DERECE PROGRAMLARI

: AR-GE ve İnovasyon Yönetimi Tezli Yüksek Lisans

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Bilgi Yönetimi Anabilim Dalı 2004 tarihinde kurulmuştur. Halen anabilim dalına bağlı AR-GE ve İnovasyon Tezli Yüksek lisans Programı disiplinler arası bir program olarak eğitimini yürütmektedir. Araştırma geliştirme faaliyetlerine odaklı endüstriyel kuruluşlar ile hizmet işletmelerinde ve araştırma geliştirme merkezi gibi temel-klinik araştırmalarda sinerji ve mükemmeliyet sağlamaya yönelik ve benzer araştırma geliştirme merkezlerinin sürdürülebilir kılınmasında araştırmacı, uygulayıcı insan gücü yetiştirmek amacını güden programın eğitim dili Türkçedir.

Kazanılan Derece

AR-GE ve İnovasyon Yönetimi Yüksek Lisans

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Birinci Düzey (Lisans) diploması; Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavının (ALES) ilgili dalından ya da eşlenirliği kabul edilen sınavlardan (GRE/GMAT) en az 55 almış olmak; yabancı dil sınavlarından (ÜDS/KPDS/YDS/e-YDS/YÖKDİL) ya da eşlenirliği ÖSYM tarafından kabul edilmiş olan diğer yabancı dil sınavlarından en az 50 almış olmak ya da DEU Yabancı Diller Yüksekokulu'nun yaptığı sınavdan en az 55 almış olmak. Not Döküm Çizelgesi; Yüksek Lisans Bilim Sınavından en az 65 almış olmak.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Yatay Geçişle gelen öğrenciler:
Türkiye deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır.
Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; fakülte ve yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir.

Dikey Geçişle gelen öğrenciler:
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir.
Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

2 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 120 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Bilgi Yönetimi Anabilim Dalı AR-GE ve İnovasyon Yönetimi programında farklı disiplinlerden 14 öğretim üyesi ve 1 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Öğrenci ve ders kullanımındaki PC sayısı (Laboratuar), 40 adet olup hafta içi her gün saat 8.30 ile 17.00 arası kullanıma açıktır. Öğrencilerimizin proje ve tez ile ilgili çalışmalarına destek sağlayabilecek tez kütüphanesi ile bilgisayar laboratuarı ve ayrıca, kablosuz ağ bağlantısı mevcuttur. Programda sunulan derslerin dili Türkçedir.

Temel Program Kazanımları

1   Ar-Ge ve İnovasyon Yönetimi temel alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme ve alana ilişkin özgün fikirler geliştirebilme.
2   Ar-Ge ve İnovasyon Yönetimi alanına temel oluşturan diğer disiplinlerden yararlanabilme ve bu disiplinlere ilişkin ileri düzeyde bilgilere sahip olabilme.
3   Ar-Ge ve İnovasyon Yönetimi alanına ilişkin kavram ve fikirleri bilimsel yöntemlerle inceleyebilme, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme.
4   Ar-Ge ve İnovasyon Yönetimi ile akreditasyon ve kalite problemlerine ilişkin uygulamada karşılaşılan ve öngörülmeyen sorunları çözmek için bireysel ve takım üyesi olarak sorumluluk alabilme.
5   Ar-Ge ve İnovasyon Yönetimi alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, bilgiden bilgi üretebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve öğrenme sürecini yönlendirebilme.
6   Uzman ya da uzman olmayan kişileri, alanı ile ilgili konularda bilgilendirebilme, onlarla düşüncelerini, problemleri ve çözüm yöntemlerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek paylaşabilme.
7   Ar-Ge ve İnovasyon Yönetimi alanına ilişkin kuramsal tartışmaları yorumlayabilme ve ilgili yazına katkıda bulunabilme.
8   Ar-Ge ve İnovasyon Yönetimi alanında verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve uygulanması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olma.
9   Ar-Ge ve İnovasyon Yönetimine ilişkin dünyadaki değişen eğilimleri ileri düzeyde izleyebilme, anlayabilme, yorumlayabilme ve analiz edebilme.
10   Ar-Ge ve İnovasyon Yönetimi alanına ilişkin yenilikleri ve yenilikçi çalışma ilkelerini uygulamaya koyabilme
11   Hedeflerini belirleyip bunlara ulaşmak için girişimlerde bulunabilme, yaratıcı ve eleştiriye açık olma.
12   Alanındaki bilgileri izleyip kullanabilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi'nde yabancı dil bilgisine sahip olma.
13   Alanının gerektirdiği ileri düzeyde bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisine sahip olma. Bilgi ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilme.
14   Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren ilkeleri eleştirel bir bakış açısıyla inceleyebilme, geliştirebilme.
15   Alanına ilişkin uzmanlık bilgilerini uygulayarak ve uzman bilgi kaynaklarını kullanarak iş veya çalışma ortamında ortaya çıkan görevler karşısında stratejik yaklaşımlar geliştirebilme.
16   Patent başvurusu, innovation and know how marketing gibi konularda hukuki bilgiye sahip olma ve kullanabilme.
17   Kalite yönetim sistemlerinin performansını kalite ekonomisi (kalite maliyetleri) ilkelerine uygun olarak değerlendirebilme. Kalite maliyeti sistemi kurabilme, dokumante edebilme ve yönetebilme.
18   Ulusal ve uluslararası risk ve güvenlik yönetimi sistemlerini kurabilme ve yönetebilme.
19   Ar-Ge sistemlerinin kuruluşu ve yönetiminde yönetim temsilcisi veya uzman sistem sorumlusu ve çalışanı olarak görev alabilme.

