DERECE PROGRAMLARI

: Sanat ve Tasarım Sanatta Yeterlik

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Sanat ve Tasarım Anasanat Dalı sanat ve tasarım dünyasından gelen talepler ışığında Dokuz Eylül Üniversitesinin sanat ve tasarımın projeksiyonunu yansıtmak amacıyla, halihazırda eğitim faaliyetlerini sürdüren altı anasanat dalının desteğiyle 2012-2013 eğitim öğretim yılında kurulmuştur. Dersler Resim, Heykel, Grafik, Tekstil, Geleneksel Türk Sanatları ve Fotoğraf bölümlerinde görevli öğretim üyeleri tarafından sanat ve tasarım öğrenci kaynağında yer alantüm adaylara hitap edebilecek şekilde oluşturulmuş ve programlanmıştır. Aanasanat dalının ve anasanat dalında ders veren öğretim üyelerinin nihai amacı öğrencilerin sanat ve tasarım vizyonu ile kendilerini donatabilmeleri ve disiplinler arası etkileşimden doğacak sinerjiyi üretecekleri eserlere ve oluşturacakları literatüre yansıtabilmelerini sağlamaktır.

Kazanılan Derece

Sanat ve Tasarım Sanatta Yeterlik

Derecenin Düzeyi

Üçüncü Düzey ( Doktora Derecesi )

Kabul ve Kayıt Koşulları

Sanatta yeterlik programına başvurabilmek için lisans veya tezli yüksek lisans diploması, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sözel puan türünden veya eşdeğeri GRE, GMAT ile Dil Yeterliliği sınavlarından kabul edilebilir puan ile lisans veya tezli yüksek lisans derecesinde kazanılan genel not ortalaması ile ALES puanına göre kabul edilebilir ağırlıklı puana sahip olmak gerekir. Ancak; Konservatuvar programları ile Güzel Sanatlar Fakültesinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde ALES puanı aranmaz. Kesin kabul, ilgili akademik birim komisyonunun değerlendirmesine bağlıdır. Uluslararası öğrencilerin kabul koşulları Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karar verilir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Yatay Geçişle gelen öğrenciler:
Türkiye deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır.
Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; fakülte ve yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir.

Dikey Geçişle gelen öğrenciler:
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir.
Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

4 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 15 hafta, 240 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Programın temel amacı sanat ve tasarım üretimlerinin incelenmesi, üretim koşulları ve olanaklarının tartışılması, biçim ve anlam ilişkilerinin gözden geçirilmesi ve günümüzün kurumsallaşan sanat ortamında uluslararası ölçekte oluşan beklentiyi karşılayabilecek sanatçı ve tasarımcıların yetiştirilmesidir. Program, farklı sanat ve tasarım disiplinlerini anlayan, sentezleyen bu alanda kendini donatmak isteyen adaylara sanat ve tasarım olgusunu aktaracak ve dönemin beklentilerine uygun sorgulama ve uygulama ortamını sunacaktır. Uygulamalı çalışma olarak farklı sanat dallarının ve tasarım yaklaşımlarının bütünleştiği projeler üretmek amaçlanmaktadır.

Temel Program Kazanımları

1   Güncel sanat anlayışı hakkında bilgi ve donanıma sahip olmak.
2   Tasarım ve plastik sanatlar eğitimine konu olan kuramlardan yararlanmak.
3   Gelişmiş düzeyde entellektüel bilgi birikime sahip olmak.
4   Farklı disiplinlerden oluşan ekip çalışmalarına katılır ve tecrübeyle edinilen bilgilerden yararlanmak.
5   Bilimsel ve sanatsal etkinliklerde yer alma ve katkıda bulunma becerisine sahip olmak.
6   Bilimsel araştırma yapma ve sonuçları farklı çıktılara dönüştürerek yazılı/sözlü olarak sunma becerisine sahip olmak.
7   Sanat ve tasarım alanında ileri düzeyde analiz/yorum/eleştiri yapabilme becerisine sahip olmak.
8   Alanıyla ilgili gelişmeleri takip etme, yeniliğe ve gelişmeye açık olma becerisine sahip olmak.
9   Güncel Sanat ve Tasarım pratiklerine uygun eser üretme konusunda beceri ve yaratıcılığa sahip olmak.
10   Sanat ve tasarım üretiminin yaşam boyu süreceği inancıyla, araştırmaya ve gözlemle sentezlenen etik ve estetik bir üretim sorumluluğunu üstlenme becerisine sahip olmak.
11   Yaşanılan çevrenin sosyo-kültürel yapısını iç ve dış dinamiklerini keşfedecek şekilde, yaratıcı ve eleştirel çalışmalarda değerlendirebilme yetkinliğine sahip olmak.
12   Etkili tasarım ve sanatsal yaklaşımlarında, özgün düşüncenin gözlem, araştırma ve deneysellikle pekişme sürecini yönetebilme yetkinliğine sahip olmak.
13   Uzmanlık alanındaki görsel ve yazılı kaynakları, mesleki terminolojiyi ve kavramları tarif edebilecek yetkinlikte olmak.
14   Sanat çalışmalarının toplumsal ve kültürel etkilerinin bilincinde, sanatsal beğeninin gelişmesine özgün fikirleri ve yapıtlarıyla katkıda bulunabilme yetkinliğine sahip olmak.

