: Kitap Sanatlarında Malzeme

TEZ 1001 Kitap Sanatlarında Malzeme ZORUNLU 1 1 0 2

Tezhip Sanatı
Tezhip

Türk Tezhibinin tarihi gelişimini, kitap sanatları ile ilgili malzeme , malzeme hazırlığına ilişkin bilgi ve becerilerin kazanılmasını öğretmektir.

1   Türk Tezhibinin tanımı , özellikleri,kitap sanatları içindeki yerine ilişkin bilgilenmesi,
2   Türk Tezhibinin kitap sanatları içindeki benzer disiplinler ( Hat,Minyatür, Cilt,Ebru) ile ilişkilendirilerek bilgi edinilmesi,
3   Türk Tezhibinin kitap sanatları ( Hat,Minyatür, Cilt,Ebru) ile ilgili teorik kazanımlarının uygulama becerilerinin uzmanlık alanları konusunda yetkinliğe dönüştürebilme.
4   Türk El Sanatları içinde yer alan kitap sanatlarında kullanılan malzemeler tanıtımı ( kağıt, aher,mühre ,altın,çeşitli nebatlardan elde edilen kağıt renklendirici sular )ve bu malzemeleri hazırlayabilme ve kullanabilme yetkinliğinin edilmesi,
5   Türk El Sanatlarında kağıt boyama ,aher ,murakka yapma gibi uygulama alanları ve tekniklerine ilişkin bilgi sahibi olmaları beklenmektedir.

1 Dersin tanıtımı,kaynakçanın verilmesi,işelenecek konular ve malzeme hazırlığı
2 Kitap Sanatlarının tanıtımı,içeriği,kağıdın tanımı,tarihi,kitap sanatlarında kağıt çeşitleri.
3 Kağıtların boyanması,çeşitli nebatların suları ( çay,ıhlamur,ceviz,tarçın,hibüsküs,nar suyu vb.) kağıtları boyama çeşitleri.
4 Kağıtların aşamalı boyamaları,kurutulmaları,renkli kağıtlardan sunum hazırlama.
5 Aher tanımı,çeşitleri,aher yapımı ve uygulamalar.
6 Kitap Sanatlarında kullanılan altın tanımı çeşitleri,fırçalar,) altın çeşitlerinin kağıt üzerinde uygulaması.
7 Renklendirilmiş kağıtlara aher sürülmesi,nişasta aheri,gomalak aheri,yumurta aheri sürülmüş kağıtların gruplandırılması.
8 Mühre tanımı,çeşitleri,renklendirilmiş kağıtların ve aherlenmiş kağıtların mührelenmesi
9 Murakka tanımı,kullanıldıkları yerler
10 Murakka yapım hazırlığı ,murakka için kağıtların seçimi kesilmesi
11 Murakka yapımı,murakkanın renklendirilmesi
12 Murakkanın aherlenmesi ve mührelenmesi
13 Genel Değerlendirme ve sunumlar
14 Vize

Ana kaynak:
BİNARK, İsmet; Eski Kitapçılık Sanatlarımız, Kazan Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yayınları, Ayyıldız Mtb.,A.Ş.Ankara 1975.162.S.
TEKİN, Şinasi; Eski Türklerde Yazı, Kâğıt Kitap ve Kâğıt Damgaları, Baskıya Hazırlayan: R.Tuba ÇAVDAR,Eren Yayıncılık ve Kitapçılık Ltd.Şti.,İstanbul,1998,137.S

Yardımcı kaynaklar:
ÖZEN, Mine Esiner; Türk Cilt Sanatı, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Bellek Tanıtım Ltd.Şti.,Ankara-Haziran 1998,91.S.
ÖCAL, Orhan; Kitabın Evrimi, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Faydalı Eserler Dizisi:7,Tisa Matbaacılık, Ankara,1971, 312.S.ÖZKEÇECİ,İlhan,ÖZKEÇECİ Şule,Bilge; Türk Sanatında Tezhip,İst.2007Seçil ofset,312 .S.

Diğer ders materyalleri: ÖZEN, Mine Esiner; Yazma Kitap Sanatları Sözlüğü,İstanbul, 1985,87.S.İ.Ü.Döner Sermaye İşletmesi Prof.Dr.Nazım terzioğlu Basım Atölyesi
ÖZÖNDER Hasan; Ansiklopedik Hat ve Tezhip Sanatları Deyimleri Terimleri Sözlüğü,2008-6
ISBN: 9789759434120

Türk el sanatları içinde yer alan kitap sanatlarında kullanılan malzemeleri i tanımaları, malzemeleri hazırlamaları ve nasıl kullanılacaklarına dair bilgilerin teorik ve uygulamalı olarak atölye ortamında verilmesi, power point görsel sunumlar ,grup çalışmalarına katılım , teorik bilgilerle uygulamalı çalışmalardan oluşan tüm çalışmaların ,(fotoğrafla belgeleme, uygulamalı örnekler ,kaynakça vb.) sunumlarını geliştirmek üzere bilgilendirileceklerdir.

1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 LAB Laboratuvar.
4 DKL DerseKatılım
5 FN Final
6 BSN Başarı Notu VZ * 0.10 + ODV * 0.20 + LAB * 0.20 + DKL * 0.20 + FN * 0.30
7 BUT Bütünleme
8 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.10 + ODV * 0.20 + LAB * 0.20 +DKL * 0.20 + BUT * 0.30

Ders değerlendirmede, kitap sanatlarında malzemeyi tanıma, kağıt boyama aşamaları, renk veren nebatların tanımlanması, aher çeşitleri, altın, boyalar, fırçalar, mühre ve çeşitleri, murakka tanımı, yapımı, renklendirilmesi gibi uygulamalı çalışmaların yanı sıra, teorik bilgilerde sınavla değerlendirilecektir.
Öğrenci katılımından elde edilecek puan, (1) derslere katılım durumuna, (2) öğrencinin ders esnasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve sınıf içi uygulama çalışmasına (3), yaptığı uygulamalar ve çalışmaların sunumunun olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için öğrencinin sağladığı katkıya bağlı olacaktır.

Sınavlarda sorulan soru adedine göre 100 tam not üzerinden yapılacak dağılım sınav öncesinde belirtilecek, yanıtlara göre hesaplanan puan toplamı değerlendirmeye alınacaktır. Uygulama dosyası , araştırmalarının sunumu ve derse katılım oranları da 100 tam puan üzerinden değerlendirilecektir.

Dersin başlama saatinden sonra gelenler derse alınsalar bile ders katılımda yarım ders katılımı olarak değerlendirmeye alınır. Tüm katılımlar yukarıda belirtilen oranla genel değerlendirmeye alınacaktır. Her ders sonuna doğru bir sonraki derste işlenecek konu çalışma-araştırma konusu olarak öğrenciye sunulur. Sunulan konunun dersteki ilk anlatımı öncesi çalışma-araştırma sonuçları tartışıldıktan sonra derse başlanır. Araştırma konusu belirlenen öğrenci konunun işleneceği günde araştırma konusu hakkında sunum yapar aktif olarak derse katılım sağlar.

tulin.adanir@deu.edu.tr

Pazartesi 09:00/12:00

Uygulama (Atölye çalışması,laboratuvar vb) 14 1 14
Atölye Laboratuvar vb.kapsamındaki çalışmalar 3 1 3