DERECE PROGRAMLARI

: Çevre Mühendisliği Doktora

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı, 1982 yılında kurulan Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Çevre Teknolojisi ve Çevre Bilimleri Anabilim dalları ile ilk olarak faaliyete geçmiştir. Daha sonra anabilim dalları birleşerek Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı çatısı altında toplanmıştır. 1984 yılına dek eğitim dili Türkçe iken, bu tarihten itibaren eğitim dili İngilizce olmuştur. Günümüze değin 284 lisansüstü tez çalışması tamamlanmıştır. Mezunların 53 tanesi Doktora, 231 tanesi Yüksek Lisans mezunudur. Çevre Mühendisliği Anabilim Dalında halen 71 Yüksek Lisans ve 11 Doktora öğrencisi öğrenimlerine devam etmektedir. Anabilim dalı öğretim kadrosu ise 15 profesör, 6 doçent ve 2 Dr Ogr. Uyesinden oluşmaktadır. Yürütülen lisansüstü öğretim çalışmaları kapsamında hava kirliliği kontrolü, su ve atık su kirliliği kontrolü, katı atıkların yönetimi ile arıtma çamurlarının kontrolü ve yönetimi konularında birçok tez çalışması tamamlanmıştır.

Kazanılan Derece

Çevre Mühendisliği Doktora Derecesi

Derecenin Düzeyi

Üçüncü Düzey (Doktora Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Yüksek Lisans Derecesi diploması, minimum 80/100 veya 3/4 genel not ortalaması, ülke çapında yapılan Lisansüstü Giriş Sınavından (ALES) ilgili alanda en az 60 puan, Enstitü giriş sınavından en az 70 puan, YDS sınavından en az 55 puan veya YÖK tarafından tanınan sınavlardan eşdeğer puan

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği, Ana Bilim Dalı Başkanlığı'nın uygun görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile Enstitü Kurulu'nca belirlenen yatay geçiş koşullarını sağlamaları halinde Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül'de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile kabul edilebilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

4 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl,her yarıyılda 16 hafta, toplam 240 AKTS

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Bölümümüz 12 profesör, 4 doçent, 4 yardımcı doçent, 3 öğretim görevlisi, 4 uzman, 19 araştırma görevlisi ve 3 teknisyenden oluşan ve her biri kendi konusunda özel bilgi birikimine sahip geniş bir kadro ile eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir.
a) Yüksek Lisans programı kapsamında bir zorunlu ve 35 seçmeli olmak üzere toplam 36 ders yer almaktadır. Ayrıca Matematik bölümünden alınan üç adet servis dersi de programda mevcuttur. Program derslerinin 13 tanesi genel mühendislik, istatistik ve modelleme konularında, 12 tanesi su ve atıksu arıtımı ve yüzeysel su modellemesi konusunda, üç tanesi hava kirliliği kontrolü ve modellemesi, üç tanesi toprak ve yer altı suları kirliliği kontrolü ve modellemesi, üç tanesi katı atık teknolojileri ve iki tanesi de artıma çamuru kontrolü ve yönetimi konusundadır. Yüksek Lisans programı derslerinin 15 tanesi Güz ve 21 tanesi Bahar yarıyıllarında açılmaktadır.
b) Yüksek Lisans Programı kapsamında öğrenciler öncelikle almaları gereken zorunlu AKTS kredilerini tamamlamaktadırlar. Birinci yarıyılın sonunda çalışma konularını belirleyen öğrenciler kendi belirledikleri danışman hocaları ile ikinci yarıyılda M.Sc. Seminar dersi kapsamında çalışmalarına başlarlar. Yüksek Lisans eğitimi süresi en az üç yarıyıl ve en fazla dört yarıyıl olup gerekli hallerde iki yarıyıl daha ek süre verilebilmektedir. Süre sonunda öğrencinin üç kişiden oluşan bilim kuruluna sunacağı tezin başarılı bulunması istenir.
Öğrencilerin tez çalışmaları büyük oranda, Anabilim dalı öğretim üyelerinin sorumluluğunda bulunan araştırma laboratuarlarında, bu laboratuarlarda bulunan ileri teknolojiye sahip cihaz ve sistemlerden yararlanılarak yürütülür. Ayrıca gene öğrencilerin yararlanabileceği bir adet genel ön hazırlık laboratuarı ve bir adet te prototip sistemlerin çalıştırılmasına ayrılmış araştırma binası mevcuttur ve araştırmacıların hizmetindedir.
DEÜ, Lisansüstü tez çalışmalarını İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı çatısı altındaki Bilimsel Araştırma Projesi birimi tarafından temin edilen bütçeler ile desteklemekte olup birçok tez çalışmasının mali kaynağı bu birim tarafından karşılanmaktadır.
Yabancı Dilde Verilen Derslerin Oranı: %100