Mezunların İstihdam Profilleri

Bu programın mezunları ileri düzey profesyonel projelerde yer alarak sanat ve tasarım üzerine çalışmalar yürütebilir ve yönetebilirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Mezunlar doktora sonrası çalışmalara başvurabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Dersler, sanat eğitimi alanında yapılan lisansüstü eğitimin gereği, yazılı sınav ve rapor sunumu gibi yöntemlere ek olarak sanat ve/ veya tasarım eseri ve/ veya projesi ile performans çalışmaları gibi değerlendirme yöntemleriyle tamamlanabilmektedir. Sınavlar, ölçme ve değerlendirmeler ile bunların notlandırılması her ders için farklılık gösterebilmektedir. Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için aldığı notun 100 üzerinden en az 75 olması gerekir. Öğrenci başarısız olduğu zorunlu dersleri tekrar almak zorundadır. Seçmeli derslerde başarısız olursa danışmanının onayıyla o dersin yerine başka seçmeli ders alabilir. Seminer dersi, uzmanlık alanı ve tez çalışmasının yerel kredi sistemine göre kredisi olmayıp başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Program öğretim planlarında belirtilen ders gruplarından alınmak suretiyle en az yirmibir kredi ve en çok otuz krediden fazla olmamak şartıyla en az yedi adet ders, tez önerisi, uzmanlık alanı dersi, yeterlik sınavı ve tez çalışmasından oluşur. Sanatta yeterlik/Doktora öğrenim programı zorunlu dersler ile seçmeli derslerden oluşur. Programın toplam AKTS kredisi 240'dır. Kredilerini tamamlayan, derslerini başarıyla veren ve Enstitü Yönetim Kurulunun belirleyeceği koşulları yerine getiren öğrenciler en geç dördüncü yarıyılın sonuna kadar yeterlilik sınavına girmek zorundadır. Sanatta Yeterlilik/Doktora programında tez hazırlayan bir öğrenci, elde ettiği sonuçları; ilgili Enstitü tarafından kabul edilen yazım kurallarına uygun bir şekilde tamamlamak, ayrıca danışmanının belirlediği sayı ve nitelikte/özgünlükte sanat çalışmasını jüriye sunmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Öğrenci düzeltmeleri en geç 6 ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde tekrar savunur. Öğrencinin tezi reddedilirse yeni bir tez başlığı belirlen
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
Tüm Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 GSE 6011 BİLİM FELSEFESİ ve ETİĞİ ZORUNLU 3 0 0 6
G 2 STA 6001 PROJE ATÖLYESİ: ALTERNATİF ARAYIŞLAR SEÇMELİ 2 2 0 9
G 3 STA 6065 VR ETKİLEŞİMLİ SANATLAR SEÇMELİ 2 2 0 9
G 4 STA 6063 ORYANTALİZM VE SİNEMA SEÇMELİ 3 0 0 6
G 5 STA 6061 GÖRSEL SANATLARDA METİNLERARASILIK I SEÇMELİ 2 2 0 9
