: Minyatür I

DOÇ. FİLİZ ADIGÜZEL TOPRAK

Tezhip Sanatı
Tezhip

Bu dersin amacı; Osmanlı Minyatür sanatı tarihçesi ve uygulama tekniklerine giriş yaparak, Osmanlı minyatüründe görülen
temel figür ve kompozisyon elemanlarının ne olduğunu ve hangi uygulama teknikleriyle yapıldığını öğretmektir.

1   Bu derste verilen eğitimin sonunda öğrencinin Osmanlı minyatürünün tarihçesi ile ilgili temel bilgilere sahip olması,
2   Osmanlı minyatüründe kullanılan geleneksel malzemeyi ve günümüz malzemesini tanıması,
3   Osmanlı minyatüründe kullanılan temel kompozisyon öğelerini tanıması,
4   Osmanlı minyatüründe yaygın olarak kullanılmış temel kompozisyon öğelerinin yapılış tekniklerini bilmesi,
5   Osmanlı minyatüründeki temel kompozisyon öğelerinin tekniklerine uygun biçimde röprodüksiyon ve özgün hallerini uygulayabilmesi,
6   Yaptığı uygulamayı etkin şekilde sunabilmesi beklenmektedir.

1 Osmanlı Minyatür Sanatı tarihine giriş; dönemlere göre üsluplar ve örnek minyatürler
2 Osmanlı minyatüründe kulanılan malzemeler; geleneksel ve güncel malzemelerin tanıtımı
3 Osmanlı minyatüründe görülen ve sıklıkla kulanılmış tekniklerin (suluboya ile tarama, akıtma, noktalama) örnekler üzerinden tanıtımı
4 Çizgi ve tahrir çalışmaları (kurşunkalem ile)
5 Minyatürde portre çizimi
6 Portre çizimi ve renkli uygulama
7 Minyatürde el çizimi ve renkli uygulama
8 Minyatürde insan figürü çizimi (biçim-oran-orantı) ve renkli uygulama
9 Minyatürde hayvan figürü çizimi ve renkli uygulama
10 Minyatürde ağaç çizimi ve renkli uygulama (selvi-yapraklı ağaç)
11 Minyatürde kaya çizimi ve renkli uygulama
12 Minyatürde bulut, deniz, nehir vb. doğa öğelerinin çizimi ve renkli uygulama
13 Minyatürde iç ve dış mimari öğelerinin çizimi ve renkli uygulama
14 Çalışmaların tamamının aşamalarının kontrolü ve dosya içeriği ile ilgili değerlendirme ve proje

Metin And; Osmanlı Tasvir Sanatları 1: Minyatür, İş Bank. Yay., İstanbul 2002.
Metin And; Minyatürlerle Osmanlı-İslam Mitologyası, Yapı Kredi Yay., İstanbul 2007.
Banu Mahir; Osmanlı Minyatür Sanatı, Kabalcı Yay., İstanbul 2005.
Serpil Bağcı-Filiz Çağman-Günsel Renda-Zeren Tanındı; Osmanlı Resim Sanatı, Kültür Bak. Yay., İstanbul 2006.
Filiz ADIGÜZEL TOPRAK,"Süleymanname (TSM. H.1517) Minyatürlerinde Ağaçlar: Uygulama
Teknikleri Üzerine Bir İnceleme", Akdeniz Sanat Dergisi, Yıl:3 (Mart/2010), Cilt:3, Sayı:5, s. 1-11, 2010.
Filiz Adıgüzel Toprak ders notları, Londra British Museum ve Victoria&Albert Museum Minyatürlü Yazmaları koleksiyonlarından eser fotoğrafları, slayt sunumları.
Diğer ders materyalleri: Tezhipli ve Minyatürlü Yazma eser barındıran yurtiçi ve yurtdışındaki müze, kütüphane ve özel koleksiyonlara ait kataloglar ve online eser fotoğrafı gösterimi olan web siteleri, dijital kütüphaneler.

Bu derste, Osmanlı minyatür sanatı tarihine kuramsal olarak genel bir giriş yapılarak, dönemlere göre öne çıkan minyatür üslupları görsel malzeme eşliğinde anlatılacaktır. Öğretim üyesi, öğrencileri görsel kaynakça oluşturma konusunda yönlendirecektir. Kaynak kitaplar ışığında Osmanlı minyatür sanatının en önemli eserleri tanıtılacak ve bu örnekler üzerinden Osmanlı minyatüründeki temel kompozisyon öğeleri tespit edilecektir. Tespit edilen kompozisyon öğeleri, insan, hayvan figürleri ve doğa elemanları olarak sınıflandırılıp, ilk önce kurşunkalemle eskizlere çalışıldıktan sonra renkli uygulamaları yapılacaktır. Tüm uygulamalarda öncelikle eskiz aşamasının öğretim üyesi tarafından onaylanması gerekmektedir. Bu uygulamalar sonucunda, Osmanlı minyatürüne ilişkin temel kompozisyon öğelerini içeren, öğrencinin özgün çalışmalarının bulunduğu bir dosya hazırlanacaktır.

1 PR Proje
2 DKL DerseKatılım
3 ODV Ödev/Sunum
4 BSN Başarı Notu PR * 0.60 + DKL * 0.20 + ODV * 0.20

Ders 2 kredi ile teorik, 2 kredi ile de uygulama şeklinde işlenecektir. Öğrencinin dersin konusu ile ilgili kaynakça oluşturması ve görsel malzemeye ne kadar ulaşabildiği gözlemlenecek ve 5. haftada, Osmanlı minyatürü ile ilgili verilen tarihi bilgi ve dönemlere ilişkin üsluplar yazılı ödev şeklinde öğrenciden istenecektir. Uygulamanın birebir gösterildiği ve öğrencinin uygulama tekniklerini izleyerek öğrenebileceği bir atölye disiplininde yürütülecek olan derste, derse katılım önemlidir. Uygulama tekniklerinin öğretilmesinin ardından, öğrencinin çizgi ve fırça tekniğine hakimiyeti ders esnasında gözlemlenecek ve değerlendirilecektir. Eğitim dönemi boyunca yapılan çalışmalar sonucu, Osmanlı minyatürünün temel kompozisyon öğelerini içeren özgün dosyanın değerlendirilmesi esas olmakla birlikte, öğrencinin derse katkısı ve öğrenme çabası da göz önünde tutulacaktır.

Proje teslimi, ödev sunumu ve derse katılım oranları 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek ve ortalamaları 100 tam puan üzerinden alınacaktır.

Dersle ilgili teorik bilgiler sözlü ve yazılı biçimde öğrenciye aktarıldıktan sonra, uygulamalar birebir öğrenci ile yapılır.
Dersin %80 ine katılım zorunludur.
Bir sonraki dersle ilgili öğrenci bilgilendirilir ve konuyla ilgili ön araştırma yapması beklenir.

filiz.adiguzel@deu.edu.tr

Yok.

Ders anlatımı 14 2 28
Uygulama (Atölye çalışması, Laboratuvar vb.) 14 2 28