: Teknolojik Yeniliklerin Yapım Firmalarında Kullanımı ve Sektörel Analiz

ARC 5042 Teknolojik Yeniliklerin Yapım Firmalarında Kullanımı ve Sektörel Analiz SEÇMELİ 2 0 0 5

DOÇ.DR. FAHRİYE HİLAL HALICIOĞLU

Yapı Bilgisi Doktora
Yapı Bilgisi Yüksek Lisans

Ders inovasyon (yenilik) ve bina sektöründeki önemi ile ilgili bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Ders, bina sektöründeki inovasyon, teknolojik gelişmeler ve girişimciliği açıklamaktadır. Ders inovasyon, girişimcilik ve rekabetçiliğin tanımını, inovasyonun itici güçlerini, inovasyonların türlerini, artımsal ve radikal inovasyonları, inovasyonları yaratmak için firma ve sektör seviyelerinde Ar-Ge' nin önemini, proje, organizasyon ve sektör seviyelerindeki inovasyonları ve bunların bina sektöründeki uygulamalarını, bina sektöründe teknoloji ve inovasyon yönetimindeki zorlukları ve başarı faktörlerini, bina tasarım ve yapım firmalarında teknolojik yeniliklerin kullanımını ve sektörel analizi, bina tasarım ve yapım firmalarında teknolojik yeniliklerin kullanımına yönelik stratejik yaklaşımları ve sektörel analizi kapsamaktadır. Ayrıca, derste yeşil bina sektöründe bina tasarım ve yapım firmaları tarafından üstlenilen yeşil bina projelerine yönelik son inovasyon yaklaşımları (eko-inovasyonlar), yeşil bina tasarım ve yapım organizasyonlarının başarısı için teknoloji ve inovasyonu yönetmenin önemi ile ilgili bilgi de verilmektedir.

1   Bina sektöründe proje, organizasyon ve sektör seviyelerinde başarı için inovasyonun (yeniliğin) önemini anlama.
2   Bina sektöründe proje, organizasyon ve sektör seviyelerinde inovasyonun kullanımını analiz etmek için temel becerilere sahip olma.
3   Bina sektöründe teknolojik yenilikleri kulanan firmalar tarafından verilen stratejik kararların altında yatan nedenleri anlama sayesinde girişimcilik üzerine temel becerilere sahip olma.
4   Yeşil bina tasarım ve yapım organizasyonlarının başarısı için teknoloji ve inovasyonu yönetmenin önemini anlama.
5   Bina sektöründe teknolojik yenilikleri izlemede temel becerilere sahip olma.

1 Dersin tanıtımı ve inovasyona (yeniliğe) giriş.
2 Bina sektöründe inovasyon, rekabetçilik, girişim ve teknolojik gelişmelerin tanımı. İnovasyonun itici güçleri.
3 İnovasyon türleri: Organizasyonel inovasyon, süreç inovasyonu, ürün inovasyonu. Artımsal ve radikal inovasyonlar. İnovasyonları yaratmak için firma ve sektör seviyelerinde Ar-Ge' nin önemi.
4 Proje, organizasyon ve sektör seviyelerindeki inovasyonlar ve bunların bina sektöründe uygulamaları.
5 Proje, organizasyon ve sektör seviyelerindeki inovasyonlar ve bunların bina sektöründe uygulamaları.
6 Bina sektöründe teknoloji ve inovasyon yönetimindeki zorluklar ve başarı faktörleri.
7 Bina tasarım ve yapım firmalarında teknolojik yeniliklerin kullanımı ve sektörel analiz.
8 Bina tasarım ve yapım firmalarında teknolojik yeniliklerin kullanımına yönelik stratejik yaklaşımlar ve sektörel analiz.
9 Yeşil bina sektöründe bina tasarım ve yapım firmaları tarafından üstlenilen yeşil bina projelerine yönelik son inovasyon yaklaşımları (eko-inovasyonler).
10 Yeşil bina projelerinin ve bina tasarım ve yapım organizasyonlarının başarısı için teknoloji ve inovasyonu yönetmenin önemi.
11 Seminer (Araştırma ödevlerinin sunumu)
12 Seminer (Araştırma ödevlerinin sunumu)
13 Seminer (Araştırma ödevlerinin sunumu)
14 Seminer (Araştırma ödevlerinin sunumu)
15 Araştırma ödevlerinin teslim edilmesi

Bossink, B. A. G. (2004). Managing Drivers of Innovation in Construction Networks. Journal of Construction Engineering and Management, ASCE, May/June, 130 (3), 337 - 345. DOI: 10.1061/(ASCE)0733-9364(2004)130:3(337)
Burgelman, R. A., Christensen, C. M. and Wheelwright, S. C. (2004). Strategic Management of Technology and Innovation, 4th edition, McGraw-Hill, NY.
EU-European Comission (2013). Innovation Union Scoreboard Report 2013. http://ec.europa.eu
Halıcıoğlu, F. H. & Erdem, N. S. (2014). Yapı Endüstrisinde Eko-İnovasyon üzerine bir Analiz: Akıllı Yapı Malzemeleri Sektöründeki Firmaların Başarı Faktörleri. Dizayn & Konstrüksiyon, Özel Sayı (339), 36 - 46.
Jofre, S. (2011). The Challenge of a Greener European Construction Sector: Views on Technology-Driven (Eco) Innovation. Report 2.2011, February, DTU Management Engineering Department of Management Engineering Technical University of Denmark, http://www.man.dtu.dk

Teorik ders +ödev+ sunum ve tartışma

1 ODV Ödev/Sunum
2 FN Final