DERS ADI

: YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TUR 4121 YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ZORUNLU 2 2 0 5

Dersi Veren Birim

Turizm ve Otel İşletmeciliği

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. METE GÖVCE

Dersi Alan Birimler

Turizm ve Otel İşletmeciliği
Turizm ve Otel İşletmeciliği (İÖ)

Dersin Amacı

Öğrencilere; servis departmanı, kullanılan malzemeler ve servis teknikleri konularında bilgiler vererek servis hizmetleri kalitesinin yükseltilmesi konusunda yetkinlik kazandırmaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Servis departmanı organizasyon yapısını ve kullanılan malzemeleri kullanabilme.
2   Servis tekniklerini uygulayabilme.
3   Menüleri konuklara aktarabilme.
4   Ocak başı, masa başı ve bıçakla yapılan servileri uygulayabilme.
5   Servis teknikleri ile ilgili güncel gelişmeleri izleyebilme.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Yiyecek İçecek Hizmetlerine Giriş
2 Yiyecek içecek departmanının tanımı ve özellikleri.
3 F&B departmanının hiyerarşik yapısı.
4 F&B departmanında kullanılan malzemeler.
5 Mise en Place, Sevis Metodları ve Kuralları
6 Menü ve Menü Kartları
7 Müşteri Masasında Yapılan Çalışmalar
8 Ara Sınav
9 Yiyecek İçecek Hizmetlerinde Barlar
10 Yiyecek İçecek Hizmetlerinde Barlar
11 Ziyafet ve Ziyafet Orgaizasyonları
12 Alkollü ve Alkolüz İçecekler ve Şaraplar
13 Yiyecek ve içecek kontrol yöntemleri
14 Hesap tahsil yöntemleri
15 Hesap tahsil yöntemleri

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Yılmaz, Yaşar (2014). Servis Tekniği ve Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara.
Cousins, J., Lillicrap, D., & Weekes, S. (2014). Food and beverage service. Hachette UK.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders Anlatımı ve Uygulamaları.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40 + FIN* 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40 + BUT* 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

%40 vize % 60 final

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin % 70 ine katılım zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri


mete.govce@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Pazartesi -13:30/14:30

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders anlatımı 14 3 42
Haftalık ders öncesi/sonrası hazırlıklar (ders materyallerinin, makalelerin okunması vb.) 12 2 24
Vize sınavına hazırlık 1 15 15
Final sınavına hazırlık 1 15 15
Ödev Hazırlama 1 15 15
Sunum Hazırlama 1 15 15
Final sınavı 1 1 1
Vize sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 128

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18
ÖK.11
ÖK.2
ÖK.31
ÖK.41
ÖK.511111111