: Kurgu Tasarımı I

Kurgu, Ses ve Görüntü Yönetimi

NİHAN BENCOYA

Kurgu, Ses ve Görüntü Yönetimi

Resim ve Fotoğrafın temel kompozisyon kuralları göz önünde bulundurarak Sinema'ya yansıması ve tekrardan üretilmesi anlatılmaktadır.Kompozisyon ve Atmosfer yaratımını sağlayan ek öğelerin öğretilip,filmde doğru bir kadraj ve kompozisyon bilgisiyle çekim yapabilmesi sağlanmak amaçlanmaktadır.

1   Film'de, Atmosfer yaratımı ve kompozisyon bilgisini ,kendi yaptıklarında kullanabilme
2   Kısa Film' de atmosfer yaratımı
3   kamerada mekan yaratabilme , doğru Kompozisyon Kurabilme
4   Dünya Sinemasından örneklemelerle , atmosfer yaratabilme
5   Var olan Görseller hakkında eleştirel gözle bakabilme
6   Dünya sinemasındaki Görsel algı ile Türk sinemasındaki Görsel algıyı karşılaştırabilme
7   Görüntüdeki Renk bilgisinin ,seyirci üzerindeki etkisini doğru bir şekilde kurabilme
8   Görüntüdeki ritm duygusunun farkındalığını oluşturabilme

1 Atmosfer yaratımında temel ilkeler ve örnekler
2 Tür uygulama
3 hazır olarak verilecek metinlerin uygulanması aynı metin ve ayrı çekim istenilecektir.
4 mekan araştırma , film ve fotoğraf çekimi
5 proje uygulama
6 proje uygulama
7 Serbest proje ön hazırlık ,örnek sahne oluşturma çalışmaları
8 Serbest metin üzerinden ,öğrenci sunumları örnek film,sahne gösterimi Mekan film ve fotoğraf sunumları
9 proje uygulama
10 proje uygulama
11 Günümüz Türkiye Sinemasından film örnek sahneler ,kompozisyon ve atmosfer yaratımındaki uygulamalar üzerinde sahne, plan çözümlemeleri
12 Günümüz Türkiye Sinemasından film örnek sahneler ,kompozisyon ve atmosfer yaratımındaki uygulamalar üzerinde sahne, plan çözümlemeleri devam
13 proje sunumları
14 proje sunumları

Yardımcı kaynaklar: VISIONS OF LIGHT - AMERICAN SOCIETY OF CINEMATOGRAPHERS -
- ERNEST DICKERSON HISTOIRE DE L'ART -- PIERRE DU COLOMBIER
SANATIN ÖYKÜSÜ -- E.H.GOMRICH
RENK VE ARMONİ KURALLARI -- SAADETTİN ÇAĞLARCA ESTETİK VE SANAT DERSLERİ -
- M.KAGAN İKONALAR -- ŞİNASİ BAŞEĞMEZ
FİLM KURGUSU GAEL CHANDLER
SİNEMATİK HİKAYE ANLATIMI JENNIFER Van SIJLL
TÜRK SİNEMASINDA AYDINLATMA VE KOMPOZİSYON ALANINDA YENİ EĞİLİMLER Yl.tezi -- NİHAN BENCOYA ŞENGÜL
BİR GÖRÜNTÜ ESTETİK BİÇİMİ OLARAK VİDEO-CLİP L.tezi -- NİHAN BENCOYA ŞENGÜL
Diğer ders materyalleri: Avrupa ve Amerika Sineması dan , seçilmiş filmler ve sahneler

Öğretim üyesi öğrencileri,Görsel kompozisyon ve atmosfer yaratımında örnek filmler ve görsellerle temel bilgi verir ve bu bilgiler üzerine inşa edilecek, proje üretmeye yönlendirir ve örnekler üzerinden uygulama yapmalarını ister. Uygulama çekim pratikleri ve proje ödevi aşamasında ,karşılaşılacak uygulama becerileri öğretim üyesi tarafından her hafta dersin ilk ve son saatinde uygulamalı olarak gösterilecek. Öğrencilerin sınıf tartışmalarına katılımı,projelerinin hazırlamaları ile ilgili fikir ve görüşlerini sunmaları önemli ölçüde teşvik edilecektir. Uygulamalar Uygulama ve proje sürecinde öğrenciler, üretim aşamasında nasıl bir yöntem kullanacakları konusunda örnek bir proje ile bilgilendirileceklerdir .

1 PR Proje
2 ODV Ödev
3 BSN Başarı Notu PR * 0.60 + ODV * 0.40

1-Öğrenci , ders için üç adet sahne çekicek ,ikisi hazır metin ,bir tanesi öğrencinin hazırlayacağı metinden
2-Örnek verilecek bir uzun metrajlı bir filmden , çekim senaryosu hazırlanacak.
3-Öğrenci , öncesinde verilmiş bir konu da yazılı ve sözlü bir sunum hazırlayacaktır.
4-Öğrenci katılımından elde edilecek puan, (1) derslere katılım durumuna, (2) öğrencinin ders esnasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve sınıf içi proje çalılmasına (3) olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için öğrencinin sağladığı katkıya bağlı olacaktır.

1-Proje ve ödev uygulamalarındaki derse katılım,algı ve beceri yeterliliği göz önünde bulundurulacaktır.

1.Dersin % 70 nine katılım zorunludur.
2.Derse katılmamış olmak verilen ev ödevlerinin ve projelerin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
3.Geciken proje teslimlerinde gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

nihanaozel@gmail.com

Dersi izleyen 30 dakikada görüşmeler gerçekleştirilecektir.

Uygulama 14 2 28
Proje Hazırlama 1 6 6