSİ SEÇMELİ 2 0 0 3
B 6 TUR 4112 İKİNCİ YABANCI DİL (ALMANCA) 2 SEÇMELİ 3 0 0 3
B 7 TUR 4108 KONUKLA İLETİŞİM SEÇMELİ 3 0 0 3
B 8 TUR 4126 TURİZM İŞLETMELERİNDE İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ SEÇMELİ 2 0 0 3
 
3 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 PAZ 4207 TÜKETİCİ DAVRANIŞI ZORUNLU 3 0 0 3
G 2 TUR 4239 TUR OPERATÖRLÜĞÜ VE SEYAHAT ACENTELİĞİ ZORUNLU 2 0 0 3
G 3 TUR 4247 MESLEKİ İNGİLİZCE 2 ZORUNLU 3 0 0 5
G 4 TUR 4245 TURİZM PAZARLAMASI ZORUNLU 3 0 0 5
G 5 TUR 4243 YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ YÖNETİMİ ZORUNLU 3 0 0 5
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 9
TOPLAM:   30
 
3 .Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 TUR 4237 YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ OTOMASYON SİSTEMLERİ SEÇMELİ 2 2 0 4
G 2 TUR 4225 TURİZM MEVZUATI SEÇMELİ 2 0 0 2
G 3 TUR 4223 İKİNCİ YABANCI DİL (ALMANCA) 3 SEÇMELİ 3 0 0 3
G 4 TUR 4215 TURİZM İŞLETMELERİNDE BİLGİ YÖNETİMİ SEÇMELİ 3 0 0 3
G 5 TUR 4221 ÖNBÜRODA VARDİYA İŞLEMLERİ SEÇMELİ 3 0 0 3
G 6 AYT 4000 ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ SEÇMELİ 2 0 0 3
G 7 TUR 4255 TURİZM VE ETİK SEÇMELİ 2 0 0 3
G 8 TUR 4253 GIDA VE PERSONEL HİJYENİ SEÇMELİ 2 0 0 3
G 9 TUR 4251 TURİZM İŞLETMELERİNDE KALİTE YÖNETİMİ SEÇMELİ 3 0 0 3
G 10 TUR 4249 OTEL İŞLETMELERİNDE GELİR YÖNETİMİ SEÇMELİ 3 0 0 3
 
4. Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 TUR 4232 TURİZM COĞRAFYASI ZORUNLU 2 0 0 2
B 2 TUR 4228 TURİZMDE GÜNCEL GELİŞMELER ZORUNLU 3 0 0 3
B 3 İKY 4000 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ ZORUNLU 3 0 0 3
B 4 EDÖ 4003 Endüstriye Dayalı Öğretim / Staj (8 Hafta - 40 İşgünü) STAJ 0 20 0 10
B 5 TUR 4208 MESLEKİ İNGİLİZCE 3 ZORUNLU 3 0 0 3
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 9
TOPLAM:   30
 
4. Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 GÇD 1000 Gönüllülük Çalışmaları SEÇMELİ 1 2 0 4
B 2 TUR 4234 TURİZM VE ÇEVRE SEÇMELİ 3 0 0 3
B 3 TUR 4236 ÖN BÜRO VE KAT HİZMETLERİ OTOMASYON SİSTEMLERİ SEÇMELİ 3 0 0 3
B 4 TUR 4238 MENÜ PLANLAMA SEÇMELİ 2 0 0 3
B 5 TUR 4240 TURİZMDE DİJİTALLEŞME SEÇMELİ 2 0 0 3
B 6 TUR 4218 ÖNBÜRODA ODA İŞLEMLERİ SEÇMELİ 2 0 0 2
B 7 TUR 4244 ETKİNLİK YÖNETİMİ SEÇMELİ 2 0 0 3
B 8 TUR 4242 GASTRONOMİ VE TÜRK MUTFAK TARİHİ SEÇMELİ 2 0 0 3
B 9 TUR 4204 OTEL İŞLETMELERİNDE YÖNETİM MUHASEBESİ SEÇMELİ 2 0 0 2
B 10 TUR 4220 İKİNCİ YABANCI DİL (ALMANCA) 4 SEÇMELİ 2 0 0 2
B 11 ORG 4000 ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ SEÇMELİ 2 0 0 2
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim elemanları tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Önlisans, Lisans Eğitim ve Öğretim Sınav Yönetmeliğinin İzmir Meslek Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Uygulama Esaslarının ilgili maddeleri uygulanır.
http://imyo.deu.edu.tr/mevzuat/2.pdf

Mezuniyet Koşulları

Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF ya da FD notunun bulunmaması gerekmektedir. Mezuniyet için en az 120 AKTS kredisi ve 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalaması sağlanmalı, 30 günlük staj tamamlanmış olmalıdır.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)