: Avrupa Birliğinde Sözlü Çeviri

IMS 4203 Avrupa Birliğinde Sözlü Çeviri SEÇMELİ 3 0 0 4

Mütercim - Tercümanlık (İngilizce)

ALEV TISON

Mütercim - Tercümanlık (İngilizce)
İngilizce Mütercim ve Tercümanlık

Bu dersin amacı Avrupa Birliği kurumlarında ve bağlamında yapılan konuşmaların sözlü çevirileri uygulamaları yaparak öğrenciyi piyasada sık rastlanan bu çeviri türüne hazırlamaktır.

1   Avrupa Birliği kurumlarında yapılan konuşmalara ve çevirilere aşina olur
2   Avrupa Birliği nin yapısını ve söylemini daha yakından tanır
3   Piyasada rastlaması muhtemel AB projelerinde sözlü çeviri yapmaya hazırlıklı olur

1 Avrupa Birliği'ne giriş
2 Avrupa Birliği kurumları ve konuşma türleri Öğrenci tarafından ilgili kaynakların taranması
3 Avrupa Birliği projeleri ve konuşmaları Öğrenci tarafından ilgili kaynakların taranması
4 Avrupa Birliği politikacılarının konuşmaları Öğrenci konuyla ilgili kaynaklara hazırlıklı gelecektir.
5 Avrupa Birliği çeviri kurumları Öğrenci konuyla ilgili kaynaklara hazırlıklı gelecektir.
6 Avrupa Birliği Komisyonu konuşmaları Öğrenci konuyla ilgili kaynaklara hazırlıklı gelecektir.
7 Avrupa Birliği Konsey konuşmaları Öğrenci konuyla ilgili kaynaklara hazırlıklı gelecektir.
8 Ara sınav
9 Avrupa Birliği Parlamentosundan konuşmalar Öğrenci konuyla ilgili kaynaklara hazırlıklı gelecektir.
10 Sınıf içi uygulama: AB temsilcilerinin Türkiye ile ilgili konuşmaları Öğrenci konuyla ilgili kaynaklara hazırlıklı gelecektir.
11 Sınıf içi uygulama: Türkiye nin AB ye uyum süreci ile ilgili konuşmalar Öğrenci konuyla ilgili kaynaklara hazırlıklı gelecektir.
12 Sınıf içi uygulama: Türkiye nin üyeliği için açılan fasıllar ve ilgili konuşmalar Öğrenci konuyla ilgili kaynaklara hazırlıklı gelecektir.
13 Sınıf içi uygulama: Avrupa Birliği Bakanlığı nın konuşmaları Öğrenci konuyla ilgili kaynaklara hazırlıklı gelecektir.
14 Sınıf içi uygulama: Türkiye de yapılan Ab projelerinden konuşmalar Öğrenci konuyla ilgili kaynaklara hazırlıklı gelecektir.

1. Dersin kaynakları
-Doğan, Aymil. 2009. Sözlü Çeviri Çalışmaları ve Uygulamaları, Ankara
-Roderick, Jones. 2002. Conference Interpreting Explained (Translation Practices Explained) Manchester, St. Jerome Publishing.
-AVRUPA BİRLİĞİ TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ (İNGİLİZCE-TÜRKÇE)
- http://ec.europa.eu/dgs/scic/index_en.htm
2. Ders Materyali
- Avrupa Birliği Parlamento, Komisyon ve Konsey ve farklı Ab projelerinde yapılmış konuşma metinleri ve videoları

Dersler hem kuramsal bilgi hem uygulama içermektedir. Konular yüz yüze ve interaktif işlenir.

1 VZ Vize
2 OD Ödev/DerseKatılım/Uyg
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + OD * 0.40 + FN * 0.30
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + OD * 0.40 + BUT * 0.30

Her ders öncesi derste işlenecek konunun veya konuşmanın metin, sunumu ya da konu başlığı verilecek, öğrencilerden hazırlıklı gelmesi istenecektir. Her derste her öğrencinin öncelikle uygulamaya katılması, ona ek olarak derse yaptığı hazırlıklarla katkıda bulunması beklenecektir.

Öğrenci katılımından elde edilecek puan, (i) derslere hazırlıklı olarak geldiğini uygulamada göstermesine, (ii) öğrencinin ders esnasında öğretim elemanı tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve (iii) yapıcı bir öğrenim ortamının yaratılması için öğrencinin sağladığı katkıya bağlı olacaktır.

1. Derslere katılım zorunludur.
2. Her derse hazırlıklı gelinmesi zorunludur.
3. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14