: Deneysel Dokuma ve Tekstil Yapı Uygulamaları

Tekstil Tasarımı

PROF. SEDEF ACAR

Tekstil Tasarımı

Bu ders; işlev odaklı kumaş tasarımı yapmaya yöneliktir. Dokuma ve yapı oluşturmaya yönelik diğer tekstil tekniklerini kullanarak, malzeme performanslarının ve tekniklerin sunduğu olanakları ihtiyaç duyulduğunda bitim ve boyama işlemleriyle birlikte sorgulayıp yeni bakış açılarıyla fonksiyonel kumaşlar tasarlayıp, gerekli görüldüğünde seri üretim önerileri sunulması amaçlanmaktadır.

1   1. Farklı, yenilikçi tekstil teknikleriyle ve malzemeleriyle yaratıcı, yenilikçi, seçtiği konu bütünlüğüne uygun kumaş tasarımları gerçekleştirmesi,
2   2. Tasarımlardan üretime geçiş sürecinde teknik, hammadde, iplik özelliklerini doğru analiz ederek uygun üretim çözümlemelerini yapması
3   3. Hammadde, üretim teknolojileri ve yenilikçi tekstil yapılarındaki gelişmeler konusunda farkındalık kazanması
4   4. Üretime hazırladığı tasarımı ürün haline getirebilmesi
5   5. Kumaş modası eğilimlerini izleme, uygulama ve eğilim oluşturma becerisini sağlaması beklenmektedir.

1 Tekstillerde Güncel Eğilimler Üzerine Araştırma
2 Araştırma üzerine sunum ve temaların belirlenmesi. Malzeme araştırması.
3 Temalar ve proje doğrultusunda eskizlere ve prototiplere başlanması
4 Eskiz çalışmaları
5 Eskiz değerlendirmesi, 6 ana tasarımın belirlenmesi ve kombinasyon önerileri
6 Ana Tasarım Çalışmalarına Geçiş, Uygulanacak Olan Tasarım ve/veya Tasarımların Belirlenmesi
7 Ana Tasarım Çalışmaları, Uygulama Çalışmalarına Geçiş
8 Ana Tasarım Çalışmaları, Uygulama Çalışmaları ve sunumlar hakkında öneriler
9 Ana Tasarım Çalışmaları, Uygulama Çalışmaları ve sunumlar
10 Ana Tasarım Çalışmaları, Uygulama Çalışmaları ve sunumlar
11 Ana Tasarım Çalışmaları, Uygulama Çalışmaları ve sunumlar
12 Ana Tasarım Çalışmaları, Uygulama Çalışmaları ve sunumlar
13 Ana Tasarım Çalışmaları, Uygulama Çalışmaları ve sunumlar
14 Ana Tasarım Çalışmaları, Uygulama Çalışmaları ve sunumlar

The New Textiles, Chloe Clochester, Thames And Hudson, London, 1996
International Textile Design, Mary Shoeser, Lourence King Publishing, London, 1993
Textiles: A Handbook For Designers, Marypaul Yates, W.W. Norton & Company, London, 1996
Fashion, The Collection Of The Kyoto Costume Institute, Taschen, Kyoto, 2002
Yardımcı kaynaklar:
Dokuma Tekniği, Zahide İmer, Mayaş Matbaacılık ve Yayıncılık, Ankara, 1987.
Dokuma Tekniği ve Sanatı, Güngör Başer;Cilt II, Punto Yayıncılık Ltd. Şti., İzmir, 2005
Örmecilik Esasları, Fatma Çeken, D.E.Ü. Mühendislik Fakültesi Basım Ünitesi, İzmir, 2004
Knitted Clothing Technology, Terry Brackenbury, Blackwell Science, USA, 1992
The Textile Design Book, Karin Jerstrop, Eva Köhlmark, Lark Boks, North Carolina, 1995
Diğer ders materyalleri:
Moda giyimle ilgili süreli yayınlar, fuar broşürleri, trend analiz raporları, trend analiz web siteleri

1. Dersler

Öğretim elemanı öğrencileri, serbest olarak ya da güncel moda eğilimleri doğrultusunda seçtikleri çıkış noktalarına, hedef kitleye ve uygulama alanlarına yönelik tasarım yapmak için yönlendirir. Tasarım ve üretim aşamasında ortaya çıkacak konularda çözüm üretmeye yönlendirir ve konuları ile ilgili görüşlerini yazılı ve görsel olarak sunmalarını ( üretim raporları, tasarlama sürecini anlatan hikaye defteri, sunum paftası, ürün v.b.) hazırlamalarını ister.

2. Gözden Geçirme Oturumları ve Sınıf Tartışmaları
Tasarlama aşamasında eskiz oluşturma, ana tasarımların seçimi ile ilgili verilen süreler bazında, gözden geçirme oturumları öğretim üyesi tarafından her hafta dersin ilk ve son saatinde gerçekleştirilecektir. Sınıf içi çalışmalar ve ev ödevleri bu oturumlarda çözülecek problemlerin temelini oluşturacaktır. Öğrencilerin sınıf tartışmalarına katılımı, tasarımları ile ilgili görüşlerini sunmaları önemli ölçüde teşvik edilecektir.

3. Uygulamalar
Tasarımdan üretime geçiş sürecinde öğrenciler, ele alınan tekniğin gerektirdiği teknoloji ve tasarım olanaklarını belirlerken `Bilgisayar Destekli Tasarım ve Üretim derslerinde ve diğer teknik derslerde aldıkları bilgileri kullanarak tasarım yapacak ve uygulamalarını bu bilgileriyle destekleyecektir. Bu konuda öğrencilere örnek uygulamalar gösterilecektir.

1 PR Proje
2 ODV Ödev/Sunum
3 TUG TasarımUyg
4 DKL DerseKatılım
5 BSN Başarı Notu PR * 0.30 +ODV * 0.20 +TUG * 0.40 + DKL * 0.10

Tekstil tasarımında kavramsal yaklaşım terim dizgeleri
Tekniklerle İlgili araştırma
Tasarım ve eskizlerin yeterliliği
Uygulamaların yeterliliği
Sunum

1.Dersin % 70 nine katılım zorunludur.
2.Her türlü intihal girişimi, fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3.Derse katılmamış olmak verilen ev ödevlerinin ve projelerin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4.Geciken proje teslimlerinde gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

sedef.acar@deu.edu.tr

Tel.0232 3016754
sedef.acar@deu.edu.tr

Uygulama 14 2 28