G 6 STA 6059 OSMANLI MİNYATÜRÜNDEN BATI TARZI RESME GEÇİŞ SEÇMELİ 3 0 0 6
G 7 STA 6057 MODA FOTOĞRAFI VE STİLİZASYON SEÇMELİ 3 0 0 6
G 8 STA 6055 GÖRSEL MEDYADA REKLAM ÇÖZÜMLEMELERİ SEÇMELİ 3 0 0 6
G 9 STA 6053 TASARIM ELEŞTİRİSİ I SEÇMELİ 3 0 0 6
G 10 STA 6051 FOTOĞRAF VE İDEOLOJİ SEÇMELİ 3 0 0 6
G 11 STA 6049 LİF SANATI UYGULAMALARINDA ELEŞTİRİ VE YORUM SEÇMELİ 3 0 0 6
G 12 STA 6047 TEKSTİL SOSYOLOJİSİ SEÇMELİ 3 0 0 6
G 13 STA 6045 MANGA:KARŞI KÜLTÜR VE KÜLTÜREL DİRENİŞ SEÇMELİ 3 0 0 6
G 14 STA 6043 KİMLİK POLİTİKALARI VE MEKANSAL AİDİYET SEÇMELİ 3 0 0 6
G 15 STA 6041 TASARIMDA GÖRSEL KÜLTÜR-MODA İLİŞKİLERİ SEÇMELİ 3 0 0 6
G 16 STA 6039 1960'LAR VE 1970'LERDE AVRUPA'DA VE AMERİKA'DA RADİKAL PROTESTOLAR VE UNDERGROUND BASIN SEÇMELİ 3 0 0 6
G 17 STA 6037 KÜLTÜREL ORTAM VE GÜNCEL TARTIŞMALAR SEÇMELİ 3 0 0 6
G 18 STA 6035 MİMARİ FOTOĞRAF SEÇMELİ 2 2 0 9
G 19 STA 6009 TASARIMDA KÜLTÜREL İFADE SEÇMELİ 2 2 0 9
G 20 STA 6007 FORM, İÇERİK VE İŞLEV SEÇMELİ 2 2 0 9
G 21 STA 6005 GİYİLEBİLİR SANAT SEÇMELİ 2 2 0 9
G 22 STA 6003 SÜREÇ KOMPOZİSYONU VE İNFOGRAFİK SEÇMELİ 2 2 0 9
B 23 STA 6062 GÖRSEL SANATLARDA METİNLERARASILIK II SEÇMELİ 2 2 0 9
B 24 STA 6066 DİJİTAL SANAT TASARIMI SEÇMELİ 3 0 0 6
B 25 STA 6054 CİNSİYETÇİ SÖYLEM VE ELEŞTİREL OKUMA PRATİKLERİ SEÇMELİ 3 0 0 6
B 26 STA 6056 BİÇİMLENDİRME YÖNTEMLERİNDE YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR SEÇMELİ 3 0 0 6
B 27 STA 6064 DRAMATİK BELGESEL SEÇMELİ 2 2 0 9
B 28 STA 6052 TASARIMDA İNOVATİF YAKLAŞIMLAR SEÇMELİ 3 0 0 6
B 29 STA 6050 MOBİL MEDYA OKUMALARI SEÇMELİ 3 0 0 6
B 30 STA 6048 TASARIM ELEŞTİRİSİ II SEÇMELİ 3 0 0 6
B 31 STA 6046 DİJİTAL ÇAĞ BASILI İLETİŞİMİNDE YENİ YAKLAŞIMLAR SEÇMELİ 3 0 0 6
B 32 STA 6044 SANAT ESERLERİNDE KONSERVASYON VE RESTORASYON SEÇMELİ 3 0 0 6
B 33 STA 6032 KENT KÜLTÜRÜNDE GÖRSEL İFADELER SEÇMELİ 2 2 0 9
B 34 STA 6042 SANAT VE PROPAGANDA SEÇMELİ 3 0 0 6
B 35 STA 6012 TASARIMDA YARATICI BİR SİSTEM SİNEKTİK SEÇMELİ 2 2 0 9
B 36 STA 6010 ÇAĞDAŞ BİÇİM, İŞLEV VE İÇERİK SEÇMELİ 2 2 0 9
B 37 STA 6008 MODA STÜDYOSU SEÇMELİ 2 2 0 9
B 38 STA 6006 TEKSTİL STÜDYO SEÇMELİ 2 2 0 9
B 39 STA 6004 MULTİMEDİA VE İLLÜSTRASYON SEÇMELİ 2 2 0 9
B 40 STA 6002 PROJE ATÖLYESİ: KURGUSAL YÖNELİMLER SEÇMELİ 2 2 0 9
B 41 STA 6040 EKO-TEKSTİLLER SEÇMELİ 3 0 0 6
B 42 STA 6038 DİSNEY'İN HAYAL GÜCÜ VE TOPLUM MÜHENDİSLİĞİ SEÇMELİ 3 0 0 6
B 43 STA 6036 TASARIMDA KIŞKIRTICILIK, AKTİVİZM VE TOPLUMSAL DEĞİŞİM SEÇMELİ 3 0 0 6
G 44 STA 6200 UZMANLIK ALANI UZMANLIK 3 0 0 18
G 45 STA 6900 TEZ TEZ 0 0 0 162