Temel Program Kazanımları

1   Temel bilimleri, matematik ve mühendislik bilimlerini üst düzeyde anlar ve uygular.
2   Çevre Mühendisliği alanında en son gelişmeler dâhil olmak üzere kapsamlı bilgi sahibidir.
3   Alanında en yeni bilgilere ulaşıp bunları kavrar, araştırma yapabilmek için gerekli becerilere ve üst düzeyde yeterliğe sahiptir.
4   Bilime veya teknolojiye yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar.
5   Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygular, sonuçlandırır ve bu süreci yönetir.
6   Çalışmalarının çıktılarını yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur.
7   Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri değerlendirir, bunları bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır.
8   Uzmanlık alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar.
9   Uzmanlık alanında çalışanlarla daha geniş topluluklarda iletişim kurar, bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanır.

Mezunların İstihdam Profilleri

Yüksek Lisans programından geçmiş yıllarda mezun olan 231 öğrenciden 119 öğrencinin(%52) iş bilgilerine ulaşılmıştır. Ulaşılabilen mezunların %90 gibi büyük bir oranı Çevre Mühendisliği alanında mesleki faaliyet yürütmektedir. Mesleki faaliyetlerin işyerlerine göre dağılımı ise şöyledir;
i) %34 lük bir kısım Üniversiteler, enstitüler veya diğer araştırma kuruluşlarında öğretim üye ve yardımcısı veya araştırmacı pozisyonunda çalışmaktadır
ii) Mezunların %43 ü özel sektörde çalışmaktadır. Özel sektör, fabrikalar ve işletmeler olabildiği gibi mühendislik firmaları ve çevre danışmanlık büroları da olabilmektedir.
iii) Mezunların %17 lik bir kısmı ise belediyeler, bakanlıklar gibi kamu kurumlarında çalışmaktadır.
iv) Serbest olarak çalışan bir mezun bulunmakta olup çalışmayan mezunların oranı %6 dır.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Mezunlar doktora sonrası çalışmalara başvurabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Programın zorunlu derslerine ek olarak, öğrenciler danışmanlarının onayı ile kendi tez konularına uygun seçmeli derslere kayıtlanırlar. Gerekli durumlarda, danışmanının onayı ile başka programlardan (DEU veya diğer üniversiteler) da derslere kayıtlanabilirler. ENV 5001 Çevre Mühendisliği Lisans diplomasına sahip olmayan öğrenciler için zorunludur. Öğrencinin danışmanının onayı ile MAT5101 Applied Mathematics (3 0 0) veya MAT5102 Numerical and Approximate Methods (3 0 0) veya MAT5151 Methods of Applied Mathematics (3 0 0) derslerinden birini zorunlu olarak alması gerekir. Ancak Yüksek Lisans öğrenimi esnasında alınmış olması halinde zorunlu değildir.Öğrencinin zorunlu olarak alması gereken bu ders danışmanınca ders kayıtlarında mutlaka Enstitüye bildirilir. Çevre Mühendisliği Anabilim Dalında doktora yapabilmek için Çevre Mühendisliği Bölümünden yüksek lisans diplomasına veya yüksek lisans başka bir Anabilim Dalında yapılmış ise Çevre Mühendisliği Bölümünde lisans diplomasına sahip olmak gerekmektedir.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
 