Mezunların İstihdam Profilleri

Yüksek Lisans programlarından mezun olan öğrencilerimiz, , Kamu kurumları ile firmaların AR-GE birimlerinde, İleri Teknolojiler, Bilişim ve Yazılım Geliştirme sektörü, Tıp merkezleri vb. firmalarda, AR_GE yöneticisi, yönetici yardımcısı, Üretim Planlaması ve Kontrolü, sistem sorumlusu gibi pozisyonlarda çalışabilmektedirler. Ayrıca, üniversiteler bölümlerinde araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, öğretim üyesi pozisyonlarında da görev alabilmektedirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Üçüncü düzey programlara başvurabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

AR-GE ve İnovasyon yönetimi tezli yüksek lisans programında 120 AKTSyi ve 4 yarıyılı kapsamaktadır. Program zorunlu dersler, seçmeli dersler ve tezden oluşmaktadır. Derslerin alınmasında ön koşul aranmamaktadır. Teorik ve uygulamalı derslerden oluşan programın derslerinde Ar-Ge ve İnovasyon Yönetimi alanına temel oluşturan diğer disiplinlerden yararlanabilme ve bu disiplinlere ilişkin ileri düzeyde bilgilere sahip olabilme ve Ar-Ge ve İnovasyon Yönetimi alanına ilişkin kavram ve fikirleri bilimsel yöntemlerle inceleyebilme, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, alana ilişkin yenilikleri ve yenilikçi çalışma ilkelerini uygulamaya koyabilme önemlidir.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 BİL 5021 Ar-Ge Yönetimi İlkeleri Ve Uygulamalarına Giriş ZORUNLU 3 0 0 7
G 2 SBE 5000 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği ZORUNLU 3 0 0 5
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 18
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 BİL 5005 Ar-Ge Birimlerinde Örgütsel Yapı ve Tasarım SEÇMELİ 3 0 0 6
G 2 BİL 5007 Proje Yönetimi ve İnovasyon SEÇMELİ 3 0 0 6
G 3 BİL 5009 Kamu Politikaları ve AR-GE SEÇMELİ 3 0 0 6
G 4 BİL 5019 Ar-Ge Faaliyetlerinde İdarenin Rolü ve Sorumluluğu SEÇMELİ 3 0 0 6
G 5 BİL 5013 Bilgi Yönetimi ve Kurumsal Kaynak Planlaması SEÇMELİ 3 0 0 6
G 6 BİL 5015 İnovasyon ve Teknoloji İktisadı SEÇMELİ 3 0 0 6
G 7 BİL 5017 Bilgi Yönetiminde İnovasyon ve Yaratıcılık SEÇMELİ 3 0 0 6
G 8 BİL 5011 İnovasyon ve Teknoloji Yönetimi SEÇMELİ 3 0 0 6
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 BİL 5002 AR-GE ve Proje Yazımı ZORUNLU 3 0 0 6
B 2 BİL 5198 Uzmanlık Alanı ZORUNLU 2 0 0 3
B 3 BİL 5196 Seminer ZORUNLU 0 2 0 3
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 18
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 BİL 5004 Stratejik Proje Planlaması ve Pazarlama Yönetimi SEÇMELİ 3 0 0 6
B 2 BİL 5006 Kalite Maliyetleri SEÇMELİ 3 0 0 6
B 3 BİL 5008 Güvenlik, Risk ve Kalite Yönetimi SEÇMELİ 3 0 0 6
B 4 BİL 5016 AR-GE ve Fikri Mülkiyet Hakları SEÇMELİ 3 0 0 6
B 5 BİL 5012 Yönetsel ve Kurumsal Girişimcilik SEÇMELİ 3 0 0 6
B 6 BİL 5014 Stratejik Yönetim ve AR-GE Stratejileri SEÇMELİ 3 0 0 6
B 7 BİL 5010 Portföy Yönetimi ve Risk Analizi SEÇMELİ 3 0 0 6
 
3.Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 BİL 5199 Tez ZORUNLU 0 1 0 30
TOPLAM:   30
 
4.Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 BİL 5199 Tez ZORUNLU 0 1 0 30
TOPLAM:   30
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği web adresi: http://www.sbe.deu.edu.tr/sbe/mevzuat

Mezuniyet Koşulları

Yüksek Lisans programı teziyle beraber, ilgili dersler (54 AKTS), uzmanlık alanı dersi (3 AKTS), Seminer (3 AKTS) ve tez çalışması (60 AKTS) olmak üzere toplamda 120 AKTS den oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Anabilim Dalı Başkanı : Prof.Dr. Berrin ONARAN
Tel: 0232 3012535
Fax: 0232 4205181
e-posta: berrin.onaran@deu.edu.tr