DERECE PROGRAMLARI

: Afet Yönetimi Yüksek Lisans

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

2014-2015 yılında Bilgi Yönetimi Anabilim Dalı içerisinde eğitim vermeye başlayan Afet Yönetimi Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans programları, 2015 yılında kurulan Afet Yönetimi Anabilim Dalı içerisinde Afet Yönetimi Doktora, Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans programları olarak eğitim vermeye başlamıştır. Eğitim dili Türkçe'dir.
Afet Yönetimi ve Acil Durum Planlaması alanında son yıllarda büyük değişiklikler olmuştur. Afet olaylarının sayısı ve şiddeti Dünya'yı ve Türkiye'yi giderek artan oranda etkilemektedir. Sürekli değişim gösteren karmaşık teknolojiler, nüfus hareketleri ve kamu politikaları afet olgusundan etkilendiği gibi aynı zamanda etkilemiştir. Bu karşılıklı etkileşim, kamu ve özel sektör yönetim stratejilerinde acil durum planlaması ve müdahale yeteneklerinin programlanması gereğini ortaya çıkarmıştır.
Belirtilen karmaşık sorunlar ve ortaya çıkan toplumsal ve yönetsel ihtiyaçlar bağlamında, Afet Yönetimi ve Acil Durum Planlaması konularının çok yönlü ve kapsamlı incelenmesi gereği ortaya çıkmıştır. Günümüzde kamu ve özel kurum ve kuruluşların her zamankinden daha fazla niteliksel ve niceliksel olarak, acil durum ve afet konularıyla, başa çıkabilecek bilgili ve yetenekli yöneticilere ve uzmanlara ihtiyacı bulunmaktadır.
Bu temel nedenlerle, Afet Yönetimi ve Acil Durum Planlaması ile Yönetimi alanında uzmanlık bilgisine sahip ve ihtiyaç gösteren karmaşık talepleri karşılayabilecek, bugünün ve yarının yöneticileri ve personelinin, nitelikli gelişmesini sağlamak amacıyla Afet Yönetimi Programı tasarlanmıştır. Afet ve acil durum yönetimi ile afet tiplerine göre değişen ve farklılaşan kurallar, kavramlar ve çağdaş uygulamaların öğretilmesi önerilen bu programda hedeflenmektedir. Ayrıca bu Programla, merkez ve yerel yönetimlere de yol gösterici modeller geliştirilebilmesi amaçlanmıştır. Program, farklı disiplinlerden mezun olan ancak kendilerini Afet Yönetimi konusunda uzmanlaştırmak isteyen adayların, bu alandaki son dönem gelişmelere ve uygulamalara dayalı olarak bilgi edinme, değerlendirme, yorumlama ve strateji geliştirme ve uygulayabilme becerilerinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Ayrıca bu eğitim ile bölgede ve ülkede yetişmiş uzman ihtiyacının karşılanması hedeflenmektedir.

Kazanılan Derece

Afet Yönetimi Yüksek Lisans

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Birinci Düzey (Lisans) diploması; Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavının (ALES) ilgili dalından ya da eşlenirliği kabul edilen sınavlardan (GRE/GMAT) en az 55 almış olmak; yabancı dil sınavlarından (ÜDS/KPDS/YDS/e-YDS/YÖKDİL) ya da eşlenirliği ÖSYM tarafından kabul edilmiş olan diğer yabancı dil sınavlarından en az 50 almış olmak ya da DEU Yabancı Diller Yüksekokulu'nun yaptığı sınavdan en az 55 almış olmak. Not Döküm Çizelgesi; Yüksek Lisans Bilim Sınavından en az 65 almış olmak.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Yatay Geçişle gelen öğrenciler:
Türkiye deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır.
Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; fakülte ve yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir.

Dikey Geçişle gelen öğrenciler:
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir.
Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

2 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 120 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Afet Yönetimi Bölümü Yüksek Lisans Programı öğrencilere öncelikle afet yönetimi ile ilgili kuramları bilme, bilgiye erişme ve bilgiyi yorumlama yeteneğini de içeren teorik bir altyapı kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu yönde Afet Yönetimi alanında temel teorik bilgilerin kazandırılması ve ödev, proje, alan araştırması gibi yöntemler ile teorik bilgilerin uygulamayla ilişkilendirilmesi amaçlanmaktadır.

Temel Program Kazanımları

1   Afet Yönetimi konusunda yönetici sorumluluğunun teorik dayanakları ile uygulamaları bütünleştirebilme, kuramsal ve pratik bilgi kazanabilme ve etik ilkelere uygun olarak kullanabilme,
2   Farklı kurumlarda elde edilen bilgi ile bu konudaki yeni gelişmeler doğrultusunda bilgilerini tamamlayarak geliştirebilme ve derinleştirme; farklı ülke örnekleriyle karşılaştırmalı analiz ve sentez yapabilecek bilgiye ulaşabilme, model üretebilme,
3   Uluslararası ve küresel ilişkiler ağında afet yönetimi sürecine ilişkin ve bağlantılı konularda, yönetici ve yöneticiye yardımcı rollerdeki personelin sorumluluklarını çözümleyebilme,
4   Afet Yönetimi alanının ilişkili olduğu disiplinlerarası etkileşimi kavrayabilme,
5   Türkiye'de ve dünyada, afet yönetimi konusunda afet tiplerine yönelik durum tespitleri ve uygun araştırma yöntemlerini kullanarak bilimsel yayın üretebilme,
6   Afet yönetiminde öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümlenmesinde stratejik yönetici rolünü etkinlikle oynayabilme ve toplumla iletişim kurabilme.