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 ENV 5001 Çevre Teknolojisi Esasları ZORUNLU 4 0 0 8
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 22
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 FBE 6668 Bilim Felsefesi ve Etiği ZORUNLU 3 0 0 5
B 2 ENV 6098 Doktora Uzmanlık Alanı ZORUNLU 3 0 0 9
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 16
TOPLAM:   30
 
3 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 ENV 6094 Doktora Seminer ZORUNLU 0 3 0 5
G 2 ENV 6098 Doktora Uzmanlık Alanı ZORUNLU 3 0 0 9
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 16
TOPLAM:   30
 
4 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 ENV 6099 Doktora Tez ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 
5 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 ENV 6099 Doktora Tez ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 
6 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 ENV 6099 Doktora Tez ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 
7 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 ENV 6099 Doktora Tez ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 
8 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 ENV 6099 Doktora Tez ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 
HER DÖNEM AKTS'YE GÖRE SEÇİLEBİLİR DERSLER
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
Z 1 ENV 5003 Su Arıtım Teknolojisi -I SEÇMELİ 3 1 0 7
Z 2 MAT 5151 Uygulamalı Matematiğin Yöntemleri SEÇMELİ 3 0 0 9
Z 3 MAT 5101 Uygulamalı Matematik SEÇMELİ 3 0 0 9
Z 4 ENV 5059 İstatistiksel Deney Tasarımı ve Değerlendirmesi SEÇMELİ 3 0 0 6
Z 5 ENV 6011 Arıtma Çamurlarının Yönetimi SEÇMELİ 3 0 0 6
Z 6 ENV 5057 Çevre Mühendisliği'nde Fiziksel Süreçler SEÇMELİ 3 0 0 7
Z 7 ENV 5055 Yüzeysel Su Kalitesi Modellemesi SEÇMELİ 3 0 0 6
Z 8 ENV 6009 Yenilikçi Katı Atık Teknolojileri SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 9 ENV 6001 İleri Arıtma Teknolojileri SEÇMELİ 3 0 0 6
Z 10 ENV 5033 Yeraltı Suyunun Sayısal Modellemesi SEÇMELİ 3 0 0 6
Z 11 ENV 5031 Atıksuların Arıtılması ve Yeniden Kullanılması SEÇMELİ 3 0 0 6
Z 12 ENV 5025 Atık Gaz Kontrolünde Temel İşlemler SEÇMELİ 2 0 0 4
Z 13 ENV 5023 Kirlilik Önleme Teknikleri SEÇMELİ 2 0 0 4
Z 14 ENV 5021 Biyoçevre Mühendisliğinde Gelişmeler SEÇMELİ 2 0 0 7
Z 15 ENV 5017 Endüstriyel Atıksu Arıtımı-I SEÇMELİ 2 0 0 4
Z 16 ENV 5015 Çevre Biyoteknolojisinin Temelleri-I SEÇMELİ 3 0 0 8
Z 17 ENV 5013 Hava Kirleticilerin Ölçümü SEÇMELİ 2 0 0 4
Z 18 ENV 5011 Azot ve Fosforun Biyolojik Uzaklaştırılması SEÇMELİ 2 0 0 4
Z 19 ENV 5005 Altyapı Sistemleri SEÇMELİ 2 0 0 4
