DERS ADI

: İŞLETME YÖNETİMİ II

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
UBY 1004 İŞLETME YÖNETİMİ II ZORUNLU 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖZLEM GÜLERYÜZ

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Uluslararası Ticaret
Turizm İşletmeciliği

Dersin Amacı

İşletme yönetimine ilişkin temel kavramlar, kuramlar ve teknikler hakkında bilgi, beceri ve yetkinlik sahibi olma.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   İşletme biliminin kavram, kuram ve tekniklerini anlayabilme, açıklayabilme ve kullanabilme.
2   İşletmenin fonksiyonlarını anlayabilme.
3   İşletmelerin mikro ve makro çevresini analiz edebilme ve değerlendirebilme.
4   İşletmelerin ekonomik ve sosyal sistemdeki yerini ve önemini anlayabilme.
5   Uluslararası ticaret ve işletmecilik faaliyetlerinde karşılaşılan risk ve problemleri etkinlik ve verimlilik ilkesiyle değerlendirebilme ve çözümleyebilme.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Üretim ve İşlemler Yönetimi (üretimin stratejik önemi, üretim süreçleri, teknoloji ve üretim süreci, kuruluş yeri kararı, üretim yöneticilerinin görevi, üretim sürecini kontrol etme, kalitenin önemi)
2 Üretim ve İşlemler Yönetimi (üretimin stratejik önemi, üretim süreçleri, teknoloji ve üretim süreci, kuruluş yeri kararı, üretim yöneticilerinin görevi, üretim sürecini kontrol etme, kalitenin önemi)
3 Müşteri Odaklı Pazarlama (pazarlamanın tanımı, pazarlama kavramının gelişimi, kar amacı gütmeyen ve geleneksel olmayan pazarlama, pazarlama stratejisi geliştirme, pazarlama araştırması, pazar bölümleme, tüketici davranışları, ilişkisel pazarlama)
4 Ürün ve Dağıtım Stratejileri (ürün stratejisi, ürün yaşam evreleri, ürün kimliği oluşturma, dağıtım stratejisi, toptancılık, perakendecilik, dağıtım kanalı kararları ve lojistik)
5 Tutundurma ve Fiyatlandırma Stratejileri (bütünleşik pazarlama iletişimi, reklam, satış geliştirme, itme ve çekme stratejileri, pazarlama karmasında fiyatlama hedefleri, fiyatlandırma stratejileri, tüketicilerin fiyat algılamaları)
6 Bilgi Teknolojilerini Kullanma ve Bilginin Yönetimi (veri, bilgi ve bilgi sistemleri, bilgi sistemlerinin bileşenleri ve türleri, bilgisayar donanımları ve yazılımları, bilgisayar ağları, bilgi sistemlerini etkileyen güvenlik ve etik sorunlar, afetlerden korunma ve yedekleme, bilgi sistemlerinde yeni eğilimler)
7 Yarıyıl içi sınavı
8 Yarıyıl içi sınavı
9 Muhasebe ve Finansal Raporların Kullanımı (muhasebe bilgilerinin kullanıcıları, muhasebe uzmanları, muhasebe sisteminin temelleri, muhasebe döngüsü, finansal tablolar, finansal oran analizi, bütçeleme, uluslararası muhasebe)
10 Muhasebe ve Finansal Raporların Kullanımı (muhasebe bilgilerinin kullanıcıları, muhasebe uzmanları, muhasebe sisteminin temelleri, muhasebe döngüsü, finansal tablolar, finansal oran analizi, bütçeleme, uluslararası muhasebe)
11 Finansal Sistem (finansal sistemin anlaşılması, menkul kıymet türleri, finansal piyasalar, hisse senedi piyasalarının anlaşılması, finansal kurumlar, merkez bankasının rolü, küresel finansal sistem)
12 Finansal Sistem (finansal sistemin anlaşılması, menkul kıymet türleri, finansal piyasalar, hisse senedi piyasalarının anlaşılması, finansal kurumlar, merkez bankasının rolü, küresel finansal sistem)
13 Finansal Yönetim (finans yöneticisinin rolü, finansal planlama, varlıkların yönetimi, fon kaynakları ve sermeye yapısı, kısa vadeli finansman seçenekleri, uzun vadeli finansman kaynakları, birleşmeleri satın almalar, hisselerin ele geçirilmesi ve tasfiyeler)
14 Finansal Yönetim (finans yöneticisinin rolü, finansal planlama, varlıkların yönetimi, fon kaynakları ve sermeye yapısı, kısa vadeli finansman seçenekleri, uzun vadeli finansman kaynakları, birleşmeleri satın almalar, hisselerin ele geçirilmesi ve tasfiyeler)
15 Yarıyıl sonu sınavı
16 Yarıyıl sonu sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Louis E. Boone, David L. Kurtz, (Çev. Editörü Prof. Dr. Azmi Yalçın) Çağdaş İşletme Yönetimi, Nobel, 2013.
Louis E. Boone, David L. Kurtz, Contemporary Business, Wiley, 2015.
Muammer Doğan, İşletme Ekonomisi ve Yönetimi, 6. Baskı, Nobel Yayın Dağıtım, 2010

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım metodu, soru-cevap metodu, tartışma metodu, örnek olay ve problem çözme metodu

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ödev, vize ve final sınavları yoluyla problem çözme yeteneği, uygulama yeteneği, analiz etme, sentezleme ve eleştirel düşünme yeteneği.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Uluslararası Ticaret Bölümü (mustafa.unuvar@deu.edu.tr)
Turizm İşletmeciliği Bölümü (nehir.balci@deu.edu.tr)
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü (yilmaz.akgunduz@deu.edu.tr)

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Ders günü, 12:00-13:00 saatleri arasında

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 5 60
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 15 15
Final Sınavı 1 2 2
Vize Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 125

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16
ÖK.1
ÖK.2
ÖK.3
ÖK.4
ÖK.5