: Kitap Sanatlarında Motif

Tezhip

Tezhip Sanatı
Tezhip

Türk El Sanatları içinde yer alan Türk tezhibinde kitap sanatlarının temelini oluşturan motif anatomisi bilgisinin ve çizebilir yetkinliğinin kazanılmasını öğretmektir.

1   1. Türk Tezhibinde motiflerin isimleri, etimolojisi,özellikleri,kullanıldıkları alanlar, malzemeler ve çeşitlerine dair bilgi edilmesi.
2   2.Türk Tezhibinde motiflerin sınıflandırılmasına dair bilgi edinilmesi,
3   3.Türk Tezhibinin motiflerin yapısal özellikleri,çizim kurallarının öğrenilmesi,
4   4.Türk Tezhibinin çeşitli alanlarında kullanılan motiflerin çizimlerinin fırça çalışmalarıyla edinilen bilgi ve becerileri yetkinliğe dönüştürebilme.
5   5.Türk El Sanatları içinde yer alan kitap sanatlarında kullanılan motiflerin farklı disiplinler arası çalışmalarda tanınması ve kullanılabilirliğinin kazanılması beklenmektedir

1 Kitap Sanatlarında motif dersinin içeriği, dersle ilgili kaynakçanın verilmesi, araştırma konularının dağılımı Arabesk motifine ilişkin kuramsal bilgiler ve motifin çizimi.
2 Türk motiflerinin tanımı, anlamı, tarihsel süreç içindeki değişimleri, desen ve çizim özellikleri, kullanıldıkları alanlar hakkında bilgi verilmesi, bitkisel motiflere giriş, yaprak motifi Sembolik motiflerin tanıtımı, Hayat ağacı, el motifi, pıtrak, haç ve tarak motifleri hakkında bilgi ve motiflerin çizimi. Göz, çengel, muska, nazar, ana tanrıça motifleri hakkında bilgi ve motiflerinin çizimleri. Dönem içinde yapılan uygulamaları ve araştırmaları
3 Bitkisel motiflerden penç ve goncagül çizimi ve teorik bilgileri. GENEL DEĞERLENDİRME
4 Hatayi ve bulut motifleri hakkında ve motiflerin eskiz üzerinde çizimleri, dia gösterisi.
5 Rumi ve zencerek motifleri hakkında bilgi ve motiflerin çizimi.
6 Geometrik motifler hakkında bilgi, çeşitleri ve motiflerin çizimleri.
7 Motiflerin kullanıldığı alanlara ilişkin dia gösterimi, eskizde çizimlere devam edilmesi.
8 Üsluplaştırılmış çiçeklerden karanfil motifi hakkında bilgi ve motifin çizimi
9 Üsluplaştırılmış çiçeklerden lale motifinin Çizimi ve çeşitleri
10 Sazyolu üslubu hakkında bilgi, dia gösterimi ve uygulamalar.

Ana kaynak: BİROL, İnci A. , DERMAN, Çiçek; Türk Tezyini Sanatlarında Motifler, İstanbul 2004
DEMİRİZ,Yıldız;Osmanlı Kitap Sanatında Doğal Çiçekler, Yorum Sanat.
İst.2005,304.S.
TANINDI;Zeren; Osmanlı Sanatında Tezhip
Osmanlı.Cilt:11Kültür ve Sanat Yeni Türkiye Yay.Ank.1999,120-125.S.
ADANIR Tülin Kuşadası Kültüründe Adalızade Mezarlığı nın Öneminin Bazı Mezar Taşlarındaki Bezemelerde İncelenmesi

GEÇMİŞTEN GELECEĞE KUŞADASI SEMPOZYUMU II 4/9KASIM 2008 SEALIGHT HOTEL
KUŞADASI AYDIN
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kuşadası Belediyesi, Çekül Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği ile Kuş-Atak Belediyeler Birliği, siyah grafik mtb.ltd.şti .s.269.-281 652 .S
Yardımcı kaynaklar: GÖKÇE, Birsen; Rumi Motifler ve Rumili Desenlerde Çizim Kuralları, Antika Dergisi Sayı:34/2 1988
AKSU, Hatice; Türk Tezhip Sanatının Süsleme Unsurları
Osmanlı Cilt:11 Kültür ve Sanat Yeni Türkiye Yay.Ank.1999. 131-145 .S.
DERMAN,Çiçek; Osmanlı Asırlarında Üslüp ve SanatkarlarıylaTezhip Sanatı
Osmanlı Cilt:11Kültür ve Sanat Yeni Türkiye Yay.Ank 1999108-119.S.
ÖZEN,Mine.Esiner;Türk Tezhip Sanatı Turkish Arts Of Ullumination,Gözen.Kitapevi,İst.2003.191.S

Diğer ders materyalleri:
ÖZEN, Mine Esiner; Yazma Kitap Sanatları Sözlüğü, İ.Ü. Fen Fakültesi Döner Sermaye İşletmesi Prof. Dr. Nazım Terzioğlu Basım Atölyesi İstanbul- 1985

Türk El Sanatları içinde yer alan kitap sanatlarında kullanılan motifin tanımı,motif adları etimolojileri, çeşitlerini ,motif çizim kuralları,eskiz çalışmaları ve motiflerin kompozisyon içindeki görevlerine, dair bilgilerin teorik ve uygulamalı olarak atölye ortamında verilmesi,ayrıca power point görsel sunumlar ,grup çalışmalarına katılım , teorik bilgilerle uygulamalı çalışmalardan oluşan tüm çalışmaların ,(fotoğrafla belgeleme, uygulamalı örnekler ,kaynakça vb.) sunumlarını geliştirmek üzere bilgilendirileceklerdir.

1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 LAB Laboratuvar.
4 DKL DerseKatılım
5 FN Final
6 BSN Başarı Notu VZ * 0.10 + ODV * 0.10 + LAB * 0.30 + DKL * 0.20 + FN * 0.30
7 BUT Bütünleme
8 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.10 + ODV * 0.10 + LAB * 0.30 + DKL * 0.20 +BUT * 0.30

Ders değerlendirmede , kitap sanatlarında motifi tanıma, motifi oluşturma aşamaları,motifin çizim kuralları ,motifleri gruplandırma ,form, nüans gibi uygulamalı atölye içi çalışmaların yanı sıra, motiflere dair teorik bilgilerden ve çizimlerden oluşan sınavla değerlendirilecektir.
Öğrenci katılımından elde edilecek puan, (1) derslere katılım durumuna, (2) öğrencinin ders esnasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve sınıf içi uygulama çalışmasına (3), yaptığı uygulamalar ve çalışmaların sunumunun olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için öğrencinin sağladığı katkıya bağlı olacaktır.

Dersin başlama saatinden sonra gelenler derse alınsalar bile ders katılımda yarım ders katılımı olarak değerlendirmeye alınır. Tüm katılımlar yukarıda belirtilen oranla genel değerlendirmeye alınacaktır. Her ders sonuna doğru bir sonraki derste işlenecek konu çalışma-araştırma konusu olarak öğrenciye sunulur. Sunulan konunun dersteki ilk anlatımı öncesi çalışma-araştırma sonuçları tartışıldıktan sonra derse başlanır. Araştırma konusu belirlenen öğrenci konunun işleneceği günde araştırma konusu hakkında sunum yapar aktif olarak derse katılım sağlar.

tulin.adanir@deu.edu.tr

Pazartesi saat: 10.00/11.00

Uygulama 13 3 39
Diğer (Atölye, Laboratuvar vb. kapsamındaki çalışmalar) 13 4 52