DERECE PROGRAMLARI

: Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde 2013 yılında kurulan Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı, 2013-2014 akademik yılı itibariyle Kadın Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans Programı ile eğitim vermeye başlamıştır. Kadın çalışmaları Anabilim Dalının öğretim kadrosu disiplinlerarası yapısına uygun olarak, çeşitli disiplinlerde uzmanlaşmış öğretim üyelerinden oluşmaktadır. Toplum ve cinsiyet konularını kadın bakış açısı ile irdeyerek, özellikle Türkiyede kadınların toplumsal konumunu etkileyen kadın-erkek eşitsizliği sorununun çözümüne, toplumsal cinsiyet rolleri ve kadın-erkek eşitliği alanında eleştirel bir bakış açısının kazandırılması doğrultusunda yürütülecek bilimsel çalışmalara kuramsal ve amprik düzeyde katkı sunmayı hedeflemektedir. Program, kadın-erkek eşitliği ve toplumsal cinsiyet konularında farkındalığı arttırarak hem üniversite içi hem üniversite dışındaki kurumlar açısından güçlü bir akademik referans kaynağı oluşturacaktır. Kadın Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans programında iki yarıyıl süren temel eğitim sürecinin ardından öğrencinin tez aşamasında ilgi duyduğu bir konuda uzmanlaşması öngörülmektedir. Anabilim Dalı, lisansüstü eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası proje, atölye çalışmaları, panel, seminer ve konferans gibi çeşitli akademik etkinliklere yer vermeyi planlamaktadır. Eğitim dili Türkçedir.

Kazanılan Derece

Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Birinci Düzey (Lisans) diploması; Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavının (ALES) ilgili dalından ya da eşlenirliği kabul edilen sınavlardan (GRE/GMAT) en az 55 almış olmak; yabancı dil sınavlarından (ÜDS/KPDS/YDS/e-YDS/YÖKDİL) ya da eşlenirliği ÖSYM tarafından kabul edilmiş olan diğer yabancı dil sınavlarından en az 50 almış olmak ya da DEU Yabancı Diller Yüksekokulu'nun yaptığı sınavdan en az 55 almış olmak. Not Döküm Çizelgesi; Yüksek Lisans Bilim Sınavından en az 65 almış olmak.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Yatay Geçişle gelen öğrenciler:
Türkiye deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır.
Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; fakülte ve yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir.

Dikey Geçişle gelen öğrenciler:
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir.
Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

2 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 120 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Kadın Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans Programında farklı disiplinlerden 11 öğretim üyesi ve 1 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Öğrenci ve ders kullanımındaki PC sayısı (Laboratuar), 40 adet olup hafta içi her gün saat 8.30 ile 17.00 arası kullanıma açıktır. Öğrencilerimizin proje ve tez ile ilgili çalışmalarına destek sağlayabilecek bilgisayar laboratuarı ve ayrıca kablosuz ağ bağlantısı mevcuttur. Kadın Hakları ve Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde 2011 itibariyle kütüphane oluşturulmaya ve araştırmacılara hizmet vermeye başlanmıştır. Programın eğitim dili Türkçedir.

Temel Program Kazanımları

1   İki yıllık disiplinlerarası yüksek lisans programı, toplum ve cinsiyet konularını kadın bakış açısıyla irdeleyerek, özellikle Türkiyede kadınların toplumsal konumunu etkileyen kadın erkek eşitsizliği sorununun çözümüne katkıyı hedefler.
2   Program eğitim ve araştırma yolu ile toplumda konuya farkındalığı ve duyarlılığı arttırmayı amaçlamaktadır.
3   Program kadın çalışmaları alanında yapılan eğitim ve araştırmaların gelişmesine kuramsal ve ampirik katkı koymayı amaçlamaktadır.
4   Kadınların yaşamın her kesitinde güçlendirilmesi ve kadın erkek eşitliğine yönelik genel bilinç ve zihniyet dönüşümü sürecine bilimsel bakışta kuramsal destek sağlamayı amaçlamaktadır.
5   Toplumsal ve akademik çevrelerde, özellikle üniversitemizde ve kentimizde, toplumsal cinsiyet rolleri ve kadın erkek eşitliği alanında eleştirel bir bakış açısının yaratılması doğrultusunda bilimsel araştırmaları yürütmek ve çoğaltmayı sağlamaktadır.
6   Toplumsal cinsiyet konularında ulusal ve uluslararası gelişmeleri izleyerek bu alandaki çalışmalardan yararlanmak ve literatüre katkı koymak.
7   Cinsiyet grupları arasında eşitlik ve kadın konusunda bilgi birikimiyle toplumda genel bilincin yaratılması ve arttırılmasına katkıda bulunmak.
8   Program kadın erkek eşitliği konularında duyarlılığı hem üniversite içinde hem üniversite dışındaki kurumlara yaymak yönünde kurumsal referans kaynağı olmak.

