ÖĞRENCİ İÇİN GENEL BİLGİLER

: İzmir-Türkiye Hakkında

İZMİR - TÜRKİYE HAKKINDA

Türkiye
Eski Dünya Karaları denilen Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının birbirine en çok yaklaştığı noktada bulunan Türkiye’nin yüzölçümü 814 bin 578 kilometrekaredir. Etrafı Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz ile sarılmış olan Türkiye'nin deniz kıyılarının uzunluğu 8 bin 333 kilometredir.

Başkenti Ankara olan Türkiye Cumhuriyeti; laik, demokratik parlamenter sistem ile yönetilmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri seçimle belirlenir. Seçimle kurulan hükümet, Bakanlar Kurulu ve Başbakandan oluşur. OECD ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Organizasyonu'nun kurucu üyelerinden olan Türkiye, NATO, Avrupa Konseyi ve İslam Konferansları Birliği üyesidir.
Türkiye’nin tarihi, 10 bin yıllık bir zaman dilimini kapsar. Anadolu Toprakları; Sümer, Babil ve Asur kültürlerinin Hatti, Hitit ve Hurri’ler aracılığıyla yüzyıllar boyunca birbirlerini etkilediği bir buluşma noktası olmuştur. Bütün bu etkileşimlerin sonucu ise; batı dünyasının düşüncelerini ve efsanelerini derinden etkileyen eşsiz bir Anadolu uygarlığının biçimlenmesidir. 
https://www.kultur.gov.tr 
https://www.goturkey.com 
https://www.mfa.gov.tr

İzmir
Türkiye’nin üçüncü büyük kenti olan İzmir; çağdaş, gelişmiş aynı zamanda önemli bir kültür, sanat ve ticaret merkezdir. Ege denizi; lacivertten turkuaza tüm renkleriyle denizin kara ile iç içe olduğu koyları, plajları ve termal kaynaklarıyla bir dantel gibidir. 
“Güzel İzmir” olarak da adlandırılan İzmir, 8500 yıldır Anadolu yarımadasının batısında uzun ve dar bir körfezin başlangıcında yer almaktadır. Tipik Akdeniz ikliminin yaşandığı İzmir, yine İzmirli Herodot’un “Onlar kentlerini bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzü ve en güzel iklimlerinde kurdular” İfadesiyle binlerce yıl önce böyle tanımlamıştır. İzmir, modern Türkiye’nin batıya açılan çağdaş yüzü olarak sanat, kültür, turizm, ticaret ve sanayi kenti olarak gelişmesini hızla sürdürmektedir.
İstanbul’dan sonra ikinci büyük limana sahip olan İzmir, Çeşme ve Foça gibi önemli turistik merkezlerin yanı sıra, antik çağların en ünlü kentleri arasında olan yer alan ve Roma devrinde dünyanın en büyük kentlerinden biri haline gelen Efes’e de ev sahipliği yapıyor. İzmir’in MÖ 3000 yılında Erektid Kralı Tantalos tarafından kurulduğu sanılıyor. Şehir, ilk adı olan Smyrna’yı bir Amazon Kraliçesi’nden almıştır. Hitit uygarlığının işlek ticaret yolları üzerinde yer alan kent, Türk hâkimiyetine geçmeden önce sırasıyla Frig, İyon, Lidya, Pers, Roma ve Bizans uygarlıklarının egemenliğine girmiştir. 
İzmir’in bazı turistik yerleri; Hisar Camii, İsa Bey Camii, İzmir Kilisesi, Birgi, Efes, Meryem Ana Kilisesi, Çifte Kiliseler (Konsül Kilisesi), Yedi Uyuyanlar, St Jean Bazilikası, Bergama Kilisesi, Asansör,Kemeraltı Çarşısı,Teleferik Tesisleri, Kuş Cenneti, Kadifekale, Çakırağa Konağı, Saat Kulesi.
Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olan İzmir, ılıman iklimi, doğası ve çevresinde bulunan tarihi merkezlerle her dönem önemini koruyan bir kenttir. İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük limanına sahip olan İzmir, Çeşme ve Foça gibi önemli turistik merkezlerin yanı sıra, antik çağın en ünlü kentleri arasında yer alan ve Roma devrinde dünyanın en büyük kentlerinden biri olan Efes’e de ev sahipliği yapmaktadır. 629 kilometrelik kıyı şeridinin 101 kilometresi doğal plaj olan İzmir, yarımada ve koylardan oluşan coğrafyası nedeniyle, su sporlarına da uygundur. Plajlara ulaşımın son derece kolay olduğu şehirde gezilip görülecek çok sayıda yer bulunmaktadır.

