: Mimarlıkta Kalite Yönetimi ve Uygulamaları

DOÇ.DR. FAHRİYE HİLAL HALICIOĞLU

Yapı Bilgisi Doktora
Yapı Bilgisi Yüksek Lisans

Ders mimarlıkta kalite yönetiminin felsefesini ve temel ilkelerini açıklamaktadır. Ders kalite yönetiminin ilkelerini, kalite planlama, kalitenin maliyeti, müşteri memnuniyeti, sürekli iyileştirme, toplam kalite yönetimi, kalite güvence sistemleri, kalite yönetimi sürecinde kullanılan yöntemleri ve bina sektöründe kalite yönetimi uygulamalarını kapsamaktadır. Ayrıca, ders bina sektöründe kalite yönetimi uygulamalarındaki zorlukları ve başarı faktörlerini, kalite yönetimine yönelik stratejik yaklaşımları ve teknoloji yönetiminin kalite yönetiminin başarısına etkilerini de kapsamaktadır. Bunlara ek olarak, derste bina sektöründeki tasarım ve yapım firmaları tarafından üstlenilen yeşil bina projelerine yönelik yeni kalite yönetimi yaklaşımlarını, kalite yönetimi ve inovasyonlar (eko-inovasyonlar) arasındaki ilişkiyi ve inovasyon yönetiminin kalite yönetimine etkileri ile ilgili bilgi de verilmektedir.

1   Bina sektöründe proje ve organizasyon seviyelerinde başarı için kalite yönetiminin önemini anlama.
2   Bina tasarım ve yapım süreçlerinde kaliteyi başarılı bir şekilde yönetmek için kalite planlama ve müşteri / kullanıcı memnuniyetinin önemini anlama.
3   Bina tasarım ve yapımında kalite yönetimi yöntemlerini uygulamak için temel becerilere sahip olma.
4   Teknoloji yönetiminin kalite yönetiminin başarısına etkilerini anlama.
5   Yeşil bina sektöründe inovasyon yönetiminin kalite yönetimine etkilerini anlama.
6   Yeşil bina projelerinin yaşam ömrü sürecinde kaliteyi yönetmek için ilgili disiplinlerle takım çalışması yapmada temel becerilere sahip olma.

1 Dersin tanıtımı ve kalite yönetimine giriş.
2 Kalite, yönetim ve kalite yönetiminin tanımı
3 Kalite yönetiminin felsefesine yönelik yaklaşımlar (Deming, Crosby, Juran, ve Feigenbaum).
4 Kalite yönetiminin ilkeleri Kalite planlama, kalitenin maliyeti, müşteri / kullanıcı memnuniyeti, sürekli iyileştirme.
5 Toplam kalite yönetimi Bina tasarım ve yapım organizasyonlarında toplam kalite yönetimi. Kalite güvence sistemleri ve ISO 9000 serisi.
6 Kalite yönetimi sürecinde kullanılan yöntemler: Kıyaslama, Hata modu ve etkileri analizi, Pareto analizi, Balık kılçığı diyagramı, Beş neden analizi, Altı Sigma, Kalite Fonksiyon Yayılımı. Çok kriterli karar verme yöntemleri Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) yöntemi
7 Bina projelerinde Kalite Fonksiyon Yayılımı yönteminin uygulanması.
8 Bina sektöründe kalite yönetimi uygulamalarının incelenmesi Bina sektöründe kalite yönetimi uygulamalarındaki zorluklar ve başarı faktörleri. Kalite yönetimine yönelik stratejik yaklaşımlar. Teknoloji yönetiminin kalite yönetiminin başarısına etkileri.
9 Yeşil bina sektöründeki tasarım ve yapım firmaları tarafından üstlenilen yeşil bina projelerine yönelik yeni kalite yönetimi yaklaşımları.
10 Kalite yönetimi ve inovasyonlar (eko-inovasyonlar) arasındaki ilişki. Yeşil bina sektöründe inovasyon ve teknoloji yönetiminin kalite yönetimine etkileri.
11 Seminer (Araştırma ödevlerinin sunumu)
12 Seminer (Araştırma ödevlerinin sunumu)
13 Seminer (Araştırma ödevlerinin sunumu)
14 Seminer (Araştırma ödevlerinin sunumu)
15 Araştırma ödevlerinin teslim edilmesi

Halıcıoğlu, F. H. (2005). Kalite Fonksiyon Yayılımı Yönteminin Mimarlıkta Uygulanmasına Yönelik Model Önerisi ve Bir Bina Projesi Kapsamında İrdelenmesi, Doktora Tezi, DEÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, 27 Mayıs, İzmir.
Baroniené, L. & Neverauskas, B. (2005). The Role of Quality Management in the Process of Innovation Development. Engineering Economics, 3 (43), 15 - 21.
Burgelman, R. A., Christensen, C. M. & Wheelwright, S. C. (2004). Strategic Management of Technology and Innovation, 4th edition, McGraw-Hill, NY.
Hoang, D. T., Igel, B., & Laosirihongthong, T. (2006). The impact of total quality management on innovation: Findings from a developing country. International Journal of Quality & Reliability Management, 23(9), 1092 - 1117.
Leavengood, S., Anderson, T. R. & Daim, T. U. (2014). Exploring linkage of quality management to innovation. Total Quality Management & Business Excellence, 25 (10), 1126 - 1140, DOI: 10.1080/14783363.2012.738492
Türk Standartları Enstitüsü, ISO 9000 Serisi

Teorik ders + ödev+ sunum ve tartışma

1 ODV Ödev/Sunum