: Tezhip Tasarım V

DOÇ. AYNUR MAKTAL

Tezhip Sanatı
Tezhip

Bu dersin amacı; öğrencilere Tezhip Sanatına tarih içinde yön vermiş sanat merkezleri (Tebriz, Şiraz , Bagdat vb. ) ile tezhip tasarım içinde celi yazılı levha tezyinâtı, çeşitleri, teknik ve kompozisyon özelliklerini öğretmektir.

1   1. Tezhibin tarihi gelişimi içinde bir sanat merkezi haline gelmiş Tebriz,Siraz,Bagdat,vb.okulların etkisini ve onemini aciklayip karsılaştırabilmesi,
2   2. Türk Tezhip sanatçıları ve Ehl-i Hiref teşkilatının önemini açıklayabilmesi,
3   3. Türk Tezhibinde Tebriz-Şiraz-Bağdat-Memluk sanat okullarina ait karakteristik ozelliklerin, etkileri ve bu üsluplardaki desen tasarimlarını çözümleyebilmesi,
4   4. Tezhip tasarımdaLevha tezyinatı,özellikleri ve çeşitlerini tanimlayabilmesi,
5   5. İlgili ekol özelliklerinden istifade ederek, özgun levha tezhibi tasarımı yapabilmesi ve projelendirerek sunabilmesi, beklenmektedir.

1 Türk Tezhip Sanatı ile İlgili Kaynaklar Türk Tezhip Sanatında Osmanlı Saray Teşkilatında Sanatkarlar
2 Türk Tezhip Sanatını Etkileyen Sanat Merkezleri, Özellikleri,Karşılaştırması Projenin teslimi
3 Siraz,Bagdat, vb. Merkezlere ait Tezhip Örnekleri Projenin teslimi
4 Tezhipte celi yazı levha çeşitleri
5 Celi Yazı Levha tezhiplerinde, form-biçim özellikleri.
6 Celi Yazı Levha tezhiplerinde, uslup özellikleri
7 İstifli Celi Yazı Levha tezhiplerinde kompozisyon özelliği
8 Proje ;Farklı Uslup ve teknikleri kullanılarak özgün Celi Yazı Levha Ve Hilye-i Şerif tasarımları
9 Projenin eskiz aşaması
10 Projenin eskiz ve renk aşamasına devam

Ana kaynak:
S. Ünver: Karamemi Hayatı, Eserleri ,
İlhan Özkeçeci; Türk Tezhip Sanatı, Konya 2005 ,s.
Lale Uluç : Şirazlı Ustalar, Osmanlı Okurlar, 2009.
Ayla Ersoy ; Türk Tezhip Sanatı, İstanbul 1988s.
R. M.Meriç: Türk Nakış Sanatı Tarihi Araştırmaları Vesikaları,I,Ankara 1953 .
H. Yağmurlu : TSM Kütüphanesinde İmzalı Eserleri Bulunan Tezhip Ustaları ,Türk Etnografya Dergisi, Ayrı Basım , 1973,s.79- 125
Zeren Tanındı: Kitap ve Tezhibi, Osmanlı Uygarlığı, Ankara 2004, s.865-891
Banu Mahir: II. B.Devri Saray Nakkaşhanesinin Osmanlı Tezhip Sanatına Katkıları, Türkiyemiz,S: 60,s.4-13.
F.Çağman: M. Sinan Döneminde Ehl-i Hiref Teşkilâtı ,T. Mimarlığı ve Sanatı, İstanbul1988,s.73-77; Saray Nakkaşhanesi ,İst. 1989,s.35-46.
İ. Hakkı Uzunçarşılı: Osmanlı Saray Teşkilatı, Ankara 1988.
A.Maktal :Tezyinat-ı Kur aniye, Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kurultayı, Cilt: 4 ,İzmir 2006 1461-1471s.
A.Maktal-S. Toprak, DEU.İ.F.H. Hat Koleksiyonu , İzmir 2008, 59 s.
Diğer ders materyalleri:
Onbin Yıllık İran Medeniyeti İkibinYıllık Ortak Miras, T.SM.,Şubat 2010, 335s.
1400.Yılında Kur an-ı Kerîm, İstanbul 2010.
A.Maktal Ders Notları ve Desen Taslakları, basılı ve görüntülü yazma eser tezhip örnekleri.
Duncan Haldane : Islamıc Book Bindings, England 1983

Bu derste, Tezhibin tarihi gelişimi içinde bir sanat merkezi haline gelmiş Tebriz, Siraz, Bagdat vb gibi sanat okullarının karakteristik özellikleri ve sanat eserleri, basılmış veya dijital ortamda kaydedilmiş örnekler üzerinde analiz edilecektir. Bu okulların özellikleri, etkilendikleri ve etkiledikleri disiplinler ve bunlarla ilgili örnekler tanıtılarak, üsluplara ait desen çözümlemeleri eskizler üzerinde aşamalarıyla gösterilecektir. bu üsluplarda desen çizme çeşit , usul ve teknikleri atölye çalışması içinde ele alınıp işlenecektir.
Tezhip Tasarımda uygulanan genel tasarım ilkeleri, ve teknikler eşliğinde , incelenen üsluplardan bir veya birkaçı kullanılarak özgün tasarımla çizilecektir. Ödev, tasarım, çizim aşamaları ve sunumlarda bilgisayar teknolojisinden istifade edilebilecektir.Ödev ve projelerde öğrencinin ilgili konudaki becerisini yetkinliğe dönüştürmüş olması aranacaktır.

1 VZ Vize
2 PR Proje
3 ODV Ödev
4 DKL DerseKatılım
5 BSN Başarı Notu VZ * 0.10 + PR * 0.50 + ODV * 0.20 + DKL * 0.20

Ders 2 kredi ile teorik ; , 2 kredi ile de uygulama şeklinde işlenecektir. Yıl içinde öğrencinin dersin özünü derste kavrayabilmesi maksadıyla hem ara sınavı hem de final sınavı yapılmaktadır. Sınavlarda, ilgili ders kitapları verilen ders notlarındaki anlatımların bilgi olarak, hangi derecede kavrandığı ve ayrıca tasarımla ilgili uygulamaların,hangi derecede beceriye dönüştüğü değerlendirilecektir. Öğrenciden kavramış olduğu ders sistematiği içinde ödev hazırlaması ve sunum yapması beklenecektir.
Uygulamalı bu ders öğrencinin bağlı olduğu disiplinin temel dersi olması ve özgün tasarım çizebilme beceri ve yetkinliğini atölye çalışmasıyla güçlendirebileceğinden dolayı, derse katılım önemli olup, değerlendirmeye de alınacaktır.
Dönem sonu proje değerlendirmesi , proje tasarım aşamalarının da yer aldığı bir dosya eki ile ve etik, sistem, düzen, ve estetik ilkeleri gözetilerek değerlendirilecektir.

Dersin başlama saatinden sonra gelenler derse alınsalar bile ders katılımda yarım ders katılımı olarak değerlendirmeye alınır. Tüm katılımlar yukarıda belirtilen oranla genel değerlendirmeye alınacaktır. Her ders sonuna doğru bir sonraki derste işlenecek konu çalışma-araştırma konusu olarak öğrenciye sunulur. Sunulan konunun dersteki ilk anlatımı öncesi çalışma-araştırma sonuçları tartışıldıktan sonra derse başlanır.

aynur.maktal@deu.edu.tr.

Pazarttesi 10:30

Uygulama 13 2 26
Diğer (Atölye, Laboratuvar vb. kapsamındaki çalışmalar) 13 1 13