İzmir İçinde Gezilecek Yerler

Kemeraltı Çarşısı - Konak
Kemeraltı Çarşısı, İzmir’in en önemli alışveriş merkezidir. Tarihi dükkânların yanında, modern mağazaları, sinemaları ile her tür alışverişe imkân vermektedir. İzmir’in en büyük hanı olan Kızlarağası Hanı Kemeraltı Çarşısının içinde, tarihi Saat Kulesi çarşının girişinin yer aldığı meydanda bulunmaktadır. Alsancak Kordonboyunun eşsiz manzarası eşliğinde yürüyüş yapılabilecek, değişik ülke mutfaklarının da denenebileceği restaurantları, kafeleri ve eğlence yerleri ile İzmir’in 24 saat yaşayan mekânları arasında yer almaktadır. Alsancak aynı zamanda üniversite öğrencilerinin en çok tercih ettikleri eğlence merkezi olma özelliğini uzun yıllardır korumaktadır.
Agora
İzmir’in Namazgâh semtinde bulunan Agora, Roma Döneminden (M.S. 2. yüzyıl) kalmadır ve Hippodamos şehir planına göre merkeze yakın yerde üç kat halinde inşa edilmiştir. İzmir agorası İon Agoraları’nın en büyük ve en iyi korunmuş olanıdır. 1927 yılında başlayan kazılar sırasında ortaya çıkarılan Poseidon, Demeter ve Artemis Heykelleri İzmir Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.1996 yılında hız kazanan Agora arkeoloji çalışmaları İzmir Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda devam eden, restorasyon, arkeolojik temizlik ve çevre düzenlemesi şeklinde sürdürülmektedir.
Karşıyaka
İzmir’in en güzel gezinti yerlerinden biri olan Karşıyaka; çarşısı, yemekleri ve alışveriş
imkânları ile vazgeçilmezler arasındadır. Vapur ile Alsancak, Konak ve Pasaport’tan ulaşım
kolayca sağlanabilmektedir.
Balçova - Teleferik
Eşsiz bir İzmir manzarasına sahip olan Teleferik aynı zamanda tırmanma şeritleri ile
doğaseverler için geniş imkânlar sunmaktadır.
Buca - Gölet
140 bin m2’lik alana kurulmuş olan Gölet’te pek çok restoran ve kafeterya bulunmaktadır. Özellikle yaz aylarında kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan bu mekânda amfi tiyatro, piknik alanı, hobi bahçeleri, seyir terasları ve market bulunmaktadır.
Bornova Büyük ve Küçük Park
Bornova metrosu ile ulaşımın kolaylıkla sağlanabildiği parkların içinde üniversite öğrencilerine hitap eden pek çok kafeterya bulunmaktadır.

Asansör
Nesim Levi tarafından Mithatpaşa’nın üst kısmına çıkmak isteyenlere kolaylık sağlaması
için yaptırılan asansör, İzmir’in önemli yapılarından biridir. 1930’lu yıllarda tiyatro sahnesi,
sinema salonu, gazinosu ve fotoğrafçısı bulunan Asansör binası, günümüzde kültür kompleksi halini almıştır. Ayrıca İzmir manzarası eşliğinde yemek yeme imkânı da mevcuttur.

Kadifekale
İzmir’in içinde, kente hâkim bir tepedeki bu kale, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinin izlerini taşımaktadır. Günümüzde çay bahçeleri ve olağanüstü kent manzarasıyla ünlü bir gezinti yeridir.

Kuş Cenneti
Adalar, sazlıklar, deltalar ve göz alabildiğine uzanan düzlüklerde 190’ı aşkın türde milyonlarca kuş barındıran kuş cenneti, kentin yanı başında koruma altına alınmış 8 bin hektarlık dev bir yaban hayat parkı olarak mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır.

İzmir Doğal Yaşam Parkı
Çiğli Sasalı’da 425 bin m2 alanda kurulmuş olan İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda pek çok hayvanı doğal ortamlarında görmenin yanı sıra kuş gözetleme kulelerini, korulukları ve mesire yerlerini de ziyaret edebilirsiniz.

Balçova Kaplıcaları
Eski çağlarda Agememnon Kaplıcaları olarak bilinen Balçova Kaplıcaları, İzmir’in 10 km. batısında yer almaktadır. Balçova Kaplıcaları Türkiye’nin en büyük termallerinden biridir.
İnciraltı
İzmir’de yer alan en büyük yeşil alan ve dinlenme mekânı olan İnciraltı aynı zamanda yürüyüş alanları ve çok sayıda çay bahçesi ile vazgeçilmezler arasında yer almaktadır.
Kültürpark - İzmir Enternasyonal Fuarı
İzmir’in en yeşil alanlarından biri olan Kültürpark, palmiye ağaçları, spor ve eğlence tesisleri ile başlıca rekreasyon alanıdır. Kültürpark, 1936 yılından beri her yıl Ağustos ayının sonunda açılan İzmir Enternasyonal Fuarı‘nın yanı sıra pek çok fuarcılık etkinliğine de ev sahipliği yapmaktadır. Kültür Parkta bulunan sosyal mekânlar, aktivite alanları; Atatürk Açıkhava Tiyatrosu, İsmet İnönü Sanat Merkezi, İzmir Sanat, Paraşüt Kulesi, Celal Atik Spor Salonu, Luna Park, Gençlik Tiyatrosu, Resim Heykel Müzesi, Tarih ve Sanat Müzesi.