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Dersler, sanat eğitimi alanında yapılan lisansüstü eğitimin gereği, yazılı sınav ve rapor sunumu gibi yöntemlere ek olarak sanat ve/ veya tasarım eseri ve/ veya projesi ile performans çalışmaları gibi değerlendirme yöntemleriyle tamamlanabilmektedir. Sınavlar, ölçme ve değerlendirmeler ile bunların notlandırılması her ders için farklılık gösterebilmektedir. Bu konuda detaylı bilgi öğretim planı içinde yer alan dersler bölümünde yer almaktadır.
Program öğretim planlarında belirtilen ders gruplarından alınmak suretiyle en az yirmibir kredi ve en çok otuz krediden fazla olmamak şartıyla en az yedi adet ders, tez önerisi, uzmanlık alanı dersi, yeterlik sınavı ve tez çalışmasından oluşur. Sanatta yeterlik/Doktora öğrenim programı zorunlu dersler ile seçmeli derslerden oluşur. Programın toplam AKTS kredisi 240'dır.
Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için aldığı notun 100 üzerinden en az 75 olması gerekir.
Öğrenci başarısız olduğu zorunlu dersleri tekrar almak zorundadır. Seçmeli derslerde başarısız olursa danışmanının onayıyla o dersin yerine başka seçmeli ders alabilir.
Sanatta Yeterlik/Doktora programındaki öğrenciler danışmanının önerisi ile lisans dersleri alabilirler. Öğrenci; Anasanat/Anabilim Dalı Başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla izlediği programın ders yüküne sayılmak üzere Üniversiteye bağlı diğer enstitülerden veya Dokuz Eylül Üniversitesi dışındaki yurt içi ve yurt dışındaki diğer üniversitelerden lisansüstü ders alabilir.
Seminer dersi, uzmanlık alanı ve tez çalışmasının yerel kredi sistemine göre kredisi olmayıp başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.
Öğrenciye birinci yarıyılın başında tez danışmanı atanır. Öğrenci; en geç ikinci yarıyıl başında yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini Tez İzleme Komitesi önünde sözlü olarak savunur. Tez İzleme Komitesi, öğrencinin sunduğu tez önerisinin kabul veya reddedileceğine salt çoğunlukla karar verir. Tez/yeterlilik çalışması reddedilen öğrenci, yeni bir danışman ve tez konusu seçme hakkına sahiptir. Böyle bir durumda yeni bir Tez İzleme Komitesi atanabilir. Programa aynı danışmanla devam etmek isteyen öğrenci bir ay içinde, danışman ve tez konusunu değiştiren öğrenci ise üç ay içinde tekrar tez önerisi savunmasına alınır.
Kredilerini tamamlayan, derslerini başarıyla veren ve Enstitü Yönetim Kurulunun belirleyeceği koşulları yerine getiren öğrenciler en geç dördüncü yarıyılın sonuna kadar yeterlilik sınavına girmek zorundadır.

Mezuniyet Koşulları

Sanatta Yeterlik Programı (üçüncü düzey) en az yedi bölüm dersi ile uzmanlık derslerinin başarılması ve tez çalışmasının tamamlanmasıyla sona erer. Öğrencilerin en az 21 yerel krediyle birlikte 240 AKTS kredisini tamamlaması gerekmektedir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)


Anasanat Dalı Başkanı:
Prof.Dr.Mehmet Koştumoğlu
m.kostumoglu@deu.edu.tr
+90 (232) 3016801
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
GÜZEL SANATLAR ENSTİTÜSÜ
DEÜ TINAZTEPE YERLEŞKESİ
ADATEPE MAH. DOĞUŞ CAD. NO:209
35390 BUCA - İZMİR