: İşletme İstatistiği

Önlisans

DR. HAKAN SÖNMEZ

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği

Bu dersin amacı, öğrencilere istatistikle ilgili temel kavramları açıklamak, istatistiksel yöntemleri kullanarak veriyi toplama, analiz etme ve yorumlama becerisini kazandırmak ve öğrencilerin bu becerilerini işletme problemlerine uygulayabilmelerini sağlamaktır.

1   İstatistik bilimine ilişkin temel kavramları öğrenir.
2   Verileri sayısal yöntemlerle derler ve yorumlar.
3   Değişkenleri özelliklerine göre sınıflandırır.
4   Merkezi eğilim ölçüleri ve değişim ölçülerini öğrenir.
5   Anakütleyi temsil edici örneği belirler.
6   Olasılık teorisinin temel kavramlarını öğrenir.
7   Parametre tahmininin önemini kavrar.
8   Amaçlara uygun olarak güven aralıklarını belirler ve hipotezleri kurarak test eder.

1 İstatistiğe Giriş: İstatistiğin tanımı, konusu ve uygulama alanları, istatistikte temel kavramlar, değişken türleri, kalitatif ve kantitatif değişkenler, istatistiksel seriler, istatistiksel serilerin sınıflandırılması, istatistiksel serilerin grafikler yardımıyla gösterilmesi.
2 Merkezi Eğilim Ölçüleri: Aritmetik ortalama, ağılırlıklı ortalama, geometrik ortalama, kareli ortalama, harmonik ortalama, mod, medyan, bölen kavramları.
3 Merkezi Eğilim Ölçüleri: Aritmetik ortalama, ağılırlıklı ortalama, geometrik ortalama, kareli ortalama, harmonik ortalama, mod, medyan, bölen kavramları.
4 Değişkenlik Ölçüleri: Değişim aralığı, standart sapma, varyans, değişim katsayısı, çarpıklık ve basıklık ölçüleri.
5 Olasılık Teorisi: Olasılıkla ilgili temel kavramlar, olasılık tanımları, bağımlı ve bağımsız olaylar, olasılık hesaplama kuralları, Bayes teoremi, sayma kuralları, koşullu olasılık.
6 Olasılık Teorisi: Olasılıkla ilgili temel kavramlar, olasılık tanımları, bağımlı ve bağımsız olaylar, olasılık hesaplama kuralları, Bayes teoremi, sayma kuralları, koşullu olasılık.
7 Ara Sınav
8 Rassal Değişkenler ve Olasılık Dağılımları: Sürekli rassal değişkenler ve olasılık dağılımı, Normal dağılım.
9 Rassal Değişkenler ve Olasılık Dağılımları: Sürekli rassal değişkenler ve olasılık dağılımı, Normal dağılım.
10 Rassal Değişkenler ve Olasılık Dağılımları:Kesikli rassal değişkenler ve olasılık dağılımları, Binom dağılımı ve Poisson dağılımı.
11 Rassal Değişkenler ve Olasılık Dağılımları:Kesikli rassal değişkenler ve olasılık dağılımları, Binom dağılımı ve Poisson dağılımı.
12 Hipotez Testleri: Hipotez testinin kurulum aşamaları, hipotez testinin türleri, tek yönlü hipotez testleri, çift yönlü hipotez testleri, hipotez testlerinde hata türleri, tek anakütle ortalamasına ilişkin hipotez testleri, anakütle oranına ilişkin hipotez testi.
13 İstatistiksel Tahminleme: İstatistiksel tahminleme türleri, anakütle ortalamasının ve anakütle oranının nokta tahminlemesi, anakütle ortalamasının ve anakütle oranının aralık tahminlemesi,ortalamalar ve oranlar arasındaki farkların aralık tahminlemesi.
14 İstatistiksel Tahminleme: İstatistiksel tahminleme türleri, anakütle ortalamasının ve anakütle oranının nokta tahminlemesi, anakütle ortalamasının ve anakütle oranının aralık tahminlemesi,ortalamalar ve oranlar arasındaki farkların aralık tahminlemesi.
15 Final Sınavı

Ana Kaynaklar:
1) Paul Newbold, (Çeviren Ümit Şenesen), İşletme ve İktisat için İstatistik, Literatür Yayın evi, 2010.
2) Jay L. Devore, Probability and Statistics for Engineering and the Sciences, Second Edition, 2011.
3) Fikret İkiz, Halis Püskülcü, Şaban Eren, İstatistiğe Giriş, Fakülteler Barış Yayınları, 2006.

Sınıfta yüzyüze konu anlatma tekniği, tartışma ve problem çözme, okuma araştırma, sınıf içi uygulamalar, öğrenci sunumları.

1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.50 +FN * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.50 + BUT * 0.50

Sınavlar: Bu dönem süresince vize sınavı ve final sınavı olmak üzere iki sınav yapılacaktır.
Notlar: Vize Sınavı (%50), Final Sınavı (%50), Bütünleme Sınavı (%50).

1) Derslerin %70 ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.
2) Her türlü intihal girişimi fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.

hakan.sonmez@deu.edu.tr

Salı, 13:00 - 16:30, Zemin Kat, No:Z 08, Efes Meslek Yüksekokulu, Selçuk / İZMİR.

Konu Hakkında Hazırlık 12 1 12
Öğrenci Sunumları 1 2 2