İzmir Çevresinde Gezilecek Yerler

Selçuk - Efes
Efes gibi dünya çapında önem kazanmış bir antik kente ev sahipliği yapan Selçuk’ta çok sayıda tarihi zenginliğe rastlanmaktadır. Selçuk Keçi Kalesi ve St. Jean’ın kilisesi de Selçuk’taki önemli tarihi eserlerindendir. Belevi Mausoleumu, Su Kemerleri, İsabey Camii görülmesi gereken diğer tarihi yapılar arasında yer almaktadır. Efes, Türkiye’deki onlarca antik kent içerisinde en etkileyici ve en ünlü olanıdır. Aynı zamanda M.Ö. 1000 yıllarında kurulmuş olan şehir, Romalıların Asya’daki başkentidir. Tümüyle mermerden yapılmış ilk kent olan Efes, Hristiyanlık için de özel bir öneme sahiptir. İncilin burada yazılmış olduğu ve Meryem Ana’nın Efes’de öldüğü kabul edilmektedir. 24.000 kişilik kapasitesiyle antik çağın en büyüğü olan tiyatro, Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı ve Celcus kitaplığı kentin en önemli bölümleridir.

Torbalı
İzmir’e 45 km. uzaklıkta bulunan Torbalı İlçesi’nde, Metropolis Antik Kenti’ne ait tarihi kalıntılar bulunmaktadır. 

Seferihisar
M.Ö. 3 bin yıllarına kadar uzanan tarihsel zenginliği bir yana, Orta Çağ’dan kalma kalesi ve kale içindeki yerleşimi, tarihi ören yerleri, plajları, cami, medrese ve hamamları, Sığacık Beldesi ve Teos Antik Kenti’yle Ege’nin dikkat çeken yörelerinden biri olan Seferihisar İlçesi, İzmir’e 47 km. uzaklıkta bulunmaktadır.

Bergama
İzmir’in 100 km. kuzeyinde yer alan Bergama, adını, antik dönemdeki isminden, Pergamon’dan alır ve Anadolu uygarlık tarihinin en eski yerleşimlerinden biridir. Bölge, dünya çapında önemi olan arkeolojik eserlere ev sahipliği yapmaktadır.

Çeşme
İzmir’e sadece 80 km. uzaklıkta olan Çeşme, plajları, koyları ve turkuaz rengi denizi ile son yılların en gözde tatil beldelerinden biridir. Çeşme’nin girintili çıkıntılı kıyılarında birçok koy ve plaj denize giriş olanağı sağlamaktadır. Yazlıklar, otel ve pansiyonlar güneyde Alaçatı’dan, kuzeyde Ildır’a kadar tüm kıyıya yayılmış durumdadır. Bu özelliği Çeşme’yi ağırlıklı olarak yerli turistlere hizmet veren bir merkez haline getirmektedir.

Foça
Çandarlı Körfezi ile İzmir Körfezi arasındaki yarımadaya kurulmuş olan Foça doğal güzelliklerinin yanı sıra arkeolojik ve mimari zenginliklerinin korunması amacıyla Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiştir.

Karaburun
Mavi bayrağa sahip Karaburun, doğal güzelliklerinin yanında Akdeniz Fokları ve nergisleri ile görülmeye değer turistik yerler arasındadır.

Kuşadası
Denizi, güneşi, tarihi değerleri ve uluslararası ölçekte bir yat limanı ile Kuşadası, Türkiye’nin en eski ve gözde turizm merkezlerinden biridir. Selçuk, Efes, Meryem Ana gibi dinsel ve kültürel merkezlere yakın olması bu sevilen yöreyi Türkiye’nin turizm merkezlerinden biri haline getirmiştir.

Şirince
Şirince, Selçuk ilçesinin 8 km. doğusunda üzüm bağları, şeftali bahçeleri ve zeytinliklerle çevrili bir yamaçta yer almaktadır.

Urla
İzmir’e 38 km. uzaklıkta yer alan Urla, bir balıkçı cenneti olmasının yanı sıra konuklarına yöreye özgü lezzetler sunmaktadır.

AYRINTILI BİLGİ İÇİN
https://www.kultur.gov.tr/ 
https://www.izmirkulturturizm.gov.tr