Z 20 ENV 5061 Model Destekli İnorganik Su Arıtımı SEÇMELİ 3 0 0 3
Z 21 ENV 5030 Aktif Çamur Prosesi İşletimi SEÇMELİ 2 0 0 4
Z 22 ENV 5002 Su Kimyası SEÇMELİ 3 0 1 9
Z 23 ENV 5032 Endüstriyel Hava Kirliliği Kontrolü SEÇMELİ 3 0 0 6
Z 24 ENV 5056 Nehirlerde Akım ve Kirletici Taşınımının Sayısal Modellemesi SEÇMELİ 3 0 0 4
Z 25 ENV 5034 Doğal Arıtma Sistemleri SEÇMELİ 3 0 0 6
Z 26 ENV 5028 Çevresel Modelleme SEÇMELİ 2 0 0 4
Z 27 ENV 5026 Anaerobik Arıtma SEÇMELİ 2 0 0 4
Z 28 MAT 5102 Numerik ve Yaklaşık Yöntemler SEÇMELİ 3 0 0 9
Z 29 ENV 5024 Atıkların Arıtımında Yeni Biyoprosesler SEÇMELİ 2 0 0 4
Z 30 ENV 5060 Deneylerin Bilgisayar Destekli Tasarım ve Analizi SEÇMELİ 3 0 0 6
Z 31 ENV 5022 Biyolojik Atık Arıtma Sistemlerinin Matematiksel Modellenmesi SEÇMELİ 2 0 0 4
Z 32 ENV 6006 Fiziksel ve Kimyasal Arıtım SEÇMELİ 3 0 0 6
Z 33 ENV 5020 Çevresel Veri Değerlendirme SEÇMELİ 4 0 0 9
Z 34 ENV 5018 Endüstriyel Atıksu Arıtımı-II SEÇMELİ 2 0 0 4
Z 35 ENV 6004 Tehlikeli Atıkların Yönetimi SEÇMELİ 3 0 0 6
Z 36 ENV 5016 Çevre Biyoteknolojisinin Temelleri-II SEÇMELİ 3 0 0 9
Z 37 ENV 5062 Katı Atıkların Yönetimi SEÇMELİ 2 0 0 4
Z 38 ENV 5042 Toprak Kirlenmesi ve Arıtımı SEÇMELİ 3 0 0 6
Z 39 ENV 5012 Su Kalitesi Yönetimi SEÇMELİ 2 0 0 4
Z 40 ENV 5040 Anaerobik Proseslerin Tasarımı ve Modellemesi SEÇMELİ 3 0 0 6
Z 41 ENV 5008 Hava Kirliliği Kontrol Teknikleri SEÇMELİ 2 0 0 4
Z 42 ENV 5038 Çamur İşleme ve Bertaraf Sistemlerinin Tasarımı SEÇMELİ 3 0 0 6
Z 43 ENV 5004 Su Arıtım Teknolojisi -II SEÇMELİ 3 1 0 9
Z 44 ENV 5036 İleri Katı Atık Teknolojileri SEÇMELİ 2 0 0 6
Z 45 ENV 5044 Kirleticilerin Yeraltındaki Akıbeti ve Taşınımı SEÇMELİ 3 0 0 6
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Sınavlar ve geçme notları ile ilgili olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları uygulanmaktadır.
Ders değerlendirme kriterleri, o dersi veren öğretim üyesi (üyeleri) tarafından tanımlanır ve bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda verilir.

Mezuniyet Koşulları

Üçüncü devre (Doktora Derecesi) Programı dersler (en az 67 AKTS), Ph. D. Seminar (5 AKTS), Ph. D. Research (18 AKTS) / Ph. D. Thesis (150 AKTS), tez önerisi, doktora yeterlik sınavı ve tez sınavı olmak üzere toplam 240 AKTS kredisinden oluşmaktadır. Öğrenciler minimum 2.50/4.00 Ağırlıklı Not Ortalaması'na sahip olmalı ve tüm dersleri en az CB / S / TP notları ile geçmelidir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Bölüm Başkanı : Deniz DÖLGEN
E-Posta : cevre@deu.edu.tr
Telefon : +90 (232) 301 71 00
Dokuz Eylül Üniversitesi
Çevre Mühendisliği Bölümü
Tınaztepe Kampüsü, 35160 Buca, İZMİR