: Cam Teknikleri ve Uygulamaları I

Seramik
Seramik ve Cam Tasarımı
Seramik ve Cam

Bu ders; cam malzemesiyle ürün tasarlarken dikkat edilmesi gereken noktaları, tasarımdan uygulama sürecine geçişi, üretim aşamalarını lampworking ve fırın içi döküm teknikleri üzerinden öğretmeyi ve uygulatmayı amaçlamaktadır.

1   Cam Tasarımı konusunda temel bilgiye sahip olabilmesi
2   Cam malzemeyi tanıma ve kullanma bilgi ve donanımına sahip olabilmesi
3   Tasarımdan üretime geçişte, lampworking ve fırın içi döküm tekniklerinde yeterli teknik bilgi ve donanıma sahip olabilmesi
4   Tasarım ve uygulama sürecinde zamanı doğru kullanabilme ve karşılaşılan problemleri çözebilme becerisine sahip olabilmesi
5   Cam malzemeyi şekillendirme ve doğru kullanabilme becerisine sahip olabilmesi
6   Cam tasarımının gerektirdiği teknik donanımları doğru kullanabilme ve uygulayabilmesi
7   Tek başına, bağımsız olarak ve/veya ekip çalışması içinde uyumlu ve üretken olarak çalışabilmesi beklenmektedir.

1 Cam şekillendirme çeşitleri ve uygulama yöntemlerinin tanıtılması
2 Lampworking yöntemini uygulama süreci ve teknik donanımı hakkında bilgi verilmesi. Fırın içi döküm yöntemi uygulama süreci ve teknik donanımının anlatılması
3 Lampworking yönteminde kullanılan camın özelliğinin belirtilmesi ve uygulama yapılması. Fırın içi döküm yönteminde kullanılan camların özelliğinin belirtmesi ve kalıp yapım aşamalarının anlatılması
4 Proje konusu ve temalar doğrultusunda eskizlere geçiş
5 Eskiz çalışmaları
6 Eskiz çalışmaları
7 Eskizlerin değerlendirilmesi ve uygulama çalışmalarına geçiş
8 Uygulama çalışmaları
9 Uygulama çalışmaları
10 Uygulama çalışmaları
11 Uygulama çalışmaları
12 Uygulama çalışmaları
13 Uygulama çalışmaları
14 Proje, sunum ve ödevlerin değerlendirilmesi

Ana kaynak:
Techniques of Kiln-formed Glass, Keith Cummings, A&C Black- London, Universty of Pennsylvania Pres, Philadelphia, 1997
Glass Casting and Mold Making, Boyce Lundstrom, Vitreous Publications, 1989
Warm Glass, Philippa Beveridge, Ignasi Domenech, Eva Pascual, A Division of Sterling Publishing Co., Inc.New York, 2005
-Contemporary Lampworking: A Practical Guide to Shaping Glass in the Flame
Bandhu Scott Dunham, Salusa Glassworks, 1997
-Lampwork Etc Tutorials and Tips
Karen Hardy, 2008
Yardımcı kaynaklar:
Çağdaş Cam Sanatı, Fırın Teknikleri ve Uygulamalar, Keith Cummings, Karakalem Kitabevi Yayınları, İzmir,2011
Bulunuşundan Üflemeye Uygulamalı Cam Teknikleri, Akantaş, Bilgehan Uzuner,İnkılap Kitabevi, 2004
1000 Glass Beads-Innovation and Imagination in Contemporary Glass Beadmaking
Lark Books, 2004
The Art&Soul of Glass Beads
Susan Ray&Richard Pearce, 2003
Diğer ders materyalleri: Tekniklerle ilgili web siteleri, sempozyum bildiri kitapları, dergiler ve sergi katalogları

1. Dersler
Öğretim üyesi öğrencileri, proje konusu ve temaların uygulanması süresince ortaya çıkacak konularda çözüm üretmeye yönlendirir ve konuları ile ilgili eskizlerini hazırlamalarını ister.
2. Gözden Geçirme Oturumları ve Sınıf Tartışmaları
Tasarlama aşamasında eskiz oluşturma, ana tasarımların seçimi ile ilgili verilen süreler bazında, gözden geçirme oturumları öğretim üyesi tarafından her hafta dersin ilk ve son saatinde gerçekleştirilecektir. Öğrencilerin sınıf tartışmalarına katılımı, tasarımları ile ilgili görüşlerini sunmaları önemli ölçüde teşvik edilecektir.
3. Uygulamalar
Tasarımdan üretime geçiş sürecinde öğrenciler, aldıkları temel bilgileri, uygulama aşamasında nasıl kullanacakları konusunda örnek bir uygulama süreci ile bilgilendirileceklerdir.

1 PR Proje
2 UCA UygÇalışma
3 DKL DerseKatılım
4 BSN Başarı Notu PR * 0.40 + UCA * 0.40 + DKL * 0.20

1-Öğrenci belirlenen incelikte cam çubuk çekecek, mandrele cam saracak, alçak-yüksek rölyef yapacak ve eriyen camı kalıba basma çalışmalarını tamamlayacaktır.
2-Öğrenci fırın içi döküm tekniğinin uygulanmasındaki model yapım, kalıp yapım, kalıba camların konulması ve fırın ısı programları aşamalarını tamamlayacaktır.
3-Öğrenci katılımından elde edilecek puan, (1) derslere katılım durumuna, (2) öğrencinin ders esnasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve sınıf içi proje çalılmasına (3) olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için öğrencinin sağladığı katkıya bağlı olacaktır.

1.Dersin % 80 nine katılım zorunludur.
2.Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3.Verilen projelerin zamanında teslim edilmesi zorunludur.
4. Atölye ekipmanlarının kullanımından doğacak her türlü problem ve zararlardan kişi kendisi sorumludur.

Sema Okan Topaç, e- mail adresi : semaokan@gmail.com
tel: 535 5505125
Gülşen Alemdar; e- mail adresi: alemdargulsen@hotmail.com
tel: 533 3580488