: Minyatür III

DOÇ. FİLİZ ADIGÜZEL TOPRAK

Tezhip Sanatı
Tezhip

Bu dersin amacı; Osmanlı ve İran minyatür üsluplarıyla ilgili bilgi vererek, geleneksel ve günümüz minyatür malzemelerini ve uygulama tekniklerini tanıtmak, belirli bir hikayenin secilmesiyle bu malzeme ve teknikleri özgün bir minyatür kompozisyonunda uygulatmaktır.

1   Bu derste verilen eğitimin sonunda öğrencinin tarih boyunca Osmanlı ve İran minyatüründe görülen üsluplar hakında bilgi sahibi olması ,
2   Günümüz minyatür sanatı ve sanatçılarıyla ilgili bilgi sahibi olması ve günümüz teknik ve malzemesini tanıması
3   Geleneksel ve günümüz malzeme ve tekniklerini birlikte uygulayarak özgün tasarımlarda kullanabilmesi ,
4   Osmanlı dönemine ait bir hikayeyi secerek, minyatür üslubunda bir kompozisyon oluşturabilmesi,
5   Bu kompozisyonun ve kullandığı öğelerin özgün olması beklenmektedir.

1 Osmanlı dönemine ait edebi bir eserin veya halk hikayesinin araştırılması ve minyatür üslubunda resimlenmek üzere seçilmesi
2 Seçilen hikaye ile ilgili tarihi ve güncel minyatürlerin araştırılması
3 Kompozisyonda kullanılacak öğelerin belirlenmesi ve simgesel anlamları (var ise) araştırılması
4 Özgün kompozisyon için eskiz çalışmaları
5 Eskiz çalışmaları
6 Eskiz çalışmaları
7 Özgün kompozisyon uygulaması için kağıt, renk belirleme
8 Kullanılacak farklı tekniklerin denenmesi ve belirlenmesi
9 Kompozisyonun onaylanması, kağıda aktarma ve uygulama çalışmaları
10 Uygulama çalışmaları
11 Uygulama çalışmaları
12 Uygulama çalışmaları
13 Uygulama çalışmaları
14 Çalışmaların tamamının aşamalarının kontrolü, onaylanması ve genel değerlendirme

Sheila R. Canby; Persian Painting, The British Museum Press, London 1993.
Oleg Grabar; Masterpieces of Islamic Art, Prestel Books, USA 2009.
Oleg Grabar; Mostly Miniatures, An Introduction to Persian Painting, Princeton Uni. Press, New York 2001.
Sheila R. Canby; Golden Age of Perisan Art, The British Museum Press, London 2003.
Serpil Bağcı-Filiz Çağman-Günsel Renda-Zeren Tanındı; Osmanlı Resim Sanatı, Kültür Bak. Yay., İstanbul 2006.
Diğer ders materyalleri: Filiz Adıgüzel Toprak ders notları, New York Metropolitan Museum, Londra British Museum ve Victoria&Albert Museum Minyatürlü Yazmaları koleksiyonlarından ve gösterimdeki yazmalardan eser fotoğrafları, slayt sunumları, güncel minyatür sergi katalogları.

Bu derste, Osmanlı ve İran minyatür sanatında görülen üsluplarla ilgili bilgi verilerek öğrencinin, sık kullanılan kompozisyon türlerini tanıması sağlanacaktır. Konuyla ilgili yayınlanmış kaynaklarla ilgili bilgi verilip, özellikle Safevi dönemi İran minyatürleriyle ilgili görsel malzemeye ulaşması için öğrenci yönlendirilecektir. Uygulama çalışmalarında kullanılan kağıt, boya ve diğer malzemelerle ilgili geleneksel ve günümüz malzemesiyle ilgili bilgi verilip öğrencinin bu teknikleri harmanlaması ve özgün uygulamalarda kullanabilmesi teşvik edilecek ve Osmanlı dönemine ait bir hikaye araştırılarak özgün biçimde uygulanacaktır. Öğrencinin sınıf ortamında derse katkısı sağlanarak kompozisyon oluşturma ve tasarımla ilgili fikirlerini tartışması desteklenecektir. Tasarlama aşamasında eskiz oluşturma ve kompozisyonun onaylanması ile ilgili görüşmeler, öğretim üyesi tarafından her hafta dersin ilk ve son saatinde gerçekleştirilecektir.

1 PR Proje
2 DKL DerseKatılım
3 BSN Başarı Notu PR * 0.80 + DKL * 0.20

Ders 2 kredi ile teorik, 2 kredi ile de uygulama şeklinde işlenecektir. Uygulamanın birebir gösterildiği ve öğrencinin uygulama tekniklerini izleyerek öğrenebileceği bir atölye disiplininde yürütülecek olan derste, derse katılım önemlidir. Öğrencinin uygulama tekniklerini öğrenmedeki çabası ve becerisi ders esnasında gözlemlenecek ve değerlendirilecektir. Öğrencinin eğitim dönemi boyunca düzenleyeceği görsel kaynakça ve eskiz çalışmaları da göz önünde tutulacaktır. Dönem boyunca yapılan çalışmalar sonucu öğrenci, Osmanlı dönemine ait bir hikayeyi minyatür üslubunda, özgün bir biçimde resimleyecektir; bu sunum asıl değerlendirmeyi oluşturmaktadır.

Proje teslimi ve derse katılım oranları 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek ve ortalamaları 100 tam puan üzerinden alınacaktır. Derse katılım %80 oranında zorunludur.

Dersle ilgili teorik bilgiler sözlü ve yazılı biçimde öğrenciye aktarıldıktan sonra, uygulamalar birebir öğrenci ile yapılır.
Yeni bir tekniğin gösterileceği derslere katılım zorunludur. Bir sonraki dersle ilgili öğrenci bilgilendirilir ve konuyla ilgili ön araştırma yapması beklenir.

filiz.adiguzel@deu.edu.tr

Yok.

Ders anlatımı 14 2 28
Uygulama (Atölye çalışması, Laboratuvar vb.) 14 2 28