: Yaylı Çalgılar Pedagojisi (Keman-Viyola)

GSM 5058 Yaylı Çalgılar Pedagojisi (Keman-Viyola) SEÇMELİ 3 0 0 8

Müzik Öğretmenliği Yüksek Lisans

DOÇ.DR. İLKAY EBRU TUNCER BOON

Müzik Öğretmenliği Yüksek Lisans

Bu dersi alan öğrencilerin yaylı çalgılar (keman-viyola) alanında öğretme, öğrenme ve değerlendirme yöntemlerini inceleyip uygulamalarını ve bu alanda ulusal ve uluslararası pedagojik kaynakları (metot kitapları, etüt kitapları, teknik çalışmalar, derecelendirilmiş repertuar, solo repertuar dizi sistemleri) incelemelerini ve bunları karşılaştırmalı olarak değerlendirmelerini amaçlamaktadır. Öğrenci bu dersin sonunda, viyola/keman sınıfları oluşturup geliştirmeye dönük veriler elde edecek ve bir portfolyo oluşturacaktır.

1   Yaylı çalgılar (keman/viyola) pedagojisinin tarihsel gelişimi ve çağdaş yaklaşımları geliştiren önemli pedagogları tanıyacaktır.
2   Yaylı çalgılar öğretiminde uluslararası pedagojik yaklaşımların karşılaştıracaktır (Suzuki, Rolland, Havas, Applebaum, Auer, Galamian, Flesh, Dounis, Flesh).
3   Başlangıç aşamasında yaygın kullanılan metot kitapları analiz edecektir.
4   Dizi çalışma kitaplarını ve teknik çalışma kitaplarını inceleyecektir.
5   Vibrato ve ton geliştirme çalışmaları ve yaklaşımlarını anlayacaktır.
6   Derecelendirilmiş repertuvarı ve seçili solo repertuvarı inceleyecektir.
7   Seçili oda müziği repertuvarının inceleyecek, çalışma stratejileri ve ezber tekniklerini öğrenecektir.

1 Yaylı çalgılar (keman/viyola) pedagojisinin tarihsel gelişimi ve çağdaş yaklaşımları geliştiren önemli pedagoglar.
2 Yaylı çalgılar (keman/viyola) pedagojisinin tarihsel gelişimi ve çağdaş yaklaşımları geliştiren önemli pedagoglar.
3 Yaylı çalgılar (keman/viyola) pedagojisinin tarihsel gelişimi ve çağdaş yaklaşımları geliştiren önemli pedagoglar.
4 Yaylı çalgılar öğretiminde uluslararası pedagojik yaklaşımların incelenmesi, karşılaştırılması ve analizi (Suzuki, Rolland, Havas, Applebaum, Auer, Galamian, Flesh, Dounis, Flesh).
5 Yaylı çalgılar öğretiminde uluslararası pedagojik yaklaşımların incelenmesi, karşılaştırılması ve analizi (Suzuki, Rolland, Havas, Applebaum, Auer, Galamian, Flesh, Dounis, Flesh).
6 Yaylı çalgılar öğretiminde uluslararası pedagojik yaklaşımların incelenmesi, karşılaştırılması ve analizi (Suzuki, Rolland, Havas, Applebaum, Auer, Galamian, Flesh, Dounis, Flesh).
7 Yaylı çalgılar öğretiminde başlangıç aşamasında yaygın kullanılan metot kitaplarının incelenmesi.
8 Ara Sınav
9 Dizi çalışmaları/kitaplarının incelenmesi
10 Teknik çalışmaların/kitaplarının incelenmesi
11 Etüt yaklaşımlarının ve kitaplarının incelenmesi
12 Vibrato ve ton geliştirme çalışmaları
13 Derecelendirilmiş repertuvarın incelenmesi. Seçili solo repertuvarın incelenmesi.
14 Seçili solo repertuvarın incelenmesi
15 Çalışma stratejileri/Ezber teknikleri/sahne anksiyetesi
16 Final Sınavı

Ders, yaylı çalgılar alanında öğretme, öğrenme ve değerlendirme yöntemlerini inceleyip uygulamalarını ve bu alanda ulusal ve uluslararası pedagojik kaynakları (metot kitapları, etüt kitapları, teknik çalışmalar, derecelendirilmiş repertuar, solo repertuar dizi sistemleri) içerecektir.

Araştırma, tartışma, soru-cevap, grup çalışması, anlatım, örnek olay/program/yaklaşım inceleme.

1 YYIN YARI YIL İÇİ NOTU
2 ODV Ödev
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 BNS BNS YYIN * 0.30 + ODV * 0.10 + YYS * 0.60