DERS ADI

: YİYECEK-İÇECEK OTOMASYON SİSTEMLERİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 3016 YİYECEK-İÇECEK OTOMASYON SİSTEMLERİ ZORUNLU 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ DEMET BAĞIRAN ÖZŞEKER

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Yiyecek-İçecek sektöründe kullanılan bilgi sistemleri ile ilgili bilgi vermek ve kullanılan programları uygulamalı olarak öğretmektir

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Bilgi ve iletişim teknolojileri temel kavramlarını öğrenme
2   Otomasyon sistemlerinin kurulumu ve çalıştırılması konusunda bilgi sahibi olma
3   P.O.S işlemlerini yapabilme
4   Kasa ve gün sonu işlemlerini gerçekleştirebilme
5   Stok kart işlemleri ve menü oluşturabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Bilgi ve iletişim teknolojileri donanım, yazılım temel kavramları
2 Günlük yaşamdaki bilgi teknolojileri, elektronik dünya, güvenlik, yasal haklar, iletişim olanakları
3 Konuk ağırlama otomasyon sisteminin kurulumu ve çalıştırılması
4 P.O.S. işlemleri (adisyon işlemleri, masa planı ve ödemeler)
5 Kartlar (Departman, kasa, salon, masa kartları vb.)
6 İşlemler (kasa, gün sonu, vb. işlemler)
7 Ara Sınav
8 İşlemler (kasa, gün sonu, vb. işlemler)
9 İşlemler (kasa, gün sonu, vb. işlemler)
10 Stok kart tanımları
11 Stok kart işlemleri ( stok kart düzeltme, silme vs)
12 Menü oluşturma (reçete işlemleri)
13 Raporlar
14 Program parametreleri
15 Dönem sonu sınav
16 Dönem sonu sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

MICROS Otomasyon Sistemleri Yazılım Kaynakları
Yazılım kullanma kılavuzu, donanım kullanma kılavuzu, dijital ders notları dosyaları

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders anlatımı,
2. Sınıf içi çalışmalar,
3. Örnek olay çalışmaları

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık ödevleri kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

1. Ara sınav
2. Final
3. Ödev Sunumları

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Öğretim üyesi uygulamalı sınavlar yapma hakkını saklı tutar.
3. Öğretim üyesi ödev verme hakkını saklı tutar.
4. Öğrenciler fakülte öğretim ve sınav uygulama esaslarına tabidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

E-mail: demet.bagiran@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Pazartesi: 10:30-11:30

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 3 39
Vize Sınavına Hazırlık 1 15 15
Final Sınavına Hazırlık 1 15 15
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 3 42
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 113

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.55