DERECE PROGRAMLARI

: İngilizce Dış Ticaret Yüksek Lisans

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Anabilim Dalına bağlı Dış Ticaret Tezli Yüksek Lisans Programı Üniversite Senatosunun 11/09/2012 tarihli ve 405/07 sayılı kararı doğrultusunda 2012-2013 öğretim yılında açılmış olup halen eğitimini yürütmektedir. Programın eğitim dili İngilizce olup dinamik ve karmaşık bir yapıya sahip olan uluslararası arenada, uluslararası çevresel faktörlerin etkisini göz önünde bulundurarak çözüm önerileri üretebilmek ve stratejiler geliştirebilmek amacıyla yönetim ve organizasyon, ekonomi, finans, pazarlama, muhasebe, hukuk, dış ticaret ve uluslararası iş yönetimi gibi disiplinlerarası alanlarda kuramsal ve uygulamaya yönelik lisansüstü öğretim olanağı sunmaktadır.

Kazanılan Derece

İngilizce Dış Ticaret Yüksek Lisans

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Birinci Düzey (Lisans) diploması; Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavının (ALES) ilgili dalından ya da eşlenirliği kabul edilen sınavlardan (GRE/GMAT) en az 55 almış olmak; yabancı dil sınavlarından (ÜDS/KPDS/YDS/e-YDS/YÖKDİL) ya da eşlenirliği ÖSYM tarafından kabul edilmiş olan diğer yabancı dil sınavlarından en az 50 almış olmak ya da DEU Yabancı Diller Yüksekokulu'nun yaptığı sınavdan en az 55 almış olmak. Not Döküm Çizelgesi; Yüksek Lisans Bilim Sınavından en az 65 almış olmak.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

2 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 120 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Anabilim Dalı Dış Ticaret programında halen 19 öğretim üyesi bulunmaktadır. Fakülte bilgisayar laboratuarlarındaki, dinlenme salonlarındaki ve Fakülte kütüphanesindeki 85 bilgisayar mesai günlerinde 08.30 22.00 arası lisansüstü öğrencilerinin kullanımına açıktır. Öğrencilerimizin proje ve tez ile ilgili çalışmalarına destek sağlayabilecek tez kütüphanesi ile bilgisayar laboratuarı ve ayrıca, kablosuz ağ bağlantısı mevcuttur. Programda sunulan derslerin dili İngilizcedir. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Anabilim Dalı Dış Ticaret programında halen 19 öğretim üyesi bulunmaktadır. Fakülte bilgisayar laboratuarlarındaki, dinlenme salonlarındaki ve Fakülte kütüphanesindeki 85 bilgisayar mesai günlerinde 08.30 22.00 arası lisansüstü öğrencilerinin kullanımına açıktır. Öğrencilerimizin proje ve tez ile ilgili çalışmalarına destek sağlayabilecek tez kütüphanesi ile bilgisayar laboratuarı ve ayrıca, kablosuz ağ bağlantısı mevcuttur. Programda sunulan derslerin dili İngilizcedir.

Temel Program Kazanımları

1   Uluslararası ekonomi, işletmecilik, finans, pazarlama ve hukuk alanlarındaki bilgilerini dış ticaret alanında uzmanlık düzeyinde geliştirerek ve derinleştirerek bütüncül bir bakış açısı ile kullanabilme.
2   İthalat ve ihracat süreci, finansmanı ve belgeleri konularında edindiği bilgiyi uygulamaya dönüştürebilme.
3   Potansiyel pazar alternatiflerini araştırarak dış ticaret fırsatları yaratabilme ve uygun strateji geliştirebilme
4   Dış ticaret faaliyetleri ile ilgili ulusal ve uluslararası çevresel faktörleri ve gelişmeleri takip edebilme, yorumlayabilme, tartışabilme, bilimsel yöntemlere dayalı çözümler üretebilme.
5   Bağımsız ve kurum içi girişimcilik konusunda bilgi sahibi olma
6   Uluslararası iletişim, müzakere teknik ve stratejilerini kullanabilme.
7   Dış ticaret ile ilgili verileri bilgi teknolojileri yardımı ile toplayabilme, analiz edebilme, elde edilen bulguları raporlayabilme, sunabilme ve yorumlayarak karar verebilme.
8   Dış ticaret sorunlarına etik değerler çerçevesinde objektif ve sistematik bir yaklaşımla çözüm üretebilme, zamanı etkin kullanabilme ve gerektiğinde inisiyatif alabilme.
9   Takım çalışması yapabilme ve yaptırabilme.
10   Yazılı ve sözlü olarak Türkçe ve yabancı dilde etkin iletişim kurarak (B2); özgün fikirlerini savunabilme.

