: ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK

Uluslararası Ticaret

DR.ÖĞR.ÜYESİ MUSTAFA ÜNÜVAR

Uluslararası Ticaret

Uluslararası ticaret ve işletmeciliğe ilişkin edinilen bilgilerle iş hayatında karşılaştığı durumları; sektörel, ulusal ve uluslararası iş çevresindeki gelişmeleri anlayabilme, açıklayabilme ve tartışabilme.

1   Uluslararası ticaret ve işletmeciliğe ilişkin temel disiplinlerin kavram, kuram ve tekniklerini anlama ve öğrenme.
2   Ticarete ilişkin ulusal ve uluslararası kurumları ve fonksiyonlarını anlama ve öğrenme.
3   Uluslararası ticaret ve işletmeciliğe ilişkin edindiği bilgilerle iş hayatında karşılaştığı durumları; sektörel, ulusal ve uluslararası iş çevresindeki gelişmeleri anlayabilme, açıklayabilme ve tartışabilme.
4   Sektörel, ulusal ve uluslararası iş çevrelerindeki gelişmeleri disiplinler arası yaklaşımla değerlendirebilme ve çözümleyebilme. olarak sorumlu tutum ve davranışların benimsenmesi.
5   Uluslararası ticari faaliyetlerin neden olabileceği ulusal, bölgesel ve küresel düzeydeki (hukuki, çevreci, kültürel, sosyal, etik vb.) sorunların bilincinde olarak sorumlu tutum ve davranışların benimsenmesi.

1 Uluslararası İş Çevresi Çevresi (uluslararası işletmecilikte rol oynayan taraflar, küreselleşme, küreselleşmenin itici güçleri, iş ve ücretler üzerine tartışmalar, geliş eşitsizliği üzerine tartışmalar, kültür, egemenlik ve çevre üzerine tartışmalar)
2 Kültürlerarası İşletmecilik (kültür, değerler ve tutumlar, sosyal yapı ve etkileşim, din ve kişisel iletişim, küresel iş sahasında kültür) Politik Ekonomi ve Etik (politik sistemler, ekonomik sistemler, legal sistemler, küresel hukuki sorunlar, etik ve sosyal sorumluluk)
3 Ülkelerin Ekonomik Gelişmesi (ekonomik gelişme, ekonomik geçiş, politik risk, politik riskin yönetimi, gelişen pazarlar ve ekonomik geçiş)
4 Uluslararası Ticaret Teorileri (uluslararası ticaretin faydaları, hacmi, özellikleri, merkantalizm, mutlak ve mukayeseli üstünlük teorileri, üretim faktörleri dağılımı teorisi, uluslararası ürün yaşam evresi teorisi, yeni ticaret teorisi, ulusal rekabet üstünlüğü)
5 Ticaretin Politik Ekonomisi (hükümetlerin ticarete müdahale nedenleri, ticareti artırma araçları, ticareti kısıtlama araçları, küresel ticaret sistemi)
6 Doğrudan Yabancı Yatırım (doğrudan yabancı yatırımın özellikleri, doğrudan yabancı yatırım teorileri, yönetim sorunları, hükümet müdahaleleri)
7 Ara Sınav - Doğrudan Yabancı Yatırım (doğrudan yabancı yatırımın özellikleri, doğrudan yabancı yatırım teorileri, yönetim sorunları, hükümet müdahaleleri)
8 Ara Sınav - Bölgesel Ekonomik Bütünleşmeler (bütünleşme düzeyleri ve tartışmalar, Avrupa, Amerika, Asya ve diğer bölgelerde bütünleşmeler)
9 Bölgesel Ekonomik Bütünleşmeler (bütünleşme düzeyleri ve tartışmalar, Avrupa, Amerika, Asya ve diğer bölgelerde bütünleşmeler)
10 Uluslararası Finansal Piyasalar (uluslararası sermaye piyasasının önemi, uluslararası sermaye piyasasının unsurları, uluslararası para piyasası, uluslararası para piyasası araçları ve kurumları)
11 Uluslararası Para Piyasası (döviz kurlarının önemi, döviz kurlarını belirleyen etmenler, sabit kur sistemi, dalgalı kur sistemi)
12 Uluslararası İşletmecilikte Strateji ve Örgütlenme (şirket analizi, strateji kurma, örgütsel yapı konuları, örgütsel yapı türleri) Uluslararası Fırsatların Analizi (ulusal pazarlar, pazar araştırması ve seçimi, ikincil pazar araştırması, birincil pazar araştırması)
13 Uluslararası Pazarlara Giriş Yöntemlerinin Seçimi ve Yönetimi Ürünlerin Geliştirilmesi ve Pazarlanması
14 Uluslararası Üretim İşlemlerinin Yönetimi Çalışanların İşe Alımı ve Yönetimi
15 Final sınavı
16 Final sınavı

John J. Wild, Kenneth L. Wild, (Çev. Editörü: Doç.Dr. Güler Sağlam Arı) ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK - Küreselleşmenin Zorlukları, Nobel, 2017)
S. Tamer Cavusgil, John Riesenberger, Gary Knight - International Business The New Realities, Pearson, 2016.
John J. Wild, Kenneth L. Wild, INTERNATIONAL BUSINESS - The Challenges of Globalization, Pearson, 2015.

Anlatım metodu, soru-cevap metodu, tartışma metodu, örnek olay ve problem çözme metodu

1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60

Ödev, vize ve final sınavları yoluyla problem çözme yeteneği, uygulama yeteneği, analiz etme, sentezleme ve eleştirel düşünme yeteneği.

Dokuz Eylül Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları