ÖĞRENCİ İÇİN GENEL BİLGİLER

: Uluslararası Öğrenciler için Pratik Bilgiler

Uluslararası Öğrencileri için Pratik Bilgiler

Ulaşım
Havayolu
İzmir’e birçok Avrupa başkentinden, kentin 16 km güneyinde yer alan Adnan Menderes havalimanı sayesinde kolayca ulaşılabilir. Adnan Menderes havalimanından her gün birçok yurtiçi ve yurtdışı düzenli uçuş yapılabilmektedir. Havalimanı ile kent merkezi arasında servis otobüsleri ve raylı sistem çalışmaktadır.

Daha fazla bilgi için aşağıdaki siteleri ziyaret ediniz. 
https://www.adnanmenderesairport.com/   
https://www.havas.com.tr/

Otobüs 
Türkiye’deki otobüs seyahat sistemi yaygın olarak kullanılmaktadır ve ücretleri de İzmir’den istediğiniz yere ulaşmanız için çok makuldür.
Pınarbaşı’nda büyük bir Otogar vardır ve buradan Türkiye’nin dört bir yanına otobüs seferleri bulunmaktadır 
https://www.izotas.com.tr/    
Trenyolu 
İzmir’de, Alsancak ve Basmane’de iki ana tren istasyonu vardır ve her ikisi de kent merkezine çok yakındır.
Daha fazla bilgi için aşağıdaki siteleri ziyaret ediniz.
https://www.tcdd.gov.tr/ 
https://www.izban.com.tr 

Denizyolu
İstanbul’dan sonra en büyük liman İzmir’dedir. Limanın Türk ekonomisinde ve İzmir’in ulaşımında önemli rolü vardır. İzmir’de Alsancak, Pasaport, Konak, Göztepe, Karşıyaka, Bostanlı ve Üçkuyular’dan gün içerisinde vapur seferleri yapılmaktadır.
https://www.izdeniz.com.tr/

Şehiriçi Ulaşım
Şehir içi ulaşım ucuzdur ve otobüs, vapur, metro, taksi, dolmuş ve İzban gibi alternatiflere sahiptir. İzban, İzmir ve metropol bölgesinin  raylı ulaşım sistemidir ve günde 150 000 kişiyi taşır.
Toplu ulaşım için çipli bir kart sistemi olan ve otobüs ve vapurda İzmirim Kart kullanılır ve ulaşımı daha da uygun hale getirir. Öğrenci izmirim kartına sahip olunabilmesi için, üniversiteden alınacak öğrenci belgesi ile Eshot Genel Müdürlüğü’ne başvurulması gerekmektedir. Öğrenci kartları, öğrenciler için indirimlidir.
Daha fazla bilgi için aşağıdaki siteleri ziyaret ediniz: 
https://www.eshot.gov.tr/tr/UlasimKartDetaylari/13/14

DEU Kampüslerine Ulaşım
DEU İzmir’in çeşitli semtlerine dağılmış birçok kampüsten oluşan  yaygın bir üniversitedir.
Bu nedenle öğrenciler kampüslere ulaşım için otobüs, vapur, dolmuş ve metro gibi değişik ulaşım araçları kullanabilirler.
KAMPÜSLER
Rektörlük
İnciraltı Kampüsü
Tıp Fakültesi
Hemşirelik Fakültesi 
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu
Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Spor Bilimleri Fakültesi
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Seferihisar Fevziye Hepkon Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü

Onkoloji Enstitüsü
Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü 
Buca Kampüsü
Buca Eğitim Fakültesi
Eğitim Bilimleri Enstitüsü
İzmir Meslek Yüksekokulu
Buca Kız Öğrenci Yurdu

Dokuzçeşmeler Kampüsü
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Yabancı Diller Yüksekokulu
Tınaztepe Kampüsü
Hukuk Fakültesi 
Adalet Meslek Yüksekokulu
İşletme Fakültesi
Mühendislik Fakültesi
Mimarlık Fakültesi
Denizcilik Fakültesi
Edebiyat Fakültesi
Fen Fakültesi
Güzel Sanatlar Fakültesi
Devlet Konservatuvarı
Fen Bilimleri Enstitüsü
Güzel Sanatlar Enstitüsü
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü

Hatay – İlahiyat Fakültesi
Torbalı -Torbalı Meslek Yüksekokulu 
Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi
Bergama Meslek Yüksekokulu
Selçuk - Efes Meslek Yüksekokulu
Kiraz- Veteriner Fakültesi
Konak - DEU Sabancı Kültür Merkezi

