: Bilgisayarda Desen Tasarımı II

Eski Çini Onarımları
Eski Yazı
Çini Tasarımı ve Onarımı

Öğrencilere, Bilgisayarda Halı-Kilim,Kumaş, Çini ve Geleneksel sanatların diğer dallarında yapılan tasarımlara uygun çeşitli uygulama çalışmaları yaparak, öğrencilerin programlar üzerinde çalışma pratiğini arttırmak ve ileri düzey çalışmalar yapabilmelerini sağlamaktır.

1   Piksel tabanlı bir programda motif çizebilmesi, bu motifleri belirli bir alanda kullanabilmesi,
2   Piksel tabanlı bir programda çizimleri belirlenen ölçülere göre yapabilmesi,
3   Tasarımlarında renkleri, dokuları, çizgileri değerlerle çalışabilmesi,
4   Piksel tabanlı bir programda Halı-Kilim, Kumaş ve Çini projelerine uygun giydirme çalışmaları yapabilmesi,
5   Tasarımları ideal şekilde ve azami sürede gerçekleştirecek pratikleri uygulayabilmesi, beklenmektedir.

1 Dersin içeriği hakkında bilgi, kurallar ve derse giriş İlk dönem konuları hatırlatma
2 Adobe Illustrator programında uygulama çalışması Halı, Kilim, Kumaş, Çini tasarımı ve araştırma çalışmalarına ait örnekler üzerinden anlatılır.
3 Piksel tabanlı programlar ve Photoshop programına giriş Halı, Kilim, Kumaş, Çini tasarımı ve araştırma çalışmalarına ait örnekler üzerinden anlatılır.
4 Photoshop programı menüsü ve araç çubuğu Halı, Kilim, Kumaş, Çini tasarımı ve araştırma çalışmalarına ait örnekler üzerinden anlatılır.
5 Photoshop programı seçim araçları Halı, Kilim, Kumaş, Çini tasarımı ve araştırma çalışmalarına ait örnekler üzerinden anlatılır.
6 Photoshop programı fotoğraf düzeltme uygulamaları Halı, Kilim, Kumaş, Çini tasarımı ve araştırma çalışmalarına ait örnekler üzerinden anlatılır.
7 Photoshop programı fotoğraf düzeltme uygulamaları Halı, Kilim, Kumaş, Çini tasarımı ve araştırma çalışmalarına ait örnekler üzerinden anlatılır.
8 Photoshop Programında çizim uygulaması. Halı, Kilim, Kumaş, Çini tasarımı ve araştırma çalışmalarına ait örnekler üzerinden anlatılır.
9 Photoshop Programında çizim uygulaması. Halı, Kilim, Kumaş, Çini tasarımı ve araştırma çalışmalarına ait örnekler üzerinden anlatılır.
10 Ara sınav Halı, Kilim, Kumaş, Çini tasarımı ve araştırma çalışmalarına ait örnekler üzerinden anlatılır.
11 Photoshop Programında çizim uygulaması. Halı, Kilim, Kumaş, Çini tasarımı ve araştırma çalışmalarına ait örnekler üzerinden anlatılır.
12 Photoshop Programında çizim uygulaması. Halı, Kilim, Kumaş, Çini tasarımı ve araştırma çalışmalarına ait örnekler üzerinden anlatılır.
13 Photoshop programında perspektif yüzey düzeltme, 3D yüzeye giydirme çalışması. Halı, Kilim, Kumaş, Çini tasarımı ve araştırma çalışmalarına ait örnekler üzerinden anlatılır.
14 Photoshop programında perspektif yüzey düzeltme, 3D yüzeye giydirme çalışması.

Ana kaynak:

- Öğretim üyesi tarafından derlenen ders notları.

Yardımcı kaynaklar:

- Corel Draw kullanım klavuzu.
- Adobe Photoshop kullanım klavuzu.
- Programlarla ilgili görsel web dersleri.

Öğretim üyesi derste uygulamalı olarak, çeşitli desen örneklerinin kopya ve benzerlerini, ölçekli çalışma uygulamaları, röleve ve giydirme örnekleri yaptırarak, öğrencilerin bilgisayar programlardaki ve desen çalışmalarındaki pratiklerinin arttırılması sağlanmaktadır.

1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BSN Başarı Notu VZ * 0.10 + ODV * 0.30 + FN * 0.60
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.10 + ODV * 0.30 + BUT * 0.60

Değerlendirme %30 ödev, %10 vize sınavı, %60 final sınavı ve bütünlemeye göre yapılır.

Derste öğrenilen bilgileri ve pratikleri doğru bir şekilde kullanabilmesi, çalışmayı azami sürede bitirebilmesine göre değerlendirilir.

Öğrenciler, ders başlangıç saatinde sınıfta hazır bulunur.
Derse 15 dk. dan fazla geç gelen öğrenci, derse alınmaz ve ders devam çizelgesine yok yazılır.
Devam saati için yönetmelikteki kurallar geçerlidir.

bahadir.ozturk@deu.edu.tr

Belli bir görüşme günü yoktur. Öğrenci ihtiyaç duyduğunda öğretim üyesi ile iletişime geçebilir.

Ders anlatımı 2 14 28
Vize sınavına hazırlık 1 5 5
Final sınavına hazırlık 1 7 7

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18