DERECE PROGRAMLARI

: Endüstriyel Kalite Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Toplam Kalite Yönetimi Anabilim Dalı 2000 yılında kurulmuştur. 2012-2013 öğretim yılından itibaren Endüstriyel Kalite Yönetimi-Tezsiz yüksek lisans programı disiplinler arası bir program olarak açılmıştır. Üretim sektöründe sektöre (otomotiv, gıda vb.) özel kalite yönetim sistemi ve/veya laboratuar yönetim sistemi kurulması ve yürütülmesi, kalite planlaması, kontrolü ve iyileştirme çalışmalarında etkin olarak rol alabilecek uzman personel yetiştirilmesinde katkı sağlamayı amaç edinen programın eğitim dili Türkçedir.

Kazanılan Derece

Endüstriyel Kalite Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Lisans Diploması; Not Döküm Çizelgesi.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

1,5 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 90 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Toplam Kalite Yönetimi Yönetimi Anabilim Dalı Endüstriyel Kalite Yönetimi-Tezsiz programında farklı disiplinlerden 11 öğretim üyesi ve 3 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Öğrenci ve ders kullanımındaki PC sayısı (Laboratuar), 40 adet olup hafta içi her gün saat 8.30 ile 17.00 arası kullanıma açıktır. Öğrencilerimizin proje ve tez ile ilgili çalışmalarına destek sağlayabilecek tez kütüphanesi ile bilgisayar laboratuarı ve ayrıca, kablosuz ağ bağlantısı mevcuttur. Programda sunulan derslerin dili Türkçedir.

Temel Program Kazanımları

1   Kalite, kalite yönetim sistemleri ve kalite/verimlilik iyileştirme ile ilgili kavramları bilir ve bu kavramları hayata geçirmek için gerekli yöntemlerle ilgili bilgilere sahiptir.
2   Üretim ve ölçüm hizmeti kuruluşlarına özel kalite yönetim sistemleri dahil olmak üzere, kalite yönetim sistemlerinin kurulması ve yerleşik hale getirilmesi için gerekli bilgilere sahiptir.
3   Ürün/süreç tasarımı, üretim ve laboratuar yönetimi ile ilgili süreçler içerisinde yönetim, mühendislik ve istatistik disiplinlerinin senkronize ve etkileşimli olarak nasıl birlikte kullanılacağını bilir.
4   Kalite felsefesini benimser ve iş süreçlerini sürekli iyileştirmek için gerekli bilgi ve motivasyona sahiptir.
5   Kalite yönetimi içerisinde yönetim ve istatistik disiplinlerinin senkronize ve etkileşimli olarak nasıl birlikte kullanılacağını bilir.
6   Kalite yönetim sistemlerinin başarısının ölçülmesinde önem taşıyan kalite maliyetleri sistemlerini kurulması, işletilmesi ve analiz sonuçlarından yapılandırılan verilerin yönetim kararlarında kullanımı hakkında bilgi sahibidir.
7   Analitik düşünme ve kalite ile ilgili olaylara sistematik yaklaşma becerilerine sahiptir.
8   İş süreçlerinin performansını, gerekli yönetsel ve istatistik teknikleri ve problem çözme yaklaşımlarını kullanarak etkin bir şekilde arttırma becerisine sahiptir.
9   Kalite yönetimi ile ilgili konularda takım üyelerine bilgileri sunma becerisine sahiptir.
10   Kalite çalışmalarının maliyetleri hakkında (toplam kalite maliyetleri) ve kalite maliyet türleri arasındaki ilişkiler hakkında yönetime bilgi sunma becerisine sahiptir.
11   Kalite yönetimi, kalite iyileştirme ve yeni ürün/süreç tasarımı ile ilgili projelerde, takım üyelerini yönetebilme yetkinliğine sahiptir.
12   Kalite konusunda literatürü ve dünyadaki gelişmeleri izleyebilir ve katkıda bulunma potansiyeline sahiptir.
13   Kalite konusundaki teorik bilgileri desteklemek amacı ile, etkinlik ve verimlilik yönetimi, kalite yönetimi ve iyileştirmeler üzerinde tartışma ve analizler gerçekleştirerek, uygulamalarda takım yöneticisi veya üyesi olarak sorumluluk alma yetkinliğine sahiptir.
14   Kalite maliyet modellerinden uygun olanını uygulayarak kalite çalışmalarının (toplam kalite maliyetlerinin) genel üretim maliyetleri içerisindeki rolü ve etkilerini açıklama yetkinliğine sahiptir.

