DERECE PROGRAMLARI

: Özel Hukuk Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

1982 yılında faaliyete başlayan Sosyal Bilimler Enstitüsü, sürekli gelişmeyi kendine amaç edinerek, hedefi evrensel düzeyde lisansüstü eğitim ve öğretim hizmeti sunmaktır. Özel hukuk Yüksek lisans programı, lisans döneminde elde edilen temel üzerinde uzmanlaşmayı, derinleşmeyi ve araştırma yeteneğinin gelişmesini amaçlayan bir program olarak açılmaktadır. Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Anabilimdalı bünyesinde açılan bu programda özel hukukun temel kavramlarına ilişkin dersler verilmektedir.

Kazanılan Derece

Özel Hukuk, Yüksek Lisans Derecesi

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Öğretim Uygulama Esasları m. 4-13. maddelerde açıklanmıştır.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Yatay Geçişle gelen öğrenciler:
Türkiye deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır.
Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; fakülte ve yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir.

Dikey Geçişle gelen öğrenciler:
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir.
Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

2 yıl (bir yıl İngilizce hazırlık sınıfı),1 yılda 2 yarıyıl,her yarıyılda 16 hafta, 120 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Evrensel hukuk ilkelerini özümsemiş, hukukun kavram ve kurallarına, hukuk mevzuatına hâkim yüksek düzeyde hukukçu yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Burada, araştırmaya dayalı bir eğitim süreci sonucunda, ulusal ve uluslar arası gelişmeler takip edilerek, değerlendirilecektir. Hukuki sorun ve uyuşmazlıkların tespit edilerek çözümlenmesini sağlayan bir birikim hedeflenmektedir. Bu eğitim sonucu, hukuki muhakeme yetisiyle donatılmış, eleştirel düşünme ve bireyleri ve toplumu hukuki konularda aydınlatabilme yeteneği de geliştirilecektir. Uluslararası akademik platformlarda bilimsel çalışma yapıp, görüş ve bildiri de sunabilen uluslararası düzeyde hukukçu yetiştirilmesi de temel hedeflerdendir.Bu program kapsamında Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku, İş Hukuku, Medeni Usul Hukuku gibi özel hukukun temel alanlarına ilişkin dersler verilmektedir. Her yarım dönem öğrencilere alınması zorunlu olan ders sayısının iki katı oranında ders sunulmaktadır. Öğrenciler yukarıda belirtilen alanlara ilişkin olarak kendilerine sunulan dersler arasında seçim yapmaktadırlar. Bu sayede öğrencilere istedikleri alanda çalışabilme ve uzmanlaşabilme imkanı tanınmış olmaktadır.Bu programdaki öğrenciye, birinci yarıyıl sonuna kadar, yüksek lisans sürecinin her aşamasında öğrenciye rehberlik etmesi amacıyla, öğretim üyeleri arasından bir tez danışmanı atanır.

Temel Program Kazanımları

1   Lisans düzeyinde elde etmiş olduğu bilgileri uzmanlık düzeyinde derinleştirir.
2   Özel hukuk alanıyla ilgili bilgileri eleştirel bir gözle değrendirerek ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütme yetkinliğine sahiptir.
3   Özel hukuk alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme becerisine sahiptir.
4   Özel hukuk alanında bağımsız çalışmaları yürütebilecek araştırma yöntem bilimi ve alan yazın bilgi birikimini kazanmıştır.
5   Özel hukuk alanındaki bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturabilme ve uzmanlık gerektiren sorunları bilimsel araştırma yöntemleri kullanarak çözme becerisine sahiptir.
6   Özel hukuk alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, farklı seviyelerde, yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarma yetkinliğine sahiptir.
7   Özel hukuk alanına ilişkin yabancı çalışmaları takip edebilmek, uluslararası düzeyde çeşitli sosyal etkileşim ve bilimsel çalışma grupları içinde yer almak ve kendi çalışmalarını uluslararası düzeyde paylaşabilmek için en az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim becerilerine sahiptir.
8   Özel hukuk alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme ve bunları öğretme ve denetleme yetkinliğine sahiptir.
9   Sosyal ilişkileri ve bunlarla ilgili normları eleştirme, bunları geliştirme ve gerektiğinde değişmesi için girişimde bulunma yetkinliğine sahiptir.
10   Özel hukuk alanındaki uygulamalarda karşılaşacağı öngörülemeyen karmaşık durumlarda, yeni yaklaşımlar geliştirme ve sorumluluk alarak çözüm üretme yetkinliğine sahiptir.
11   Özel hukuk alanıyla ilgili düşünce ve teorileri şüpheci, mantıksal, analitik ve bağımsız bir bakış açısıyla ele alarak eleştirel bir gözle değerlendirir.
12   Özel hukuk alanına yenilik getiren ulusal ve uluslararası düzeyde yayınlanabilir nitelik taşıyan yayınlarla alana katkıda bulunur.
13   Alanının gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilir.
14   Ekipler halide çalışabilme ve liderlik yapabilme becerilerini kazanır.