İklim
İzmir Akdeniz İkliminin tüm özelliklerini gösterir: Uzun kurak ve sıcak yazlar ve serin, yağışlı kışlar. Hava sıcaklığı yazın 25 derece ile  40 derece arasında değişirken, kışın ise 5 ile 10 derece arasında değişmektedir.
Dil
Türkiye’de resmi olarak Türkçe konuşulur ve Latin Alfabesi kullanılır.
Haberleşme
Türkiye’de telefon sistemi eskiden devlete ait olan Türk Telekom tarafından sağlanmaktadır. Bu sistem yurtiçi ve uluslararası iletişim hizmeti sunmaktadır.
Türkiye alan kodu +90, İzmir alan kodu ise 232’dir. Yurtdışında İzmir’deki bir numara aranmak istenirse önce Türkiye’nin kodu (+90) daha sonra ise İzmir’in kodu (232) çevrilmeli ve arkasından aranmak istene kişiye/ yere ait 7 basamaklı numara çevrilmelidir (999 99 99)
Genel kullanıma açık telefonlar özel manyetik kart, kredi kartı veya akıllı kartlar ile çalışır. Bu kartlar Türk Telekom bayilerinden güncel tarife fiyatlarından satın alınabilir.
Türkiye’de  60 milyon kişinin de kullandığı gibi,  en kolay iletişim mobil telefonlarla yapılmaktadır. Türkiye’de 3 adet mobil telefon operatörü (Turkcell, Vodafon, Turk Telekom)  bulunmaktadır.
Daha fazla bilgi için bu operatörlerin web sitelerini ziyaret edebilirsiniz:
www.turkcell.com.tr
www.vodafone.com.tr
https://www.turktelekom.com.tr/ 
Türkiye’de internet kullanımı da çok yaygındır. İnternete ucuz yollu ulaşımın bir yöntemi internet kafelerdir. Bunun yanı sıra birçok kafe, restoran ve bar, müşterileri için ücretsiz kablosuz internet erişimi de sunmaktadır. Üniversite öğrencileri ücretsiz internet için üniversite kütüphanelerini ve kafelerini kullanabilirler.
Posta- Kargo Hizmetleri
Türkiye’de posta ve kargo hizmeti hem devlet hem de özel firmalar tarafından sunulmaktadır. PTT, posta, kargo, kurye, para havalesi, fatura ödemeleri, telefon kartı satışı, bilet satışı, döviz alım satım, sigorta havaleleri ve internet paketi hizmetleri sağlayan resmi bir kuruluştur. Yurtiçi ve uluslararası kargo ve kurye hizmetleri veren özel firmalar da bulunmaktadır.
Para Birimi: Türkiye’nin para birimi Türk Lirası’dır (TL). Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası  para basmak ve resmi döviz kurlarını belirleme yetkisine sahip merkez bankasıdır.
Daha fazla bilgi için: https://www.tcmb.gov.tr/
Banknotlar: 200 TL, 100 TL, 50 TL, 20 TL, 10 TL, 5TL
Madeni paralar:: 1 TL, 50 KRŞ, 25 KRŞ, 10 KRŞ, 5 KRŞ, 1 KRŞ
Bankacılık Hizmetleri ve Kredi Kartları
Türk finansal sektörünün %88.00’ını bankacılık sektörü oluşturmaktadır ve hayati bir öneme sahiptir. 3 tanesi kamu, 16 özel, 14 yabancı, 13 ticari olmayan ve 4 tane de katılım bankası olmak üzere 50 banka bulunmaktadır,
Bankalarda döviz alım satımı, online para transferi, kredi kartı ve banka çeki ödemeleri yapılabilmektedir. Birçok yerde banka şubeleri ve ATM makinaları bulunmaktadır.
Akademik Takvim
Akademik Takvim iki dönemden oluşur: Güz dönemi Eylül’de başlar ve Ocak ayında biter, bahar dönemi ise Şubat ayında başlar ve Haziran’da biter. Dönemler 16/17 haftadır.
Oryantasyon Programı
Erasmus gelen öğrenci oryantasyon programı sömestrin ilk haftasında düzenlenir ve Türkiye ve Türk Kültürü hakkında genel bilgiler, faydalı pratik bilgiler ve Efes ve Şirince’ye geziyi içerir.
Türkçe Dil Kursu
Türkçe Dil Kursu tüm Erasmus değişim öğrencilerine açık ve ücretsiz olarak bir sömestrin her Cuma öğleden sonrasında yapılmaktadır. Amacı günlük yaşamda işe yarayacak pratik Türkçe öğretmektedir. Öğrenciler kurs sonunda 100 üzerinden 70 alırlarsa 3 AKTS kredisi ve sertifika alırlar.
Vize
Erasmus öğrencileri Türkiye’ye gelmeden önce kendi ülkelerindeki Türk konsolosluklarından öğrenim vizesi almalıdır.
Oturma İzni: Türkiye’de 3 aydan fazla kalacak olan öğrencilerin, Türkiye’ye gelişlerinden sonra 1 ay içerisinde oturma izni almak üzere başvurması gerekmektedir.