Mezunların İstihdam Profilleri

İlgili Yüksek Lisans Derecesi, mezunun kadın çalışmaları ve toplumsal cinsiyet ile ilgili kamu ve özel kuruluşlarda, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerde uzman yardımcısı, uzman, uygulayıcı, koordinatör olarak istihdam edilmelerini mümkün kılar

Üst Derece Programlarına Geçiş

Üçüncü düzey programlara başvurabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Kadın Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans Programında öğrenciler toplam 4 zorunlu, 3 seçimlik ders almak durumundadır. İki dönem içinde toplamda 6 seçimlik ders mevcuttur. Bütün seçimlik dersler Anabilim Dalı tarafından verilmektedir. Havuzdan ya da ortak seçimlik/zorunlu ders bulunmamaktadır. Ön koşullu ders yoktur. Tüm dersler dönemliktir. Dersler, toplumsal cinsiyet, kadın ve feminist kuramın tarihsel, hukuki, psikolojik, sosyolojik, edebi ve kültürel boyutlarına yönelik öğrencilere bilgi, beceri ve yetkinlik kazandırma amacındadır.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 KDN 5037 Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Farklı Boyutları ile Kadına Yönelik Şiddet ZORUNLU 3 0 0 6
G 2 KDN 5039 Kadın Çalışmalarında Araştırma Yöntemlerine Giriş ZORUNLU 3 0 0 6
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 18
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 KDN 5027 Kadın Edebiyatı İncelemeleri SEÇMELİ 3 0 0 6
G 2 KDN 5029 Sanat ve Toplumsal Cinsiyetin Üretimi SEÇMELİ 3 0 0 6
G 3 KDN 5031 Kadın ve Siyaset SEÇMELİ 3 0 0 6
G 4 KDN 5035 Dil ve Toplumsal Cinsiyet İlişkisi SEÇMELİ 3 0 0 6
G 5 KDN 5043 AB'de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikaları SEÇMELİ 3 0 0 6
G 6 KDN 5057 Cinsiyete Dayalı Gelir Eşitsizliği ve İşgücü Piyasalarında Kadın SEÇMELİ 3 0 0 5
G 7 KDN 5047 Cinsiyetin Sosyal Antropolijisi SEÇMELİ 3 0 0 6
G 8 KDN 5049 Felsefe Tarihinde Kadın Filozoflar SEÇMELİ 3 0 0 6
G 9 KDN 5051 Eleştirel Erkeklik Çalışmaları SEÇMELİ 3 0 0 6
G 10 KDN 5053 Çalışma Yaşamında Kadının Hukuki Durumu SEÇMELİ 3 0 0 6
G 11 KDN 5055 Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme SEÇMELİ 3 0 0 6
G 12 KDN 5045 Feminist Kuram SEÇMELİ 3 0 0 6
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 SBE 5000 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği ZORUNLU 3 0 0 5
B 2 KDN 5196 Seminer ZORUNLU 0 2 0 3
B 3 KDN 5198 Uzmanlık Alanı ZORUNLU 2 0 0 3
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 19
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 KDN 5028 Kadınların İnsan Hakları SEÇMELİ 3 0 0 5
B 2 KDN 5030 Çalışma Yaşamında Kadın ve İstihdam Sorunları SEÇMELİ 3 0 0 5
B 3 KDN 5034 Türk İnanç Sisteminde Kadının Konumu ve Rolü SEÇMELİ 3 0 0 5
B 4 KDN 5036 Ekofeminizm SEÇMELİ 3 0 0 5
B 5 KDN 5038 Kadın Sağlığı Açısından Kadına Yönelik Şiddet SEÇMELİ 3 0 0 5
B 6 KDN 5040 Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kamu Politikaları SEÇMELİ 3 0 0 5
B 7 KDN 5054 Türk Medeni Kanununda Kadın SEÇMELİ 3 0 0 5
B 8 KDN 5044 Eğitim Politikaları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği SEÇMELİ 3 0 0 5
B 9 KDN 5046 Beden, Cinsiyet ve Mitoloji SEÇMELİ 3 0 0 5
B 10 KDN 5048 Cinsiyet, Medya ve Kültürel Temsil SEÇMELİ 3 0 0 5
B 11 KDN 5050 Kent, Mekan ve Toplumsal Cinsiyet SEÇMELİ 3 0 0 5
B 12 KDN 5052 Fotoğraf Sanatında Özne ve Nesne Olarak Kadın SEÇMELİ 3 0 0 5
B 13 KDN 5042 Toplumsal Cinsiyet Analizi SEÇMELİ 3 0 0 5
 
3.Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 KDN 5099 Tez ZORUNLU 0 2 0 30
TOPLAM:   30
 
4.Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 KDN 5099 Tez ZORUNLU 0 2 0 30
TOPLAM:   30
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği web adresi: http://www.sbe.deu.edu.tr/icerik.php id=0028

Mezuniyet Koşulları

Yüksek Lisans programı teziyle beraber, ilgili dersler (54 AKTS), uzmanlık alanı dersi (3 AKTS), Seminer (3 AKTS) ve tez çalışması (60 AKTS) olmak üzere toplamda 120 AKTS'den oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam zamanlı

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Asuman ALTAY
E-posta: asuman.altay@deu.edu.tr sbe.kadin@deu.edu.tr
Web adresi: https://kadincalismalari.deu.edu.tr/en/
Tel: +90 232 301 87 60
Fax: +90 232 453 02 66 +90 232 453 02 66


DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı
Tınaztepe Kampüsü Buca, İzmir / TÜRKİYE 35390