Mezunların İstihdam Profilleri

İlgili Yüksek Lisans Derecesi, mezunun mesleğini icra etmesini sağlar.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Mezunlar kendi uzmanlık alanlarında ilgili iş pozisyonlarına başvurabilirler.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Özel Hukuk Tezsiz Yüksek Lisans Programında toplam 12 zorunlu(4 tane birinci dönem, 4 tane ikinci dönem, 4 tane üçüncü dönem), 3 seçimlik (her dönem 1 tane) ders almalıdırlar. Bütün seçimlik dersler Anabilim Dalı tarafından verilmektedir. Havuzdan ya da ortak seçimlik/zorunlu ders bulunmamaktadır. Ön koşullu ders yoktur. Tüm dersler dönemliktir.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 ÖZH 7001 Hukuk Metodolojisi ZORUNLU 3 0 0 6
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 24
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 ÖZH 7003 Anonim Ortaklıklarda Denetim SEÇMELİ 3 0 0 6
G 2 ÖZH 7005 Sağlık Hukuku SEÇMELİ 3 0 0 6
G 3 ÖZH 7007 İşin Düzenlenmesi SEÇMELİ 3 0 0 6
G 4 ÖZH 7009 Milletlerarası Ticari Uyuşmazlıkların Çözüm Yolları SEÇMELİ 3 0 0 6
G 5 ÖZH 7011 Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Veçhelerine Dair Sözleşme SEÇMELİ 3 0 0 6
G 6 ÖZH 7013 İnşaat Hukuku SEÇMELİ 3 0 0 6
G 7 ÖZH 7027 Ücretin Korunması SEÇMELİ 3 0 0 6
G 8 ÖZH 7017 Yabancı Mahkeme Kararlarının Türk Hukukunda Tanınması ve Tenfizi SEÇMELİ 3 0 0 6
G 9 ÖZH 7019 Muris Muvazaası ve Tenkis Davası SEÇMELİ 3 0 0 6
G 10 ÖZH 7021 Milletlerarası Taşınır Mal Satımı Sözleşmesi SEÇMELİ 3 0 0 6
G 11 ÖZH 7023 Rehin Hukuku SEÇMELİ 3 0 0 6
G 12 ÖZH 7025 İş Sağlığı ve Güvenliği Hukuku SEÇMELİ 3 0 0 6
G 13 ÖZH 7015 Yeni Kira Hukuku SEÇMELİ 3 0 0 6
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 ÖZH 7199 Dönem Projesi ZORUNLU 0 1 0 5
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 25
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 ÖZH 7026 Toplu İş Hukukunun Güncel Sorunları SEÇMELİ 3 0 0 5
B 2 ÖZH 7028 Milletlerarası Adli Yardım SEÇMELİ 3 0 0 5
B 3 ÖZH 7030 Yeni TTK'ya Göre Şirketler Topluluğu Hukuku SEÇMELİ 3 0 0 5
B 4 ÖZH 7032 Kefalet Hukuku SEÇMELİ 3 0 0 5
B 5 ÖZH 7034 Milletlerarası Tahkim SEÇMELİ 3 0 0 5
B 6 ÖZH 7048 İş Sözleşmesinin Sona Ermesi SEÇMELİ 3 0 0 5
B 7 ÖZH 7038 Tüketici Hukuku SEÇMELİ 3 0 0 5
B 8 ÖZH 7040 Kat Mülkiyeti Hukuku SEÇMELİ 3 0 0 5
B 9 ÖZH 7042 Yeni Borçlar Kanununun Getirdiği Yenilikler ve Uygulanması SEÇMELİ 3 0 0 5
B 10 ÖZH 7044 Anonim Ortaklık Genel Kurul Kararlarının Hükümsüzlüğü Davalarında Yargılama Hukuku Sorunları SEÇMELİ 3 0 0 5
B 11 ÖZH 7046 Sosyal Güvenlik Hukukunun Güncel Sorunları SEÇMELİ 3 0 0 5
B 12 ÖZH 7036 UNIDROIT Prensiplerinin Milletlerarası Ticari Sözleşmelere Uygulanması SEÇMELİ 3 0 0 5
 
3 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 30
TOPLAM:   30
 
3 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği web adresi: http://www.sbe.deu.edu.tr/sbe/mevzuat

Mezuniyet Koşulları

Tezsiz Yüksek Lisans programı, ilgili dersler (85 AKTS) ve Dönem Projesi (5 AKTS) olmak üzere toplamda 90 AKTS den oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam Gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Prof.Dr. Murat AYDOĞDU
e-posta: maydogdu1970@gmail.com