DERS ADI

: GASTRONOMİ TRENDLERİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TUR 4124 GASTRONOMİ TRENDLERİ SEÇMELİ 2 0 0 3

Dersi Veren Birim

Turizm ve Otel İşletmeciliği

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT USTA

Dersi Alan Birimler

Turizm ve Otel İşletmeciliği (İÖ)
Turizm ve Otel İşletmeciliği

Dersin Amacı

Öğrencilere, gıda ve yemek pişirme alanındaki son trendler hakkında bilgi vermek. Öğrencilerin, bu trendleri anlayabilme ve kendi yaratıcı fikirlerini geliştirmelerine yardımcı olmak. Öğrencilerin, gastronomi sektöründeki yenilikleri takip edebilme ve bu sektörde başarılı olmalarını sağlayacak beceriler geliştirmelerine yardımcı olmak.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gıda üretimi ve tüketimindeki trendler
2   Yemek pişirme tekniklerindeki trendler
3   Mutfak kültüründeki trendler
4   Yemek pişirme ve beslenme arasındaki ilişki
5   Gastronomi sektöründeki yenilikler

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gastronomi trendlerinin tanımı ve önemi
2 Gastronomi trendlerini belirleme yöntemleri
3 Gıda üretimi ve tüketimindeki trendler Sürdürülebilir gıda üretimi Yerel ve bölgesel ürünler
4 Gıda üretimi ve tüketimindeki trendler İşlenmemiş ve rafine edilmemiş ürünler Organik ve vegan beslenme
5 Yemek pişirme tekniklerindeki trendler Atıksız mutfak
6 Yemek pişirme tekniklerindeki trendler Hızlı ve kolay yemek pişirme
7 Mutfak kültüründeki trendler Yöresel mutfakların yeniden keşfi
8 Ara Sınav
9 Mutfak kültüründeki trendler Yöresel mutfakların yeniden keşfi Etsiz ve vegan mutfaklar
10 Mutfak kültüründeki trendler Etkinlik yemekleri Yemek pişirmeyi bir yaşam tarzı olarak benimseme
11 Gastronomi sektöründeki yenilikler Yeni teknolojiler
12 Gastronomi sektöründeki yenilikler Yeni iş modelleri Yeni iş fırsatları
13 Yemek pişirme ve beslenme arasındaki ilişki Duyusal deneyim ve yemek pişirme
14 Yemek pişirme ve beslenme arasındaki ilişki Sağlıklı beslenme ve yemek pişirme Beslenme odaklı mutfak
15 Gastronomi sektörünün sunduğu fırsatlar Gastronomi trendlerinin geleceği Gastronomi sektöründeki kariyer fırsatları

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak: Kurgun, H. (2017). Gastronomi trendleri milenyum ve ötesi. Ankara: Detay Publishing.
Yardımcı kaynaklar: Yazılmış ve yayınlanmış makaleler
Diğer ders materyalleri: Derse ait ders Öğretim üyesinin hazırladığı slaytla, konularla ilgili yayınlanmış makaleler, konularla ilgili youtube videoları

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders anlatımı
2. Uygulama, derse sözel olarak katılım
3. Serbest çalışma ve ekip çalışması, interaktif anlatım
4. Sunum

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40 + FIN* 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40 + BUT* 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

1. Ara Sınav (%40)
2. Yarıyıl sonu sınavları (%60)
3. Bütünleme

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin % 70 ine katılım zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri



murat.usta@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 5 5
Ödev Hazırlama 1 20 20
Sunum Hazırlama 1 12 12
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 84

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18
ÖK.111
ÖK.2111
ÖK.31
ÖK.41
ÖK.51