: Yoğun Bakım Hemşireliği

CHH 7010 Yoğun Bakım Hemşireliği ZORUNLU 2 0 0 4

Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

DOÇ.DR. FATMA VURAL

Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

Yoğun bakım hemşireliği alanında öğrencilere yoğun bakım ünitesinde izlenen hastanın bakım yönetimi ve izlemi, kritik hastası olan ailelerin gereksinimleri, yoğun bakım hemşireliğinde etik ve yasal sorumluluklar, yoğun bakım ünitelerinde kanıta dayalı uygulamalar konusunda güncel bilgi kazandırmaktır.

1   Cerrahi hastalıkları hemşireliğinde temel oluşturacak kritik hasta bakım yönetimi ile ilgili bilgileri açıklayabilir.
2   Cerrahi hastalıkları hemşireliğinde kritik hasta bakım yönetimine ilişkin konularda kanıta dayalı uygulamaları tartışabilir
3   Cerrahi hastalıkları hemşireliğinde kritik hasta bakım yönetimine ilişkin konularda temel teknolojik cihaz ve aletleri tanımlayabilir
4   Cerrahi hastalıkları hemşireliğinde kritik hasta bakım yönetiminde uygun iletişim tekniklerini kullanarak disiplinler içi ve disiplinler arası ekip işbirliğini yürütebilir.
5   Cerrahi hastalıkları hemşireliğinde kritik hasta bakım yönetiminde etik ve yasal sorumluluklarına uygun davranabilir.

1 Yoğun bakım hemşireliğinin tarihçesi, rol ve sorumlulukları, Yoğun bakım hemşireliği ile ilgili organizasyonlar ve dernekler
2 Yoğun bakımda hemodinamik monitorizasyon
3 Mekanik ventilasyondaki hastaya yaklaşım
4 KİBAS, serebral herniasyonların yönetimi
5 Sekonder beyin yaralanmasının önlenmesinde hemşirelik yaklaşımları, Yoğun bakımda intrakranial basınç izlemi
6 Hiperkapnik ve hipoksemik akut solunum yetmezliklerinde yoğun bakım yaklaşımları
7 Pulmoner embolizmde tanı, tedavi ve hemşirelik yaklaşımları
8 Ara Sınav
9 YBÜ'de yatan hastalarda kardiovasküler sistem sorunları ve hemşirelik yaklaşımları
10 YBÜ'de yatan hastalarda akut renal yetmezlik ve hemşirelik yaklaşımları
11 YBÜ'de yatan hastaların tedavisinde kullanılan farmakolojik ajanlar ve hemşirelik yaklaşımları
12 Yoğun bakımda multiple organ yetmezliliğinde hasta yönetimi
13 YBÜ'de yatan hasta ve ailenin psikososyal sorunlarının tanılanması ve gereksinimlerinin belirlenmesi ve yönetilmesi
14 YBÜ'de etik ve yasal konular
15 YBÜ'de hasta ve çalışan güvenliği

1. Şahinoğlu AH., Yoğun Bakım sorunları ve tedavileri. Türkiye klinikleri yayınevi. 2002 (2. bs. 2002) set Ofset. Ankara
2. Çev. Ed. Özcengiz D. Eds. Irwin RS. Rippe JM. Yoğun bakımlar el kitabı 3 th ed. 2002. Nobel tıp kitapevi. Nobel matbacılık Adana
3. Melander, Sheıla Drake Case Studıes In Crıtıcal Care Nursıng: A Guıde For Appıcatıon And Revıew ., Saunders Com. 2001.
4. Ayres SM.,Grenvik A., Holbrook PR., Shoemaker WC. Textbook of critical care 3th ed. 1995. WB Saunders Company. Philadelphia.USA.
5. Hall JB. Schmid GA. Wood.LDH. Principles of critical care 1992. McGraw-Hill inc. New York USA.
6. Dolan JT. Critical care nursing clinical management through nursing process. 1991. FA Davis Company Philadelphia.USA.
7. Craıg, V. Jean (Ed.) The Evıdence Based Practıce Manual For Nurses Churchıll Lıvıngstone, Incorparated 2002

Görsel destekli sunum
Olgu tartışması
Beyin fırtınası
Soru cevap

1 VZ Arasınav
2 ODV Ödev/Sunum
3 DKL DerseKatılım
4 FN Final
5 BNS Başarı VZ * 0.25 + ODV * 0.25 + DKL* 0.20 + FN*0.30
6 BUT Bütünleme
7 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.25 + ODV * 0.25 + DKL* 0.20 + BUT*0.30

Her öğrenci, sorumluluğunu aldığı konuları ilgili son literatüre ve kanıta dayalı rehberlere dayalı hazırlanması, sunulması ve rapor edilmesinden sorumludur.
Ödev ve raporlar bilgisayar ortamında APA formatına göre hazırlanacaktır.

Sınavlarda; yorumlama, hatırlama, karar verme, açıklama, sınıflama, bilgileri birleştirme becerileri değerlendirilecektir.

Doç Dr. Özgül Karayurt. Tel: 0 232 412 4790 ozgul.kyurt@deu.edu.tr
Yard. Doç. Dr. Özlem Bilik Tel: 0232 412 6962 ozlem.bilik@deu.edu.tr
Yard. Doç. Dr. Fatma Vural Tel: 0232 412 4780 fatma.vural@deu.edu.tr

Her dönem oluşturulan bireysel programa göre değişiklik göstermektedir.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18