: İşletmelerde Proje Yönetimi ve Uygulamaları

İSY 7043 İşletmelerde Proje Yönetimi ve Uygulamaları ZORUNLU 3 0 0 5

Yönetim Bilimi Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

Yönetim Bilimi Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)
Sayısal Yöntemler Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

Proje yönetiminin temel kavramlarının ve ilkelerinin kavranmasını sağlamak, proje yönetim araçlarını örneklerle incelemek, MsProject ile bilgisayar destekli olarak proje yönetim sürecini tasarlamak ve işletmelerinin çeşitli fonksiyonlarındaki projeler üzerindeki uygulamaları incelemek.

1   Çeşitli işletme fonksiyonlarına ilişkin yürütülecek projelerin yönetim sürecinde yer alan temel kavramları kavrayabilme,
2   Proje seçiminde kullanılabilecek çeşitli yöntemlere ilişkin bilgi edinebilme
3   Proje yönetiminde kullanılan çeşitli teknikleri kavrayabilme,
4   Bu tekniklerin çeşitli işletme projelerinde nasıl uygulanabileceğini görebilme,
5   Proje yönetiminde kullanılabilecek yönetim bilimi tekniklerini kavrayabilme,
6   Projelerin planlanması ve yürütülmesi sürecinde Ms Project programının kullanılmasına ilişkin bilgi edinebilme.

1 Proje yönetiminin temel kavramları ve proje yönetim araçları
2 Ağ diyagramları ve CPM
3 PERT
4 Projelerde hızlandırma işlemleri
5 Projelerde bütçeleme ve kaynak dengeleme
6 MsProject Programına Giriş (Menülerin tanıtılması, Görevlerin Girilmesi, Görev İlişkilerinin Belirlenmesi)
7 MsProject Programında Kaynakların Planlanması, Çalışma Takvimleri, Raporlama, Projenin İzlenmesi.
8 Proje değerlendirme ve seçim teknikleri
9 Network modelleri
10 Proje yönetiminde yönetim bilimi tekniklerinin kullanılması
11 Proje yönetiminde kullanılan son yaklaşımlar
12 Proje yönetimiyle ilgili sektör uygulamaları ve case çalışmaları
13 MsProject te hazırlanan örnek projelerin sunumu
14 Sonuç ve Değerlendirme

Ana kaynak(lar):
1. Sayısal Yöntemler. Prof. Dr. Hülya TÜTEK Prof. Dr. Şevkinaz GÜMÜŞOĞLU Yrd. Doç. Dr. Aslı ÖZDEMİR, Beta, 2012.
2. Adım Adım Ms Project 2003
3. Project Management: A Managerial Approach, 2000, J.R. Meredith, J. Samuel, Jr. Mantel, 4th Edition, John Wiley & Sons. Inc

Yardımcı kaynaklar:
1. Sayısal Yöntemlerde Problem Çözümleri ve Bilgisayar Destekli Uygulamalar. Prof. Dr. Hülya TÜTEK, Prof. Dr. Şevkinaz GÜMÜŞOĞLU, Doç. Dr. Ali ÖZDEMİR, Dr. Aslı ÖZDEMİR, Beta, 2011.
2. Project Management in Pratice, 2005, J. Samuel, J.R. Meredith, S.M: Scott, M.S. Margaret, 2nd Edition, John Wiley & Sons. Inc
3. Proje yönetimiyle ile ilgili tüm kitap ve akademik dergiler

Teorik anlatım, soru-cevap, tartışma, bilgisayarda MsProject programının anlatılması, ödev sunumları ve örnek uygulamalar

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40

1. Proje yönetim sürecinde temel kavramların, proje seçiminde ve yönetiminde kullanılacak tekniklerin ve proje yönetiminde kullanılabilecek yönetim bilimi tekniklerinin kavranmasına ilişkin değerlendirme, dersler sırasında yapılacak tartışmalara katılım ve sınavlarda ilgili sorulara verilen yanıtlar doğrultusunda ölçülecektir.
2. Proje yönetim sürecinde kullanılabilecek tekniklerin uygulanmasına ve de Ms Project programının kullanılmasına ilişkin değerlendirme ise sınavlarda ilgili sorulara verdikleri cevapların yanı sıra öğrencilerin örnek işletme projeleri uygulamalarıyla destekleyerek yapması öngörülen ödev sunumlarındaki performansları doğrultusunda yapılacaktır.

1. Derse katılım önemlidir.
2. Ödev sunumlarının hazırlanmasında bilimsel araştırma ve etik kurallarına uyulması beklenmektedir.
3. Ödev sunumlarında anlatılacak konuların işletmelerdeki çeşitli proje uygulamalarıyla desteklenmesi beklenmektedir.

Yrd. Doç. Dr. Aslı ÖZDEMİR
DEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Sayısal Yöntemler Anabilim Dalı
Ofis No: 328 İş Tel: (232) 3010659 E-posta: asli.yuksek@deu.edu.tr
Kişisel web: http://kisi.deu.edu.tr/asli.yuksek