Mezunların İstihdam Profilleri

Endüstriyel Kalite Yönetimi-Tezsiz yüksek lisans programını tamamlayan mezunlarımız üretim işletmelerinde kalite birimlerinde istihdam edilebilirler ve aşağıda sıralanan görevleri yürütebilirler:
- Özellikle endüstriyel kuruluşlarda kalite yönetim sistemlerinin ve laboratuar yönetim sistemlerinin kuruluşu ve idaresinde yönetim temsilcisi veya kalite yönetim sistem sorumlusu olarak görev alabilirler.
- Kuruluş içi Kalite yönetim sistemi tetkiklerini gerçekleştirebilirler.
- Kalite kontrolü faaliyetlerinde görev alabilirler.
- Ürün ve üretim süreci tasarımı ve geliştirme esnasında uygulanan kalite planlaması ve iyileştirme faaliyetlerinde görev alabilirler.
- Kalite problemlerinin çözümü için gerçekleştirilen projelerde yöneticilik veya oluşturulan iyileştirme takımlarında etkin bir takım üyeliği yapabilirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Mezunlar kendi uzmanlık alanlarında ilgili iş pozisyonlarına başvurabilirler.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Endüstriyel Kalite Yönetimi-Tezsiz yüksek lisans programında tüm dersler zorunlu olup, 3 dönemde gerçekleştirilen derslerini başarıyla tamamlayan öğrenciler, son dönemlerinde proje yürütmek ve başarmakla yükümlüdürler. Derslerin alınmasında ön koşul aranmamaktadır. Teorik derslerden oluşan programın derslerinde Endüstriyel Kalite Yönetimi alanına temel oluşturan diğer disiplinlerden yararlanabilme ve bu disiplinlere ilişkin ileri düzeyde bilgilere sahip olabilme ve Endüstriyel Kalite Yönetimi alanına ilişkin kavram ve fikirleri bilimsel yöntemlerle inceleyebilme, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, alana ilişkin yenilikleri ve yenilikçi çalışma ilkelerini uygulamaya koyabilme önemlidir.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 EKY 7001 Olasılık ve İstatistik ZORUNLU 2 0 0 7
G 2 EKY 7007 Kalite Yönetim Sistemleri ZORUNLU 3 0 0 8
G 3 EKY 7005 Yalın Üretim Teknikleri ZORUNLU 3 0 0 8
G 4 EKY 7003 Kalite Yönetimi ve Felsefesi ZORUNLU 2 0 0 7
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 EKY 7002 İstatistiksel Kalite Kontrol Teknikleri ZORUNLU 3 0 0 8
B 2 EKY 7008 Süreç İyileştirme Teknikleri ZORUNLU 3 0 0 8
B 3 EKY 7006 Kalite Teknikleri ZORUNLU 2 0 0 7
B 4 EKY 7004 Deney Tasarımı ve Taguchi Teknikleri ZORUNLU 2 0 0 7
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 
3 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 EKY 7009 Güvenilirlik ve Tasarım Yönetimi ZORUNLU 3 0 0 7
G 2 EKY 7011 Ölçüm ve Kalibrasyon ZORUNLU 2 0 0 6
G 3 EKY 7099 Dönem Projesi ZORUNLU 0 0 0 4
G 4 EKY 7015 İstatistiksel Düşünce ve Altı Sigma ZORUNLU 3 0 0 7
G 5 EKY 7013 Kalite Ekonomisi ZORUNLU 2 0 0 6
TOPLAM:   30
 
3 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği web adresi: http://www.sbe.deu.edu.tr/sbe/mevzuat

Mezuniyet Koşulları

Tezsiz Yüksek Lisans programı, ilgili dersler (86 AKTS) ve Dönem Projesi (4 AKTS) olmak üzere toplamda 90 AKTS'den oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Onur Özveri
Tel: 0232 3018857
Faks: 0232 4530266
E-posta: onur.ozveri@deu.edu.tr