DERS ADI

: MUTFAK YÖNETİMİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TUR 4125 MUTFAK YÖNETİMİ SEÇMELİ 2 0 0 2

Dersi Veren Birim

Turizm ve Otel İşletmeciliği

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT USTA

Dersi Alan Birimler

Turizm ve Otel İşletmeciliği (İÖ)
Turizm ve Otel İşletmeciliği

Dersin Amacı

Yiyecek içecek ve konaklama sektöründe mutfak departmanında çalışacak personelin mutfak yönetimi hakkında eğitilmesi

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Mutfak ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanıyabilme
2   Birlikte çalıştığı insanların mesleki bilgi ve becerilerini geliştirebilme ve performanslarını adil biçimde değerlendirebilme
3   Yiyecek içecek sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin iç ve dış çevrelerindeki değişimleri takip edebilme, akılcı analizler yapabilme ve değişimlere uyum sağlayabilme.
4   Yiyecek hizmetlerini, tüketici ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda ve tüketiciyi tatmin edecek biçimde yerine getirebilme
5   Yiyecek içecek sektöründe işlerini gerçekleştirirken insan sağlığını, sosyal hakları ve doğal çevreyi dikkate alabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Mutfağın Tanımı ve Tarihsel Gelişimi
2 Mutfak Kültürü ve Dünya Mutfakları
3 Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi
4 Mutfağın Planlanması, Konumu ve Fiziksel Özellikleri
5 Mutfaklarda Kullanılan Araç ve Gereçler
6 Otel İşletmelerinde Menü Planlaması
7 Otel İşletmelerinde Menü Planlaması
8 ARA SINAV
9 Üretim Planlaması
10 Üretim Aşamaları ve Yöntemleri
11 Mutfak Güvenliği
12 Otel İşletmelerinde Denetim
13 Mutfakta hijyen Kavramı
14 Mutfak Yönetiminde Kalite Sistemleri
15 Mutfak Yönetiminde Kalite Sistemleri

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak: Ahmet Aktaş, Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi, Detay Yayıncılık
Yardımcı kaynaklar: Referanslar: Nilüfer KOÇAK, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Detay Yayıncılık.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders Anlatımı, sunumlar
Ödev

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40 + FIN* 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40 + BUT* 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1. Ara Sınav
2. Final Sınavı

Değerlendirme Kriteri

%40 vize % 60 final

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

%40 vize % 60 final

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

murat.usta@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Pazartesi 13:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 1 4 4
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 56

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18
ÖK.11111111
ÖK.21111
ÖK.31111111111
ÖK.411111111111
ÖK.51111