Mezunların İstihdam Profilleri

Dış Ticaret Yüksek Lisans Programından mezun olan öğrencilerimiz, dış ticaret firmalarının planlama veya operasyon bölümlerinde, uluslararası alanda faaliyet gösteren firmaların finans ve pazarlama bölümlerinde, bankalar, yerel, bölgesel veya uluslararası ticari kuruluşlar gibi dış ticaret ile doğrudan ilgili organizasyonlarda, ticaret odaları vb. meslek kuruluşlarında, serbest bölgelerde ve kalkınma ajanslarında istihdam edilirler. Bu programdan mezun olanlar dış ticaret alanında girişimci olabilir veya akademik kariyerine devam edebilir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Üçüncü düzey programlara başvurabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Dış Ticaret Tezli Yüksek Lisans programı iki öğretim yarıyılını ve bir tez çalışmasını kapsamaktadır. İki öğretim yarıyılı boyunca ilk dönem beş, ikinci dönem dört zorunlu olmak üzere toplam dokuz zorunlu ve beş seçimlik ders önerilmektedir. Öğrenciler her iki yarıyılda da beş ders alacak olup, alacakları derslerin ilk yarıyıl için tamamı zorunlu ders kapsamındadır. İkinci yarıyıl için ise dördü zorunlu ders, biri Anabilim Dalı Başkanlığınca alınması tavsiye edilen seçimlik dersler arasından seçilen bir ders olmak üzere beş ders alınmaktadır. Buna ek olarak program kapsamında her iki yarıyılda da bir bilimsel hazırlık dersi olmak üzere iki bilimsel hazırlık dersi de önerilmektedir. Öğrenciler üçüncü ve dördüncü yarıyılda tez çalışmalarını yürütmek ve başarmakla yükümlüdürler. Derslerin alınmasında ön koşul aranmamaktadır. Yüksek lisansın ilk yarıyılında jeo-ekonomik bölgeler, küresel ekonomi ve ticaret, uluslararası işletmecilik yönetimi gibi derslerle uluslararası ticarete giriş yapılmakta, ikinci dönemde ihracat-ithalat proje yönetimi, küresel girişimcilik ve stratejik yönetim dersleri ile öğrenciler alanlarında derinleşmektedirler. Ayrıca seçimlik ders ve tez ile uzmanlaşmaya devam etmektedirler. Küresel alanda oluşan değişiklikleri ve trendleri takip edebilme, değerlendirebilme ve yorumlayabilme ve dış ticarette kullanılan ihracat-ithalat yönetimi gibi operasyonel işlemleri yapabilme, stratejik kararlar verebilme önemlidir.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 SBE 5001 Techniques of Scientific Research And Publication Ethics ZORUNLU 3 0 0 5
G 2 DİŞ 5001 Jeo - Ekonomik Bölgeler ZORUNLU 3 0 0 6
G 3 DİŞ 5019 Küresel Ekonomi ZORUNLU 3 0 0 6
G 4 DİŞ 5017 Uluslararası Pazarlama Stratejileri ZORUNLU 3 0 0 7
G 5 DİŞ 5005 Ulaştırma, Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi ZORUNLU 3 0 0 6
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 DİŞ 5198 Uzmanlık Alanı ZORUNLU 2 0 0 2
B 2 DİŞ 5028 Uluslararası Finans ZORUNLU 3 0 0 5
B 3 DİŞ 5196 Seminer ZORUNLU 0 2 0 2
B 4 DİŞ 5032 İhracat-İthalat Proje Yönetimi ZORUNLU 3 0 0 5
B 5 DİŞ 5042 Uluslararası İşletmecilikte Güncel Konular ZORUNLU 3 0 0 5
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 11
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 DİŞ 5014 Küresel E-Ticaret SEÇMELİ 3 0 0 6
B 2 DİŞ 5020 Uluslararası Ticaret Finansmanı SEÇMELİ 3 0 0 6
B 3 DİŞ 5024 Küresel Ticaret Ortağı Olarak AB SEÇMELİ 3 0 0 6
B 4 DİŞ 5026 Uluslararası Ticaret Hukuku SEÇMELİ 3 0 0 5
B 5 DİŞ 5034 Çok Değişkenli Veri Analizi SEÇMELİ 3 0 0 6
B 6 DİŞ 5056 İletişim Becerileri ve Müzakere Teknikleri SEÇMELİ 3 0 0 5
B 7 DİŞ 5046 Küresel Ticaret Ortağı Olarak Afrika SEÇMELİ 3 0 0 6
B 8 DİŞ 5048 Küresel Ticaret Ortağı Olarak Amerika SEÇMELİ 3 0 0 6
B 9 DİŞ 5052 Küresel Girişimcilik SEÇMELİ 3 0 0 6
B 10 DİŞ 5050 Küresel Ticaret Ortağı Olarak Uzak Doğu ve Asya SEÇMELİ 3 0 0 6
B 11 DİŞ 5054 Yükselen Piyasalar SEÇMELİ 3 0 0 6
B 12 DİŞ 5044 Küresel Ticaret Ortağı Olarak Orta Doğu SEÇMELİ 3 0 0 6
 
3.Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 DİŞ 5099 Tez ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 
4.Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 DİŞ 5099 Tez ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği web adresi: http://www.sbe.deu.edu.tr/sbe/mevzuat

Mezuniyet Koşulları

Yüksek Lisans programı teziyle beraber ilgili dersler (54 AKTS) uzmanlık alanı dersi (3 AKTS) Seminer (3 AKTS) ve tez çalışması (60 AKTS) olmak üzere toplamda 120 AKTSden oluşur.Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Anabilim Dalı Başkanı : Prof.Dr.Canan Madran
canan.madran@deu.edu.tr
tel: 0232 3018281
fax:0232 4535062