DERS ADI

: TURİZM VE ETİK

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TUR 4255 TURİZM VE ETİK SEÇMELİ 2 0 0 3

Dersi Veren Birim

Turizm ve Otel İşletmeciliği

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. GAMZE ERDOĞAN

Dersi Alan Birimler

Turizm ve Otel İşletmeciliği (İÖ)
Turizm ve Otel İşletmeciliği

Dersin Amacı

Farklı ekonomik ve kültürel değerlere sahip ülke insanlarının karşılaşmalarına vesile olan turizm sektöründeki tüm çalışanlar için evrensel etik ilke ve standartlarının bilinmesi ve uygulanması önem arz etmektedir. Bu dersin amacı, turizm öğrencilerine temel etik ilkelerin, etik teorilerin öğretilmesi, kişiyi etik dışı davranmaya iten faktörlerin analizi ve sektördeki kusurlu hizmetlerin önlenmesi için yapılması gerekenlerin kavratılmasıdır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   1) Etik ve etikle ilgili temel kavramlar hakkında bilgi sahibi olma.
2   2) Etik teorileri hakkında bilgi sahibi olma.
3   3) Turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde ve ilgili alanlarda mesleki etik bilincinin oluşturulması.
4   4) Konaklama işletmelerinde, yiyecek işletmelerinde ve seyahat işletmelerinde yaşanacak etik ikilem ve sorunlara duyarlı ve farkındalığı artmış bir şekilde yaklaşım gösterebilme.
5   5) Konaklama işletmelerinde, yiyecek işletmelerinde ve seyahat işletmelerinde yaşanan etik ikilem ve sorunları çözüme kavuşturma.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Etik ve Etikle İlgili Temel Kavramlar
2 Etik-Ahlak, Etik-Din, Etik- Hukuk ilişkisi
3 Etik Teoriler: Teleolojik Etik ve Deontolojik Etik Teoriler
4 Etik Teoriler II: Erdem Etiği
5 Değer ve Değer Türleri
6 Sorumluluk Bilinci ve Sorumluluk
7 Sorumluluk Bilinci ve Sorumluluk
8 Ara Sınav
9 Çıkar Çatışması ve Etik Dışı Davranışları Etkileyen Faktörler I
10 Çıkar Çatışması ve Etik Dışı Davranışları Etkileyen Faktörler II
11 Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ) Küresel Turizm Etik İlkeleri II
12 Turizm İşletmelerinde Yaşanan Yıldırma ve Taciz Sorunları
13 Konaklama İşletmelerinde Yaşanan Etik Sorunlar ve Çözüm Önerileri
14 Yiyecek- İçecek İşletmelerinde ve Seyahat İşletmelerinde Yaşanan Etik Sorunlar ve Çözüm Önerileri
15 Yiyecek- İçecek İşletmelerinde ve Seyahat İşletmelerinde Yaşanan Etik Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1) Akoğlan Kozak, M. ve Güçlü Nergiz, H. (2016) Turizmde Etik Kavramlar İlkeler Standartlar. Detay Yayıncılık.
2) Sökmen, A. ve Tarakçıoğlu, S. (2009) Mesleki Etik. Detay Yayıncılık.
3) Erdoğan,G., Mesleksel Değerler ve Etik Ders Notları, DEÜ Fen Fakültesi.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, soru-cevap, tartışma ve örnek senaryolar üzerinden analiz.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40 + FIN* 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40 + BUT* 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

%40 vize % 60 final

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Dönem boyunca derslerin %70'ine devam etme sorumluluğu öğrenciye aittir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

gamze.erdogan@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Salı 15:00-17:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Ödev Hazırlama 5 2 10
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 1 12
Vize Sınavına Hazırlık 5 2 10
Final Sınavına Hazırlık 5 2 10
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 86

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18
ÖK.11
ÖK.21
ÖK.3111
ÖK.411
ÖK.5111