DERS ADI

: GASTRONOMİ VE TÜRK MUTFAK TARİHİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TUR 4242 GASTRONOMİ VE TÜRK MUTFAK TARİHİ SEÇMELİ 2 0 0 3

Dersi Veren Birim

Turizm ve Otel İşletmeciliği

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DOÇ. DR. ÇİĞDEM MUTLU

Dersi Alan Birimler

Turizm ve Otel İşletmeciliği (İÖ)
Turizm ve Otel İşletmeciliği

Dersin Amacı

Öğrencilere gastronomi ve Türk mutfak tarihi hakkında bilgi aktarılarak, öğrencilerin gastronominin tanımını, Türk mutfağının tarihini, gelişimini ve özelliklerini öğrenmesi hedeflenir. Öğrencilerin Türk mutfağının kültürel önemini kavrayarak Türk mutfağının Türk kültüründe ve toplumsal yaşamdaki yeri ve önemi hakkında bilgi sahibi olması hedeflenir. Öğrencilerin araştırma yapma, eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi kapsamında, öğrencilerin ders içeriğindeki konular hakkında araştırma yapması, bu konuları eleştirel bir şekilde değerlendirmesi, yaratıcı fikirler üretmesi ve bilgi ve fikirlerini etkili bir şekilde ifade etmesi hedeflenir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gastronomiyi ve Türk mutfak tarihini tanımlayabilir.
2   Türk mutfağının tarihini ve gelişimini açıklayabilir.
3   Türk mutfağının özelliklerini sayabilir.
4   Türk mutfağının kültürel önemini tartışabilir.
5   Araştırma yapabilir, eleştirel düşünebilir, yaratıcı fikirler üretebilir ve etkili bir şekilde iletişim kurabilir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gastronomi ve Türk mutfak tarihi kavramları, Gastronominin önemi
2 Türk mutfak tarihinin dönemleri
3 Orta Asya Türk Mutfağı Orta Asya Türklerinin beslenme alışkanlıkları
4 Orta Asya Türk Mutfağı Orta Asya Türk mutfağında kullanılan malzemeler ve yemekler
5 Selçuklu Mutfağı Selçukluların beslenme alışkanlıkları
6 Selçuklu Mutfağı Selçuklu mutfağında kullanılan malzemeler ve yemekler
7 Selçuklu Mutfağı Selçuklu mutfağında kullanılan malzemeler ve yemekler
8 Ara Sınav
9 Osmanlı Mutfağı Osmanlıların beslenme alışkanlıkları
10 Osmanlı Mutfağı Osmanlı mutfağında kullanılan malzemeler ve yemekler
11 Cumhuriyet Dönemi Mutfağı Cumhuriyet döneminde beslenme alışkanlıkları
12 Cumhuriyet Dönemi Mutfağı Cumhuriyet döneminde Türk mutfağında görülen değişimler
13 Türk Mutfak Kültürü Türk mutfağının özellikleri
14 Türk Mutfak Kültürü Türk mutfağının kültürel önemi ve Türk mutfağının geleceği
15 Türk Mutfak Kültürü Türk mutfağının kültürel önemi ve Türk mutfağının geleceği

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak: Sarıışık, M., & Özbay, G. (2019). Ulusal Gastronomi ve Türk Mutfağı (Tarihçe, Hammadde, Ritüeller, Özgün Yemekler ve Reçeteler). Detay Yayınevi
Yardımcı kaynaklar: Yazılmış ve yayınlanmış makaleler
Diğer ders materyalleri: Derse ait ders Öğretim üyesinin hazırladığı slaytla, konularla ilgili yayınlanmış makaleler, konularla ilgili youtube videoları

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders anlatımı
2. Uygulama, derse sözel olarak katılım
3. Serbest çalışma ve ekip çalışması, interaktif anlatım
4. Sunum

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40 + FIN* 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40 + BUT* 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

%40 vize % 60 final

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin % 70 ine katılım zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

murat.usta@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba 13:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 1 15 15
Final Sınavına Hazırlık 1 15 15
Ödev Hazırlama 1 10 10
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 84

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18
ÖK.11
ÖK.21
ÖK.31
ÖK.411
ÖK.5111