Mezunların İstihdam Profilleri

Vali ve Kaymakam gibi mahalli mülki amirler ile yöneticiler ve destek personelin bu program aracılığıyla uzmanlaşmaları etkin bir şekilde sağlanabilecektir. Kamu yönetimi teşkilatlanması içinde kriz ve risk analiz uzmanları yetiştirilecektir. AFAD Başkanlığı gibi Afet Yönetimine ilişkin teşkilatlanmalarda, Planlama ve Zarar Azaltma; Müdahale; İyileştirme; Yönetim; Strateji Geliştirme; Bilgi Sistemleri ve Haberleşme birimlerinin ihtiyacı olan konularda, merkezi ve taşra teşkilatında ile yerel yönetimlerde; afet yardım, acil çağrı, yatırım izleme, rehberlik ve denetim, strateji ve koordinasyon, kamu düzeni ve güvenliği ve göç yönetimi gibi konularında görev alabilecek kapasitede uzman yetiştirilmektedir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Üçüncü düzey programlara başvurabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Dört yıllık fakülte mezunları bu programa başvurabilir. Afet Yönetimi yüksek lisans programı 120 AKTSyi ve 4 yarıyılı kapsamaktadır. Program zorunlu dersler, seçmeli dersler ve tezden oluşmaktadır. Tez başarılı/başarısız şeklinde değerlendirilir.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 SBE 5000 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği ZORUNLU 3 0 0 5
G 2 AFY 5007 Afet Mevzuatı ZORUNLU 3 0 0 5
G 3 AFY 5005 Afet Yönetim Sürecinde Mali Yapı ZORUNLU 3 0 0 5
G 4 AFY 5001 Afet Yönetimi ZORUNLU 3 0 0 5
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 10
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 AFY 5009 Afetlerde Risk Yönetimi SEÇMELİ 3 0 0 5
G 2 AFY 5013 Afetlerde İnsan Kaynakları Yönetimi SEÇMELİ 3 0 0 5
G 3 AFY 5021 Kriz İletişiminin Prensipleri SEÇMELİ 3 0 0 5
G 4 AFY 5017 İklim Değişikliği ve Meteorolojik Afetler SEÇMELİ 3 0 0 5
G 5 AFY 5015 Teknik Boyutlarıyla Afetlerde İletişim SEÇMELİ 3 0 0 5
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 AFY 5004 Afetlerde Bütünleşik Ekonomik Politikalar ZORUNLU 3 0 0 5
B 2 AFY 5008 Afet ve Acil Durum Yönetiminin Sosyal Davranışsal Boyutları ZORUNLU 3 0 0 5
B 3 AFY 5030 Afetlerde Sağlık Yönetimi ZORUNLU 3 0 0 5
B 4 AFY 5098 Uzmanlık Alanı ZORUNLU 2 0 0 3
B 5 AFY 5006 Afet Tiplerinde Tehtitler ve Çevresel Etki Değerlendirmeleri ZORUNLU 3 0 0 5
B 6 AFY 5096 Seminer ZORUNLU 0 2 0 2
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 5
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 AFY 5010 Afet ve Acil Durum Yönetiminde Kurumsal Yapılanma SEÇMELİ 3 0 0 5
B 2 AFY 5012 Afet Yönetiminde Etik Değerler SEÇMELİ 3 0 0 5
B 3 AFY 5014 Mimari Tuzaklar ve Afetler SEÇMELİ 3 0 0 5
B 4 AFY 5016 Afetlerde Halk Sağlığı Hizmetleri SEÇMELİ 3 0 0 5
B 5 AFY 5034 Afetlerde Suç Olgusu ve Türk Ceza Kanunu SEÇMELİ 3 0 0 5
B 6 AFY 5024 Ethical Values in Disaster Administration SEÇMELİ 3 0 0 5
B 7 AFY 5028 Afet Tiplerinde Dezavantajlı Gruplar ve Yönetimi SEÇMELİ 3 0 0 5
B 8 AFY 5032 Afet Yönetimi ve Terörist Saldırılar SEÇMELİ 3 0 0 5
B 9 AFY 5020 Afet Lojistiği SEÇMELİ 3 0 0 5
 
3.Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 AFY 5099 Tez ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 
4.Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 AFY 5099 Tez ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği web adresi: http://www.sbe.deu.edu.tr/sbe/mevzuat

Mezuniyet Koşulları

Yüksek Lisans programı teziyle beraber, ilgili dersler (55 AKTS), uzmanlık alanı dersi (3 AKTS), Seminer (2 AKTS) ve tez çalışması (60 AKTS) olmak üzere toplamda 120 AKTS den oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Zerrin Toprak KARAMAN
Tel: +90 232 - 3010611
E-posta: zerrin.toprak@deu.edu.tr